Skip to content

Kostanj – Štagalj: Daleko od očiju, u dubini srca

Mirjana S: Bobanac
mirjana.bobanac@gmail.com

Daleko od očiju, u dubini srca

Pogledajte galeriju fotografija!

Još jedan susret dogodio se u kostanjskom dvorištu. U dvorištu čija se vrata ne zatvaraju. Udruga Štagalj ovom je prigodom bila domaćin članicama KUD-a „Orač“ iz Demerja, koje su pod umjetničkim vodstvom Gorana Vašarevića, solista Folklornog ansambla Lado, izvele koloplet narodnih pjesama. S Goranom su došla još dvojica solista iz Lada – Miljenko Piškorić i Željko Kveštak. Miljenko je pokazao djelić ljepote ručnog tkanja, a Željko čaroliju trenutka uhvaćenog objektivom kamere.


Na panoima obješenim o brajdu, Željko Kveštak je izložio fotografije dijelova narodnih nošnji, titraje lica i treptaj oka pred nastup ili u predahu između dviju točaka. Mir i spokoj nakon odigranog i otpjevanog, portreti kolega iz Lada, KUD-a“ Orač“, kao i KUD-a „Mladi Prigorec“ iz Žerjavinca, koje Željko vodi, izmamili su osmijehe na licima gledatelja.

Tkanje otkano iz srca našlo je put do srca promatrača, svezavši se u nerazmrsiv, nevidljiv čvor. Naslijeđe tkano rukom Miljenka Piškorića, tišina iz koje ono izvire, našlo je načina kako ući u nezaborav.

Ne znajući ništa o tkanju, često sam maštala o njemu. Tkanje je bit mašte. Ili obratno. Mašta je bit tkanja. Jedno bez drugog ne ide. Jedno drugo stvara! Mašta raste u tkanju – između niti. Tkanje raste u mašti – između misli. Oboje se nastanjuju u našim srcima i sjećanju. Riječju, tkanje je čudo! A čuda se događaju samo u pričama – kažu.

Čini se da se u Kostanju, u nedjelju 5. lipnja, zaista dogodilo čudo! Osim najavljenih i već spomenutih članica KUD-a Orač, na improviziranom prizorištu omeđenom balama svježeg, mirisnog  sijena, Sead Muhamedagić, prevoditelj i pjesnik, otpjevao je dvije sevdalinke, a članice vokalne skupine“ Lera“ iz Vrbovca, koje djeluju u sklopu FA HKUD-a „Petar Zrinski“ otpjevale su dvije hrvatske i jednu makedonsku narodnu pjesmu.

Kako bi čudo zaista bilo čudo, u tome danu kada je Hrvatsku pohodio Papa Benedikt XVI, nakon mise na Hipodromu, na susret u našem dvorištu  u društvu supruge došao je i veleposlanik  Japana, Njegova Ekscelencija  Yoshio Tamura. Pridružili su se ostalim gostima i za trpezom i pod jabukom oko koje su bile razmještene klupe improviziranog gledališta. Objedovala se riba pečena na rašljama, koju je darovalo Ribnjačarstvo Dubrava i čobanac kojeg je sastojcima obogatilo lovačka udruga „ Golub“ iz Dubrave i Sablić d.o.o. Susjede, prijateljice i gošće iz Demerja ispekle su kolače i domaći kruh kojeg su mnogi po krišku ponijeli za poputbinu. 

Rukujući se s prisutnima, gospodin veleposlanik je pozdravio i desetak korisnika Udruge Amorevera, udruge potpore osobama s intelektualno komunikacijskim poteškoćama, koja djeluje u Dugom Selu. Njezini su nas članovi i korisnici prvi put posjetili.  U ime spomenute udruge prisutne je, zahvaljujući na gostoljubivosti, pozdravio gospodin Goran Karas.

Premda kao registrirana udruga djelujemo  tek tri godine, a u Štaglju i oko njega okupljamo se od 1994.g, japanski  je diplomat drugi veleposlanik  koji nas je posjetio. Obilježavajući 2007.g. zajedno s Udrugom Rodina ruski običaj pozdrava proljeću  „Maslenica“, ovdje kod nas bio je priređen i svojevrsni  festival ruske kulture, kojem je prisustvovao ondašnji  veleposlanik  Ruske federacije gospodin Mihael Aleksejevič Konarovskij.

Susretu održanom 5.lipnja o.g., nazvanom „Daleko od očiju – u dubini srca“ prisustvovao je i načelnik Općine Dubrava gospodin Josip Burek sa suradnicama koje su donijele košaricu punu rumenih trešanja, ponudivši ih gospođi Tamura.

Premda se često kaže da je ono što je daleko od očiju i od srca daleko, pokazujući dio baštine, pokazali smo i dokazali da to i nije tako.

Ovogodišnje susrete, započete u znaku tragedije koja je zadesila japanski narod, nastavili smo u tom ozračju. Saznavši za mogućnost posjeta njegove Ekscelencije veleposlanika Japana, u naš smo plakat i popratnu knjižicu utkali i crvenu kružnicu koja simbolizira Izlazeće Sunce s japanske zastave.

U naslovu susreta „Daleko od očiju – u dubini srca“ iščitava se višeslojnost ove poruke koja se ne odnosi samo na baštinu, već i na ljubav i sućut prema drugom čovjeku, bez obzira na prostornu udaljenost.

Mirjana S. Bobanac


foto Željko Kveštak


Akademija-Art.hr
11.06.2011.