Skip to content

Sedam minuta dijelilo je Peking od UNIŠTENJA: Satelit bez kontrole zamalo pogodio kinesku metropolu


Foto: ESA

Bilo je "za dlaku" . Satelit je mogao pogoditi Peking pri brzini od 480 kilometara na sat


Svega sedam minuta razlike spasilo je veliko područje Pekinga od uništenja prošle godine kada je 2,5-tonski satelit strovalio na Zemlju, otkriveno je danas, piše Daily Mail . Kineski je glavni grad bio točno na putanji pada njemačkog istraživačkog satelita Rosat kada je letjelica pala u Bengalski zaljev prošlog listopada, gotovo dva desetljeća nakon lansiranja

Posljedice pada dijelova satelita na 20-milijunski grad bile bi katastrofalne – veliki krateri, uništena infrastruktura, eksplozije, oštećene zgrade i neprocjenjiv broj ljudskih žrtava.

Bilo je ‘za dlaku’ . Satelit je mogao pogoditi Peking pri brzini od 480 kilometara na sat – priopćili su iz Europske svemirske agencije (ESA).

Satelit je u Zemljinu atmosferu ušao pri puno većoj brzini, no trenje otpora zraka ga je usporilo i ugrijalo te se počeo raspadati.

– Peking je ležao točno na putu posljednje orbite – istaknuo je Manfred Warhaut iz Operacijskog centra ESA-e u Darmstadtu u Njemačkoj.

– Naši su izračuni pokazali da bi Rosat sigurno pogodio Peking da je počeo padati sedam do deset minuta kasnije. Udar u tom slučaju ne bi bio mogućnost već stvarnost – naglasio je Heiner Klinkrad, šef ESA-ina odjela za svemirske krhotine.

Rosat je bio težak oko 2,5 tone. Inače svega 20 do 40 posto dijelova satelita uspije
preživjeti putovanje do Zemljine površine.

– No, znali smo da to neće biti slučaj kod Rosata. Očekivali smo da će oko 60 posto preživjeti ulazak u atmosferu jer je načinen od teških i izdržljivih dijelova – pojasnio je Klinkard.

Od sveg svemirskog smeća koje pada na Zemlju, Rosat je predstavljao najveću opasnost do sada. Sljedeća prijetnja bit će
NASA-in Rossi X-ray Timing Explorer koji ima vjerojatnost od 1:1000 da ozlijedi nekog prilikom pada na Zemlju 2014.
 

Izvor: Jutarnji.hr

Akademija-Art.hr