Izložba Enkija Bilala “Mecanhumanimal” u pariškom Muzeju umjetnosti

enki bilal 1

enki bilal 1

Enes Bialović alias Enki Bilal je prvi ilustrator koji izlaže u pariškom Muzeju umjetnosti i zanimanja

Bilalova izuzetno mediatizirana postavka pod nazivom “Mecanhumanimal”, ostaje u ovom hramu otkrića i novosti do 5. sječnja 2014. godine.

Porijeklom iz Ljubuškog (BiH), rođen u Beogradu prije skoro 62 godine, crtač, scenarist filmski redatelj, Bilal je također uspješan koreograf, scenograf i kostimograf. Nesvakidšanji naziv postavke pao mu je na um nakon brojnih razgovora sa zaposlenim u muzeju.”Mecanhumanimal”/Mehanička humana životinja/ i određuje to mjesto – ističe Bilala – jer je muzej zajedništvo mehaničkih susreta oko ljudske inventivnosti. Čovjek nikada nije daleko od životinje koja je bio. Mehanika, predstavljene masine , morfološki sliče ljudskim bićima ali i životinjama pa se naziv nametnuo”.

Enes Bilalovic-Enki Bilal 2

Oko stotinu crteža i dvadesetak masina koje su izgubile prvobitnu namjenu glavni su dio izložbe, podijeljene u pet poglavlja: ljudske strasti, životinje i hibridski monstrumi, sni o masinama, ratovi i planeta Zemlja.

Enes Bilalovic-Enki Bilal 3

Enki Bilal je uspio dobiti pristanak brojnih znanstvenika, iztražitelja, pisaca, umjetnika za sudjelovanje u potuhvatu te je uzajamno predstavio i znanstveno i zamišljeno. Ističe kako je oduševljen rezlutatom jer osobe različitih horizonata dijalogiraju zajedno.

enki bilal 2

“Predmete sam odabrao zbog estetičnosti i zanimljivosti. Većina ih je jako stara pa znanstvenici ne mogu utvrditi njihovu historijsku namjenu i upotrebu”!

Enes Bilalovic-Enki Bilal 4

Bilal je izložio najpoznatije likove svojih, brojnih albuma poput Zene Zamke ili Nikopola te reljefne crteže Sarajeva, Novog Sada i beogradske magle. Izdavačka kuća “Casterman” objavila je knjigu od 168 strana u kojoj su svi eksponati postavke.

Enes Bilalovic-Enki Bilal 1

Pariški Muzej umjetnosti i zanimanja oformio je fratar Grégoire, 1794. godine.