Pogledajte galeriju Dore Bratelj!

Dora Bratelj rođena je 1980. godine u Novom Sadu. Od najranijeg djetinjstva živi u Zagrebu gdje je završila osnovnu školu SS Kranjčević, a zatim, srednju školu „Školu primjenjene umjetnosti i dizajna“ (ŠPUD) smjer grafički dizajn. Paralelno sa srednjom školom završava i dvogodišnju „Autorsku Školu kreativnog slikanja „ u klasi akademskog slikara Zoltana Novaka. Od 2003. god. studira na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, smjer grafika u klasi prof. Nevenke Arbanas. Kao dodatne izborne predmete ima dvije godine predmet mozaik u klasi doc. Garčevića i 4 godine slikarstvo u klasi prof. Rončevića,doc. Zoltana Novaka (akt i slikarstvo) i doc. J. Fatur. 2005/2006 god. dobiva pohvalnicu Alu za uspješan rad. 04. 06. 2008.god. položila je diplomski ispit i stekla visoki stručni naziv  Akademski slikar – grafičar. U srednjoj školi bavila se i lutkarstvom ,a od 1999. do danas bavi se i umjetničkom fotografijom, aktivan je član Fotokluba Osijek. Svojim fotografskim radovima sudjeluje na mnogim izložbama u zemlji i inozemstvu za što je dobila u nekoliko navrata pohvale i priznanja. Već kao student počinje sudjelovati na skupnim izložbama grafika i štafelajih slika; do sada izlagala na preko 10 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 2010. članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnosti u Osijeku i Zagrebu. Zadnjih godina živi u Osijeku, gdje do odlaska na studij i ponovno od 2008. radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu na konzervatorsko – restauratorskim radovima štafelajnih slika.

Dva ciklusa radova višebojnog linoreza


Dora Bratelj, U iščekivanju, linorez

1. višebojni linorez pod nazivom "U iščekivanju" nastao 2008.
Motiv grafika su klupe uz prazan bazen kao simbolom vječitog iščekivanja da se nešto dogodi, nadanja, tjeskobe pred novim nadolazećim;  klupe su zapravo ljudi, ali i mjesto sastajanja, odmaranja, druženja, bazen je prazan – ispražnjeni resursi, otekla voda- prolaznost života,  vrata- mogućnost prelaska u neki drugi prostor, novu dimenziju – nada da će netko doći, "popuniti bazen, popraviti klupe", nada da će život možda biti bolji. Papir Fabriano Artistico 200g, dimenzije 760 x 560 mm. Grafike otisnute na ručnoj grafičkoj preši 2008.


Dora Bratelj, Razglednice jedne golubice, linorez

 

2. Ciklus grafika – višebojni linorez pod nazivom "Razglednice jedne Golubice", Vukovar 1991, New York 2001, Fukushima 2011…
Grafike su posvećene na prvom mjestu žrtvi Vukovaraca i Vukovara, ali u ova teška vremena globalnih ekonomskih kriza, životne nesigurnosti ( nezaposlenost i rad na određeno ), ratova, epidemija i prirodnih katastrofa, urušavanja etike i morala društva, rad je posvećen i svima onima koji svakodnevno doživljavaju nepravdu i gaze po šuti svoga života. Motivi grafika su prozori vukovarskih ruševina jer " … kada nam život i sudbina zalupe sva vrata, providnost nam otvori prozor… ". I dok se materijalni svijet zidova, greda i cigli raspada, širom otvoreni prozori i plavetnilo nebeskog beskraja nagovještavaju nadu u novi početak.

U imenu je i jedna Golubica, nje nema na grafikama, ona je promatrač, .moj glasnik.

Ta Golubica može biti vukovarska golubica, golubica mira, ili golubica Duha Svetog.
Ovih 20 grafičkih mapa su moj doprinos te poruke!
Grafike su otisnute sa 3 matrice- linorez- dimenzije matrica su 550 x 370 mm- gdje koristim i efekat polureljfa ( anaglifi )
Boje: dominiraju hladne plave boje različitih tonova, različitog valera ( svaka grafika ima drugačiju kombinaciju plavih boja).
Koristila sam i ljubičastu (sjene i okviri prozora); od toplih boja za cigle sanguinu i sepiju i za grede oker sa sepijom. Boje su na matricu nanošene ručno, valjkom.
Papir je Fabriano Rosaspina 220 g. Dimenzije grafičkih listova su 700 x 500 mm. Svaka grafika je otisnuta na 20 grafičkih listova; ukupno 120 grafičkih listova, za 20 grafičkih mapa; otisnuto na ručnoj grafičkoj preši grafičke radionice Kazamat u Osijeku.
U svakoj mapi je šest originalnih grafičkih listova i dva lista sa tekstom povjesničara umjetnosti na istom papiru na kojem su otiskivane i grafike i to na hrvatskom i engleskom. Mape su tvrdih korica presvučene platnom indigo-plave boje.


Dora Bratelj, na preši

Citati iz kataloga za izložbe grafika i slika

Predstavljanje grafičke mape Izabrani autori 5. hrvatskog trijenala grafike
… završna je svečanost u povodu obilježavanja Pola stoljeća kontinuiteta Zagrebačke izložbe grafike, koju je pokrenuo i kontinuirano organizirao Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Izbor se temeljio na nezaobilaznim imenima, vrsnim majstorima koji su njegovali svoj izraz duboko ulazeći u bit metjea / dubokoga, visokoga, plošnoga, i propusnoga tiska / u rasponu generacija. Od lucidne inventivnosti Ivana Kožarića do gotovo metafizičkoga pejzaža Dore Bratelj, od precizne geometrijske mreže jarko koloriranih polja Ivana Picelja do začudnih vibrirajućih čestica u centrifugalnoj kompoziciji mlade Ive Ćurić, niz je hrvatskih grafičara (Zdenka Pozaić, Maja S. Franković, Stanislav Marijanović, Igor Konjušak, Karina Sladović, Edvin Dragičević, Melinda Kostelac, Roberta Vilić, Renata Ladović Meštrović, Mario Čaušić, Kristina Restović) različitih stavova prema mediju, različitih likovnih govora, poetika, likovnih misli, različitoga kreativnoga potencijala. Zajednička im je osobitost u kontekstu hrvatske grafičke scene.

Pridružujemo je našim izdanjima koja će tijekom vremena dopunjavati prepoznatljiv niz, čitljiv i u širem kontekstu europske grafičke umjetnosti.

mr.sc. Slavica Marković, ravnateljica Kabineta grafike

OPEN VERNISSAGE 2009
Tendencije
… Od intelektualističke, konceptualne umjetnosti Alice Bradshaw, koja svojim djelima propitkuje ulogu i re-upotrebu predmeta svakidašnjice, ne zazirući od krajnjeg rezultata koji često nije drugo doli britkost apsurda, do spontane i gotovo radosne ekspresije Kelly Pretty i Eel Eyea… Preispitivanje estetsko – slikarskih vrijednosti vidljivo je u djelima Dore Bratelj… Za Doru Bratelj se može reći da, osim istančanog kolorizma, njezini radovi podsjećaju na hiperrealizam Cottinghamai Estesa, gdje predmeti gradske svakodnevnice postaju nositelji i estetskog i simboličnog, aprividna beznačajnost prikazanih objekata, koji teško da se mogu nazvati motivima slike, ističe posebnu atmosferu, raspoloženje trajanja, koje se tada prepoznaje kao prava tema slike. Ujedno, detaljnost pri oblikovanju tih ‘sporednih objekata’, kao kod američkihhiperrealista, otkriva dozu nadrealizma, ne po odabiru i kolažu motiva, već po senzibiliziranoj atmosferi prikaza.
… Za razliku od mirnog poteza Dore Bratelj…

Iva Papić, dipl. pov. umjetnosti

Galerija Kazamat: Otvorenje godišnje izložbe "Slikarstvo“, 2010
… Dora Bratelj u svom radu ostvaruje neobičnu fuziju friedrichovskog romantizma i hockneyjevskog pop arta. Kontradiktornost teme zida s ruiniranim prozorima i načina nanošenja plave boje na podlogu, kao one koja emanira nematerijalnost, ukida bliskost s mjestom, ja i tu…

Zlatko Kozina


Adrese
Dora Bratelj, Šet. K. F. Šepera 5, 31000 Osijek
e-mail: dora.bratelj@gmail.com

Nagrade i priznanja
Pohvala Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu za uspješan rad

Popis samostalnih izložbi
Samostalna izložba „AKT“ galerija OKO, Osijek 2009.god.

Samostalni rad, rad izveden na javnom mjestu – podni mozaik u granitu – triptih „MOČVARA“veličine 144 x293 cm. Ivanić Grad ( lokalitet ispred Naftalana)

Popis skupnih izložbi
– 2010. 50 grafičkih listova višebojnog linoreza za grafičku mapu „Izabrani autori 5. hrvatskog trijenala grafike „ Kabineta grafike” HAZU; mapa predstavljena u HAZU Zagreb.
– 2010. „4. Ex Yu međunardodna izložba grafika“ galerija SC Beograd, Srbija,
– 2010. Izložba slika članova HDLU Osijek, galerija Kazamat , Osijek
– 2010. Kabinet grafike otkupio jednu grafiku iz ciklusa „ U iščekivanju“
– 2009. u fundusu Kabineta grafike-HAZU nalazi se 6 grafika , višebojni linorez
– 2009. međunarodna izložba “Temporary Art Space” Piece Hall, Halifax, UK,
– 2009. međunarodna izložba “Open Vernissage 2009”Galerija Vernissage, Osijek.
– 2009. “5.hrvatski trienale grafike ”Pola stoljeća kontinuiteta” Dom HDLU, Zagreb,
– 2009. međunarodna izložba “SEE Vision”, Sarajevo, galerija NOVI HRAM,
– 2008. “21.slavonski biennale” Galerija Likovnih Umjetnosti, Osijek,
– 2008. u hrvatskom časopisu za umjetničku grafiku i nakladništvo “GRAFIKA” br.9 iz 2006. god. i br.16-17   objavljena četiti rada.
– 2008. 11. mj. izložba diplomskih radova studenata sa prosjekom ocjena preko 4,0 na ALU
– 2007. izložba”Mozaik od zamisli do ostvarenja” Galerija likovnih umjetnosti”Slavko Kopač” gradski muzej Vinkovci,
– 2006. grafička radionica i izložba dubokog tiska pod vodstvom prof.Clocheya iz Mulhousea iz Francuske
– 2005. skupna izložba u Galeriji Galežnica Velika Gorica

Akademija-Art.hr
29.07.2011.