Univerzalni muzej Joanneum Graz – Jubilarna godina 2011.

Pripremila Nives Gajdobranski

Jubilarna godina 2011. – Univerzalni muzej Joanneum Graz

Širok spektar umjetničkih, kulturnih i znanstvenih sadržaja

Kad je još u siječnju Zagrebački MSU ugostio Universalmuseum Joanneum Graz započela je jedna plodna suradnja na relaciji Graz Zagreb s kontaktima i najavom otvorenja velikih izložaba. Suradnja muzealaca iz Graza s MSU i MUO je fantastična, a hrvatski mediji odlaze na sva otvorenja


Vrhunac proslave okruglog jubileja bila je otvorenje dvije važne nove, tj. obnovljene zgrade: u svibnju 2011. otvoren je „Museum im Palais“ (Muzej u palači), smješten u nekadašnjoj palači grofova Herberstein čija kulturnopovijesna zbirka osvjetlava privatni život aristokracije; a u studenome će se otvoriti takozvani „Joanneumsviertel“, odnosno muzejska četvrt, u kojoj će biti, između ostalih sadržaja, smještene i nove prostorije Neue Galerie Graz, ugledne galerije suvremene umjetnosti.

Univerzalni muzej Joanneum – povijest

Povijest kaže kako znanost i umjetnost, prošlost i budućnost, tradicija i avangarda – već skoro 200 godina u najstarijem austrijskom muzeju u živopisnu se panoramu spajaju najrazličitija područja znanosti i kulture. Na više od 10 mjesta u čitavoj Štajerskoj 500 zaposlenika muzeja skuplja, čuva, istražuje i na najraznolikije načine predstavlja više od 4,5 milijuna izložaka.

Nadvojvoda Johann Austrijski 1811. godine položio je kamen temeljac za Joanneum, stavivši svoju opsežnu prirodoznanstvenu zbirku na raspolaganje javnosti. Tom je prilikom u statutu naglasio da je zadaća zbirke „širiti obrazovanje duha“, „potaknuti želju za stjecanjem znanja“ i „olakšati učenje“. U svojim je prvim desetljećima postojanja Joanneum kao „Austrijski nacionalni muzej“ bio ugledna obrazovna ustanova za prirodne znanosti i tehniku, čije su spoznaje trajno poboljšale i obilježile društveni i gospodarski razvoj Štajerske. Na Joanneumu su predavali važni znanstvenici 19. stoljeća. Već krajem 19. stoljeća uslijedilo je prostorno i organizacijsko odvajanje Zemaljskog muzeja Joanneum od Visokog tehničkog učilišta, koje je 1975. ponovno počelo s radom kao Tehničko sveučilište u Grazu. Ali i druge važne institucije kao što su Sveučilište Montan u Leobenu, Štajerski zemaljski arhiv ili Štajerska zemaljska knjižnica razvile su se iz Joanneuma, koji se smatra najvažnijom i tradicijom najbogatijom znanstveno-kulturnom institucijom pokrajine Štajerske.

Tijekom 20. stoljeća Zemaljski muzej Joanneum razvio se u najveći srednjoeuropski univerzalni muzej. Kako bi se to njegovo jedinstveno obilježje jasno stavilo u prvi plan, nekadašnji se Zemaljski muzej od rujna 2009. predstavlja kao „Univerzalni muzej Joanneum“. Taj zahtjevni naziv odraz je nesvakidašnje raznolikog i bogatog profila naših zbirki u kojima je predstavljen iznimno velik broj različitih izložaka, i čitavog niza arhitektonski zanimljivih i povijesno vrijednih građevina u kojima su zbirke izložene, poput, primjerice, svjetski poznate Zemaljske oružarnice, dvorca Eggenberg koji je uvršten na UNESCO-v popis svjetske baštine ili biomorfnog Kunsthausa Graz.

Organizacija odjela i zbirki

Uz središnje odjele „internih službi“ i „odnosa s javnošću“, znanstveni su odjeli i građevine u kojima se izlažu zbirke podijeljeni u još četiri odjela: Odjel prirodoslovlja – Botanika, Geologija & paleontologija Mineralogija, Zoologija. Zatim su tu : Odjel umjetnosti i povijesti kulture, Multimedijske zbirke, Museum im Palais (Muzej u palači) – kulturnopovijesna zbirka, Künstlerhaus Graz (Umjetnička kuća Graz)

Neue Galerie Graz (Nova galerija Graz), Austrijski park skulptura Odjel Dvorac Eggenberg, Alte Galerie (Stara galerija), Arheologija & kabinet sa zbirkom kovanog novca, Dvorac Eggenberg, Etnološki odjel, Povijest lova, Poljoprivredna zbirka, Dvorac Trautenfels Etnološka zbirka. Odjeli Kunsthaus Graz i Zemaljska oružarnica izravno su pod nadležnošću Uprave muzeja.

Univerzalni muzej Joanneum d.o.o. – autonomija


Budući da se zbirke Joanneuma od njihova doniranja godine 1811. nalaze u posjedu Pokrajine Štajerske, njima je dugo upravljalo Zemaljsko upravno vijeće. Muzej je, međutim, 2003. godine preoblikovan u društvo s ograničenom odgovornošću, kako bi postao konkurentan na međunarodnoj kulturnoj sceni. Postavši društvo s ograničenom odgovornošću, Univerzalni muzej Joanneum stekao je veću razinu odgovornosti i autonomije u personalnom i financijskom smislu.

Pokrajina Štajerska ipak – i to potpuno u smislu u kojem je Nadvojvoda Johann donirao svoje zbirke – i dalje ostaje vlasnik nekretnina i nositelj imovinskih prava za Muzej. Na čelu
Univerzalnog muzeja Joanneum nalaze se dva upravitelja: Peter Pakesch kao umjetnički intendant i dr. Wolfgang Muchitsch kao znanstveni direktor.

Program, katalozi, knjige

Izložbeni programi i događanja predstavljaju širok spektar umjetničkih, kulturnih i znanstvenih sadržaja, uvijek stavljajući naglasak na neku novu temu. Univerzalni muzej Joanneum osim toga uz znanstvene časopise, kataloge izložbi te poslovna i godišnja izvješća objavljuje i seriju knjiga o svojim zbirkama. Ponudu informacija dopunjuju informativne brošure, newsletter i prisutnost na društvenim mrežama te mjesečna programska knjižica

Program do sada

Etnološki muzej U veljači je ponudio izložbu VrijemeVrijemeVrijeme… O brzom životu i umijeću zaustavljanjaoIzložba ostaje otvorena do 26. 10., a kustosica je Eva Kreissl. Traje i izložba u Dvorcu Trautenfels – Gnjevno brdo kustosice Katharina Krenn. Ova izložba sveobuhvatan je portret Grimminga koji sa svojih 10 km duljine i 3 km širine dominira središnjom dolinom rijeke Enns i koji se ubraja među najviša samostojeća brda u Europi.

U tijeku je i vrlo zuanimljiva izložba Dvorac Stainz – Raznolikost i jednoličnost, O kulturi jela koju kao kustos potpisuje Karlheinz Wirnsberger. Najavljuje se ovako: Jelo je više od uzimanja hrane. Kao kulturno dobro opterećeno je vrijednostima i često je nositelj mističnih simbola. Jedenje je osjetilno iskustvo i daje pečat druženju, kulturi i običajima za stolom, ali ga isto tako karakterizira uređen slijed obroka.

Od svibnja u Museum im Palais / Muzej u Palači postavljen je Novi postav Kulturno-povijesne zbirke (2. kat) kustosice Eva Marko. Novopostavljena Kulturno-povijesna zbirka u Gradskoj palači grofova Herberstein povezuje najmoderniji način predstavljanja zbirke i obzir prema vanjskom izgledu građevine koja je zaštićeni spomenik kulture. Novi stalni postav muzeja „Museum im Palais/Muzej u palači“ bavi se temom statusnih simbola i prikazuje eksponate koji predstavljaju političku moć, stil života i obrazovanje.

Najnovije izložbe i budućnost


U Dvorcu Eggenberg odnedavno pa do kraja kolovoza traje izložba Prijelazno doba – Dürerovo doba – Majstorska djela tiskarske grafike oko 1500. godine, kustosica je Karin Leitner-Ruhe. Život Albrechta Dürera (1471. – 1528.) odvija se na prijelazu dvaju razdoblja.

Što će dalje događati? U srpnju je na redu Austrijski park skulptura – Mario Terzic, Arka od živih stabala. Otvorenje je 03. 7. a kustosica je Elisabeth Fiedler. Umjetnik i dizajner krajolika Mario Terzic rođen je 1945. godine u Feldkirchu, a od 70-ih godina prošlog stoljeća intenzivno se bavi vrtnim projektima i oblikovanjem javnih prostora. Od 1998. do 2003. vodio je međunarodno priznati projekt „Trinidad“…

U kolovozu na redu je: Prirodoslovni studijski centar – Prirodoslovni studijski centar. Dani otvorenih vrata, ekskurzije, planinarenja Novi Prirodoslovni studijski centar nudi idealne tehničke preduvjete za očuvanje i istraživanje Muzeja. Rujan donosi: Zemaljska oružarnica – Je li ratu mjesto u muzeju? Reprezentacija nasilja u izložbama Međunarodni znanstveni skup u suradnji s Muzejskom akademijom Joanneuma i ICOMAM-om održat će se od 21. do 23. 9. Prikazi rata i nasilja u muzejima većinom osciliraju između fascinacije užasom i njegovim instrumentima s jedne strane, i pedagoškog impulsa da se objasni nasilje i da ga se tumačenjem.

U listopadu slijedi Kunsthaus Graz, Živjeti muzej:Antje Majewski. Svijet Gimela -Kako objekti progovaraju? (Space02) i Orhan Pamuk. „Muzej nevinosti“ i fikcija univerzalnog (Space01) kustosa Adama Budaka. Izložbe Antje Majewski. Svijet Gimela i Orhan Pamuk. Muzej nevinosti, čiji sadržaji međusobno korespondiraju i koje su povezane naslovom „Muzej živi“, preispituju smisao, funkcije i različita značenja muzeja u našem društvu i u današnjoj globalnoj kulturi. Izložbe predstavljaju završetak projekta koji će svoj vrhunac ovoga ljeta naći u izložbi Mjerenje svijeta kustosice Katrin Bucher.

Ono što se najprije u kontekstu manifesta „Anti-forma“ Roberta Morrisa i izložbe When Attitudes Become Form Haralda Szeemanna činilo nečuvenim, danas je važan i elementaran temelj umjetnosti koja se sve više i očitije globalizira.

Studeni donosi: Galerija „Neue Galerie Graz“, Muzejska četvrt Joanneuma, Moderna: samoubojstvo umjetnosti? Otvorenje je 26. 11. 2011. a traje do 02. 9. 2012. Kustosice tj kustosi su: Christa Steinle, Gudrun Danzer, Peter Weibel.

Zbirka galerije „Neue Galerie“ ističe se time što sakuplja međunarodnu suvremenu umjetnost, ali njezini izlošci istovremeno sežu i u 1800. godinu, u vrijeme kada je pod pokroviteljstvom. Nadvojvode Johanna u Štajerskoj počelo djelovati prosvjetiteljstvo. Ta dva pojma, prosvjetiteljstvo i moderna, dvije su okosnice koncepta izložbe, a treća je BRUSEUM, muzej za Güntera Brusa. Prosinac donosi: Multimedijske zbirke – Zemlja slika – Multimedijska povijest Štajerske. Otvorenje je 09. i 10.12. 2011.a zatvaranje 6. 5. 2012. godine.

Izložba Zemlja slika predstavlja Multimedijske zbirke kao novokoncipiranu instituciju koja je nastala iz audiovizualnih zbirki iz čitave Austrije i obuhvaća više od 2,5 milijuna fotografija, filmova i tonskih zapisa. Začeci joj se nalaze u „Štajerskoj zemaljskoj zbirci za slikovne i tonske dokumente“ osnovanoj 1960. godine, koja je 1971. preimenovana u „Slikovni i zvučni arhiv“ da bi 2009. godine dobila naziv „Multimedijske zbirke“, a od prosinca 2011. bit će smještena u Muzejskoj četvrti Joanneuma.

Što zaključiti? Jubilarna godina 2011. – Univerzalni muzej Joanneum Graz donosi širok spektar umjetničkih, kulturnih i znanstvenih sadržaja, pa će svakako mnogi iz Zagreba putovati u Graz ili su to već učlinili. Posebno veseli  suradnja muzealaca iz Graza s onima iz Zagreba, iz MSU i MUO.

Akademija-Art.hr
27.06.2011.