Preminuo veliki galski redatelj Patrice Chereau

Patrice-Chereau

Napoleonov prvi konzul

Vječiti mladić francuskog teatra, opere i filma ugasio se nedavno u 68. godini, od zloćudnog tumora pluća. Neće realizirati u pariškom teatru “Odeon” poznatu predstavu “Kako vam drago”, Williema Sheakspearea, predviđenu za slijedeći ožujak. Šira publika ga je upoznala zahvaljujući ulozi prvog konzula u filmu “Zbogom Bonaparte”, jako slavnog egipatskog reditelja Youssefa Chahine pa po liku Camille Desmoulinsa, u Wajdinom “Dantonu”.

Prije ovih ostvarenja, već je bio značajno ime galskog teatra, počevsi od kraja 60. godina, prošlog stoljeća, kada je upravljao Teatrom Sartrouville, potom Nacionalnim teatrom u Villeurbanne i Teatrom Amandiers, smještenom u pariškom predgrađu Nanterre. Njegova postavka “Hamleta” 1988. na čuvenom Festivalu kazališne umjetnosti u Avignonu, sa Gerardom Desarthe u nazivnoj ulozi mu je donijela pet najvećih priznanja nazvanih “Moliere”. Nagrađen je istim priznanjem i 1996. godine za adaptaciju Koltesovog djela “Samoća pamučnih polja”, u kojoj je zablistao jedan od njegovih najomiljenijih interpreta Pascal Gregory, glumcem poznatim iz filmova Erica Rhomera. Ostvario je i jako dobro prihvaćenu adaptaciju istog dramskog autora “Noć prije šume”, dugo izvođenu u pariškom Teatru de l’Atelier, s nadarenim Romainom Durisom, jednim od stupova aktualne francuske filmske umjetnosti. Suradnja s dirigentom Pierreom Boulezom učinila je Chereaua međunarodno poznatim jer su zajedno realizirali četiri opere Wagnerove tetralogije, za stozu obljetnicu njemačkog Festivala u Bayreuthu, 1976. godine.

Pretplaćen na priznanja

Istovremeno, Patrice Chereau ne odustaje ni od sedme umjetnosti i vec 1974. ostvaruje prvi dugometražni, igrani film “Tkivo orhideje”/La Chair de l’Orchidee/, sa Caharlottom Rempling. Slijedila su brojna djela koja su obilježila historiju galskog filma. Više nagrađivan, Chereau je realizirao i “Ranjenog čovjeka”, koji mu je donio najveće priznanje “Cesara” za najbolji scenario, 1984. godine. “Kraljica Margo”, napisana u surdnji s redateljicom Danelle Thompson, dobila je Nagradu žirija i priznanje za interpretaciju Isabelli Adjani, na Festivalu Međunarodnog Filma u Cannesu, 1994. godine kao i pet “Cesara”, godinu kasnije. Djelo je posvetio žrtvama rata u Bosni i Hercegovini, pa je glazbu ostvario Goran Bregović. Balkanski glazbenik se nije mnogo potrudio jer je napisao nove aranžmane za već postojeće napjeve Međimurja, srednje Bosne, te narodnih melodija, među kojima je i “U te sam se zaljubila”!

Godine 1998, Chereau režira “Oni što me vole ukrcaše se u vlak”/Ceux qui m’aiment, prendront le train/, pa ponovo dobio najveće francusko filmsko priznanje “Cesara” kao najuspješniji redatelj. Početkom novog milenija, potpisao je “Osobnost”, erotičnu filmsku dramu koja je podigla mnogo zvjezdane prašine, prema djelu pakistansko-engleskog spisatelja Hanifa Kureishija. Film je u Berlinu, nagrađen “Zlatnim Medvjedom”, a u Francuskoj je dobio priznanje “Luis Delluc”, kao najbolje domaće ostvarenje. Djelo je prvo od četiri ostvarenja “Njegov brat”, “Gabrielle”,”Stradanja”, napisano u suradnji sa scenaristicom Anne-Louise Trividic.