Skip to content

Umjetnički par Franjević Poljak zastupljeni na izložbi u Assisiju

franjevic 1

U gradskoj galeriji Assisija „Art Gallery Le Logge”, smještenoj na centralnom trgu, održat će se od 30. studenog do 8. prosinca Međunarodna izložba suvremene umjetnosti koja je nastala u tijeku 2013. godine u organizaciji i u prostornom okviru umjetničke residencije „Arte Studio Ginestrelle” smještenoj u Nacionalnom parku Monte Subasio u mjestu Santa Maria di Lignano. Isto je od Assisija udaljeno nekih desetak kilometara a umjetnički rezidencijalni program vodi Marina Merli.

U tijeku ove cijele godine su u rezidenciji, kroz sudjelovanje umjetnika, bile zastupljene slijedeće zemlje: Australija, Danska, Finska, Italija, Japan, J. Koreja, Kanada, Latvija, Nizozemska, Njemačka, Ruska Federacija, SAD, Singapur, Švedska, Tajvan, Velika Britanija. Po prvi puta je u okviru rada spomenute rezidencijalne Institucije ove godine bila zastupljena i umjetnička scena Kneževine Liechtenstein. Predstavljali su ju Hrvati! Bračni par Vlado i Rajka Poljak Franjević.

Da podsjetimo… Krajem rujna i početkom listopada je ovo dvoje vrlo angažiranih kreativaca realiziralo na okućnici rezidencijalnog prostora Arte Studio Ginestrelle ovoljetni treći im Spiralni kanal. A ukupno osmi. Spiralni kanal je interdisciplinarni multimedija umjetnički rad u procesu kojeg je Franjević prvi puta realiziro 2004. u Estoniji. Poslije toga, a prije ovog zadnjeg Kanala u Italiji, radio je na istim principima u Srbiji, Bosni i Hercegovini, K. Liechtenstein, Hrvatskoj (2001. Vukovar), Slovačkoj i Sloveniji.

franjevic 2

Rajka Poljak, rođena 1964. u Mihovljanu kraj Zlatara se po prvi put djelomično angažirala u ovaj rad 2008. u vrijeme realizacije 3. Kanala u Račiću kraj Bihaća. A ovogodišnja tri Spiralna kanala je svojim djelovanjem posebno oplemenila. U fizičkom je pak smislu radila samo na ovom zadnjem.

Na izložbi u Italiji bit će prikazan Vladin i Rajkin video prilog, dokumentacija nastajanja 8. Spiralnog kanala te video-kolaboracija Vlade Franjevića i Seruni Bodjawati iz Indonezije. Ova mlada, ali za njezin likovni rad već nagrađivana indonezijska umjetnica, napravila je video kolaž u kojem je montirala Vladine i njezine video sekvence te fotografije s motivima prvih pet Spiralnih kanala. Seruni se u tom radu bavila sloganom „Zemlji s ljubavlju” pod kojim su realizirani ovoljetna tri Kanala. Franjević je isti ovaj video prilog pokazao i javnosti u Slovačkoj.

Assisi