Skip to content

Jelizejska polja dobila svoju filmsku smotru

Sophie Dulac et Olivier Martinez

Sophie Dulac, predsjednica Champs Elysees Film Festival, koji se održava drugi put u sedam kino dvorana naljepše avenije na svijetu, jako voli slavnu rečenicu Pierrea Coubertina ‘Uspjeh nije cilj nego način da se uspne što više”

Njezina formula je jednostavana i efikasna “Nadareni uzvanici, program koji promovira kulturne različitosti i raznovrsnosti, kvalitetne predpremijere, složna ekipa, partneri koji nam vjeruju i podržavaju nas i kao dekor Jelizejska polja, te nadamo se i lijepo vrijeme pa ćemo ponoviti prošlogodišnji uspjeh”. Godinu ranije, pariška publika se dobro upoznala s dvojicom glumaca što su svaki na svoj način obilježili američku sedmu umjetnost. Radilo se o Donaldu Shuterlandu i Michaelu Madsenu, Tarantinovom heroju i najpoznatijem “bad boyu” prekooceanskg filma, iako je 55-godišnjak.

Ovogodišnja smotra ce također biti jako primamljiva : od 12 do 18 lipnja, gledateljima će se prikazati osam dugometražnih igranih ostvarenja, američkog nezavisnog filma, što reflektira raznovrsnost Novog svijeta, oko 35 kratkih djela iz cijelog svijeta kao i dugometražne premijere uz prisustvo redatelja i interpreta, kao i tehničkih ekipa. Prikazat će se i 13 najpoznatijih klasičnih ostvarenja planetarne sedme umjetnosti, nedavno restauriranih. Jedan od njih dobit će “Nagradu gimnazijalaca”. Zahvaljujući Master Class, ljubitelji filma će moći izmjenjivati ideje i iskustva s Kostom Gavrasom, Frederickom Wissermanom i Cedricom Klapiscem. Najmlađima će se posvetiti ciklus nazvan ‘Mlada publika” kao i brojne premijere pa filmski koncerti. Producentica i difuzerka, Sophie Dulac i njezina ekipa pripremaju i humanitranu večer sa jednim još ne otkrivenim remek-djelom, čiji će autori i tumači glavnih uloga, biti među uzvanicima.

Više od 60 filmova i oko stotinu projekcija će se predstaviti Parižanima, brojnim turistima kao i profesionalcima s četiri strane svijeta. Ovogodišnji, počasni predsjednik manifestacije je glumac Olivier Martinez, koji će se uskoro pojaviti na velikim ekranima u filmu njemačkog redatelja Philippa Stolzla “The Physician”. On je već bio partner mnogim poznatim kolegama poput Angeline Jolie, Ethana Haeke, Juliette Binoche, Tchekyja Karyo.

Jean-François Carmilleri je aktualni počasni, profesionani uzvanik festivala. Obavlja funkciju predsjednika “The Walt Disney Company France” već godinu dana, a odgovoran je i za”The Walt Disney Company Benelux”, također vodi svjetsku ‘Disneynature’ oformljenu 2008. godine, kao label Studija Disney, što predstavlja filmska djela o divljim životinjama. Pokazuje jako zapaženi “Earth” kao i galski program “Naturellement”, prisutan na tv kanalu France 2. Producirao je i uspješni film”Océans” u režiji Jacquesa Perrina, što je postigao nezapamćenu prodju u SAD-u. Carmillieri je i iza uspjeha četiri filma “Disneynature”. Časopis “Film Français” ga je proglasio osobom godine, 2006.