Žene poduzetnice iz 30 zemalja svijeta ovaj tjedan u Dubrovniku

Godišnje zasjedanje Međunarodne udruge poslovnih žena “FCEM” 2.-6. travnja 2014.

fcem

U Dubrovniku će se od 02. do 05. travnja u hotelu Valamar Lacroma održati svjetski skup međunarodne udruge poslovnih žena „FCEM” pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Hrvatske dr. sc. Iva Josipovića.

Na skupu će svoja iskustva izmjenjivati oko 250 sudionica iz 30ak zemalja svijeta. Naime, u sklopu trodnevnog radnog programa, čija je tema „Korištenje komparativnih prednosti u postizanju konkurentnosti”, sudjelovat će i žene članice GTF-a – regionalnog centra za jednakost spolova, koja organizira 1. sajam ženskog poduzetništva jugoistočne Europe, u petak, 04. travnja u hotelu Valamar Lacroma od 14:30 – 18:00 sati.

Osim sajma, poduzetnice će imati i B2B sastanke kojima se pokušati povezati i ostvariti nove poslovne suradnje sa clanicama FCEM-a te predstaviti mogucnosti za suradnju na samom Sajmu putem Nacionalnih štandova koji će predstavljati pojedine zemlje. Također, bit ce organiziran i sastanak razmjene strategija. Ovaj dogadaj organizirat ce se u bliskoj suradnju s nacionalnim gospodarskim komoramate organizacijama i udrugama poslovnih žena

Organizatori konferencije su Svjetska organizacija žena poduzetnica FCEM i Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG.

U Dubrovnik dolazi i predsjednica FCEM-a, gđa Laura Fratti Gucci, koja je ovom priliko izjavila:

„Odlučni smo poduzeti konkretne mjere, provoditi politiku i programe koji promiču spolnu jednakost te poboljšati zakone i propise kako bi se i njima povećale gospodarske mogućnosti za žene.

Svima želim lijepe dane uz uspješne rasprave, sastanke, uspostavljanje poslovnih kontakata i stvaranje prijateljstava: naša svjetska mreža će i dalje rasti. Dobrodošle u Dubrovnik!”

Gđa Sofija Šmitran, predsjednica Hrvatske udruge poslovnih žena KRUG ovom prilikom je poručila svim sudionicama skupa. „Izmijenimo medusobno naše ideje i iskustva. Iskoristimo svi priliku da se bolje povežemo, bolje upoznamo, bolje suradujemo i odemo iz Dubrovnika sa puno više prijateljstava i dogovorenih poslova. Radimo svi na stvaranju okruženja u kojem ce žena i muškarac bilo gdje da se nalaze biti jednaki u iznalaženju svojih poslovnih mogucnosti , prava i dužnosti . Ohrabrimo žene na njihovom putu ka uspjehu.”

Organizatori skupa su Svjetska udruga žena poduzetnica FCEM i Hrvatska udruga poslovnih žena KRUG.

FCEM (Femmes Chefs d’Entrepises Mondiales), Svjetska organizacija žena poduzetnica, koja okuplja nacionalne udruge, nastala je prije 62 godine s ciljem poduzimanja konkretnih aktivnosti za ostvarivanje punog potencijala žena, kako bi ih se što je više moguće uključilo u gospodarske tokove, kako bi se njihovi talenti koristili, uklonile zapreke na putu njihovog potpunog uključivanja u gospodarstvo te povećao njihov doprinos gospodarskom razvoju.

Hrvatske žene poduzetnice udružene su u KRUG već gotovo 20 godina. Zadatak je KRUGa povećati razinu suradnje unutar i između tvrtki, a prema etičkom kodeksu ponašanja, jednako u društvenoj kao i u gospodarskoj sferi. KRUG podržava promociju sposobnih, vrijednih, odlučnih i etičnih poslovnih ljudi, osobito poslovnih žena, čiji velik potencijal nije prepoznat ili nije dovoljno cijenjen u postojećem okružju. KRUG želi pomoći svim poslovnim ženama i njihovom okružju kako bi učinile sve što su u mogućnosti učiniti za unapređenje hrvatskog gospodarstva i promociju primjerene poslovne kulture, morala i suradnje. KRUG djeluje kroz 12 ogranak širom Hrvatske, te okuplja oko

GTF – Gender Task Force osnovan je 1999. godine u sklopu Pakta Stabilnosti u Sarajevu, a 2001. godine GTF osniva Regionalni centar za jednakost spolova u Zagrebu, sa naglaskom na rodnu ravnopravnost i ostvarivanja suradnje sa parlamentima, vladama, ne vladinim organizacijama, sindikatima i poduzetnicama u 13 zemalja Jugoistočne Europe. Od kada je GTF osnovan, trudi se graditi mostove/odnose među zemljama Jugoistočne Europe, kao i između EU i JIE regije. Obuhvaćajući parlamente i vlade, političke stranke te ne vladine organizacije JIE, GTF je u mogućnosti stvoriti snažnu institucionalnu osnovu za uklanjanje rodnih nejednakosti. Vanjsko vrednovanje na GTF poduzeto 2005.g. dalo je jasnu prepoznatljivost na GTF-ovu sposobnost korištenja resursa za povećanje produktivnosti rada i horizontalno i vertikalno. U tranziciji iz Pakta o stabilnosti do Vijeća za regionalnu suradnju u 2008.g., GTF dodaje vrijednost za regionalnu suradnju u razvoju novih metoda i izlaza te donošenja lokalne ili ograničene najbolje prakse na regionalnoj i globalnoj razini. Utjecaj GTF-a kroz programe i aktivnosti koje provodi pružaju osnovu za stvarne društvene promjene i doprinose europskoj integraciji.