Skip to content

Šesnaeste dodjele priznanja znanstvenicama l’Oréal/Unesco

LOréal Sorbonne Femmes et la science

Veliki amfiteatar starog zdanja pariškog sveučilista Sorbonne bio je, nedavno, dekor 16. ceremonije dodjele priznanja L’Oréal/Unesco pod nazivom “Žene i znanost”, u prisustvu brojnih znanstvenika, ekonomista, akademika i kultrurnih djelatnika cijele planete.

Pet istražiteljica su dobile nagrade iz ruku glavne direktorice UN Agencije za obrazovanje, znanost i kulturu, Irine Bokove, Jeana-Paula Agona, predsjednika Fondacije l’Oréal, ujedno glavnog direktora slavne kozmetičke kuće i profesora Güntera Blobela, dobitnika Nobelove nagrade i predsjednika žirija manifestacije.

Dugoročna angažiranost za unapređenje znanstvenica

Svake godine Fondacija L’ Oréal u suradnji s Unescom obnavlja svoju anažiranost priznanja i poticanja razine ženskog učesća u znanosti s ciljem mijenjanja svijeta i podrške novim talentima.

Za 16 godina postojanja, program “L’Oréal/Unesco za Žene i znanost” je idetifirao i nagradio više od 2000 istražiteljica širom svijeta, između kojih su dvije nagrađene Nobelovom nagradom. Danas je on posebna referenca znanstvenog napretka na međunarodnoj razini, a pomaže i stvaranju ženskih modela, otvarajući na taj način put novim generacijama znanstvenica, kako je potvrdila Irina Bokova:

“Znanost i spolna jednakost pomažu i ubrzavaju cjelokupni razvoj. Zahvaljujući njihovom uzajamnom djelovanju, dobijamo ogromne mogućnosti i snagu za sve nas”!

Jean Paul Agon je dodao :”U znanosti kao i ostalim disciplinama, nadarenost se izdvaja. Ne možemo uskratiti sposobnosti polovice čovjecanstva. Nagraditi i izdvojiti žene, što su odabrale ovaj put je naša građanska, dužnost”!

Oglasio se i profesor Blobel: “I ove, kao i predhodnih godina, nagrađene znanstvenice su me oduševile i iznenadile kvalitetom i visokm razinom djelatnosti njihovih radova. Najveći kriterij selekcije je znanstvena ekselencija. Brilijantne, kreativne i strašne, sve posjeduju fantastične karijere, koje su nas oduševile i iznenadile. Njihova otkrića su se konkretizirala u domenima neurobiologije, imunologije ili ekologije”.

Femmes et la science Unesco LOréal

Pet znanstvenica koje su oduševile svijet

Europska pobjednica je profesorica Brigitte Kieffer, članica francuske Akademije znanosti i direktorica iztraživanja Genetskog Instituta molekularne i stanične biologije iz Starsbourga, ujedno i znanstevena direktorica Istrazivačckog Centra na montrealskom Institutu Douglas, Sveučilista McGill. Nagrađena je za istraživanja moždanih mehanizama, uzročnika boli, toksikomanije i poremećaja svijesti.

Predstavnica Sjeverne Amerike, profesorica Laurie Glimacher predavačica na njujorkškom Cornell Medical College i predsjednica iste institucije u državi Ithaca je počašćena za djelatnosti u oblasti imunologije kao i auto imunitarnih bolesti, pa alergije i zloćudnih infekcija.

Profesorica Cecilia Bouzat, nagrađena za oblast Latinske Amerike, djeluje na argentinskom Sveučilistu Bahia Blanca, gdje je zamjenica direktorice Instituta biokemijskih istraživanja. Proučava međusobne odnose moždanih stanica ali i njihove veze s mišićima.

Kayo Inaba je nagrađena za istraživanja denditičkih stanica u odbrambenom sustavu zdravih i bolesnih osoba. Predstavnica iz Pacifičke Azije djeluje na japanskom Sveučilistu Kyoto, gdje vodi Odjel za zženska istraživanja. Istovremeno je i zamjenica predsjednice za istraživanja o spolnoj jednakosti.

Afričke i arapske zemlje predstavljala je dr. Segenet Kelemu, direktorica Međunarodnog Centra za psihologiju, ekologiju i kukce u Nairobiju. Dobila je priznanje za istraživanja poboljšanja otpora biljki zahvaljujući upotrebi mikroorganizama tropske zone.

Priznaja, odnosno stipendije u trajanju od godinu i duže, dobile su i mlade znanstvenice za nastavak studija u inozemstvu. Petnaest stipendistica specijaliziranih u oblastima neurobiologije, medicine, genetike, ekologije ili biotehnologije, garantiraju budućnost znanstvenih istraživanja, cijele planete.

Džana Mujadžić