Skip to content

Marli Renfro druga junakinja filma Psycho

marli-renfro 2

Marli Renfro – ljepotica koje nema

Istina je svima bila poznata ali nitko nije htio povrijediti čuvenu junakinju još poznatijeg filma “Psycho”, što je maestra užasa i strave, koji je bio Alfred Hitchcock utvrdio na prijestolju ovog žanra. Mlada manekenka Marli Renfro je poznatoj glumici Janeth Light, koja je nekoliko mjeseci prije isčeznuća u listopadu 2004. godine, bila u pariškoj Kinemateci, pa potvrdila autorici ovog teksta da publika iza providne zavjese nije vidjela njezino tijelo ali nije htjela otkriti da se radilo o zaboravljenoj ljepotici, koja joj je posudila svoju savršenu anatomiju i učinila film slavnim. Nekadašnja pin-up je već ranije pozirala magazinima poput “Playboya”, a Lenny Bruce ili Steeve McQueen su joj bili životni suputnici. Zanimljivo je da se njezino ime ne nalazi na “špici” filma.

Robert Graysmith poznat po anketi afere Zodiac, koja je nadahnula Davida Fichera se zanimao za slučaj lijepe Marli. U ranoj mladosti je skupljao njezine postere, a kada je 1988. godine saznao da je ubijena, započeo je istraživanje. Saznao je da ta “bunny”, nije ozbiljno shvaćala sedmu umjetnost, koja je samo zabavljala. Za vrijeme snimanja u Universalovom studiju 18-A, Hitchcock je znalački, mijenjao njezinu vanjštinu. Jako mladi Michael Douglas uspio je doći do kabine za montažu u kojoj su nekolicina povlaštenih imali mogućnost vidjeti ono, što će postati “četrdeset najslavnijih sekundi svjetskog filma”.

Marli Renfro 4

Ubojica koji je volio sedmu umjetnost

Nakon ovog iskustva, Marli je postala chorus-girl u klubovima Las Vegasa i s ekipama El Rey ili El Ranco, putovala po dugim turnejama. Izgubila se iz Hoolywooda koji je obožavao tu ljupku i lijepo građenu djevojku, duge crvene kose. Istoovremeno Graysmith se vraća na sudbinu izvjesnog Sonyja Buscha, ubojice žena koji je umislio da je spojen sa Normanom Batesom

Vratimo se famoznom tušu koji je uvjetovao objavu prvog romana Manuela Munoza “Ono što vidiš u noći”. Godine 1959. jedna glumica i njezin reditelj su se našli u malom, kalifornijskom gradu Bakersfildu. Jedna servirka ih je zamijetila i po neizdrživoj vrućini zaključuje kako su ljudi sa filma drugačiji od ostalih. Grad postaje negostoljubiv, a stanovnici ne žele takve posjetitelje. Jedna prodavačica sanja o pjevačkoj slavi dok se mladi radnik zaljubljuje u pogrešnu osobu. Zbilo se ubojstvo. Majke su zabrinute, a prikazivanje slavnog filma u “Foxu” smještenom na Union aveniji, uzrokuje nemire i nered. Munoz je pokazao prljavo rublje Amerike i nadarenost jednog Joycea Carol Oates. Na strani 176. čitatelj susreće crvenokosu ljepoticu koja čita na francuskom, djelo Marguerite Duras.

Graysmithova knjiga, objavljena u Americi 2010. godine nedavno je objavljena na nekoliko svjetskih jezika. (Foto: Marli Renfro Collection)

Dženana Mujadžić, Pariz

MarliRenfro3