Brajković Petar

Petar Brajković

Pogledajte galeriju radova!

Petar Brajković rođen je 1946. godine u Semeljcima, pokraj Đakova. Više desetljeća živi i stvara u Njemačkoj, Augsburg, Gersthofen. Svoje umjetničke temelje i spoznaje stekao je studiranjem povijesti umjetnosti na Sveučilištu u Zagrebu, u klasi profesora Grge Gamulina.

Sudjelovao je na 80-tak zajedničkih izložaba u Hrvatskoj i inozemstvu. Do sada je imao 40-tak samostalnih izložbi slika i crteža u raznim tehnikama, upriličenih u Hrvatskoj i Njemačkoj.
Slikar Petar Brajković uvijek izlaže u tematskim ciklusima: crtež, kolažne ilustracije, ulja i minijature. Vrlo je talentiran slikar i vrstan crtač. Njegove minijature su prava mala remek dijela. Pronašao je svoj slikarski stil – prepoznatljiv rukopis. Slika produhovljeno, dopadljiv po svojoj nenametljivosti i slikarskom zanosu!
Svojim izložbama privukao je na sebe veliku pozornost posjetitelja i stručne kritike. Postigao je priličan publicitet u javnim medijima te stekao prepoznatljivu umjetničku reputaciju.

Dugo je tragao za izrazom dok nije otkrio spektar svoje palete. Uočljiva je u tom tragalačkom slikarstvu Petra Brajkovića sastavnica, koja je nazvana „Brajkovićeva geometrija“.

Njegovi grafogrami zrače prema gledatelju i izazivaju u očištu vibracije stvarajući komunikaciju umjetnika sa gledateljstvom.
Gledatelj svojom opservacijom sudjeluje kao aktivan konzument umjetničkog proizvoda. U tom fokusu susreću se umjetnik Petar Brajković i gledatelj, nalazeći zajednički umjetkički nazivnik. To gledateljevo imaginarno doslikavanje razvija novu vizualnu vrijednost. Tako „nevidljivim" umnoškom gledatelj duhovno postaje homo kreator! To je prototip gledatelja likovne izložbe budućnosti. Kultura gledanja, vizualna kultura, je nova likovna edukacija za 21. stoljeće. Slikar i crtač budućnosti je umjetnik koji traži sukladnog perceptora.
Tu Brajković eksperimentira i prediskustveno promišlja antroposferu. Njegova je slikarska i crtačka metafizika i te kako uočljiva. Njegovi crteži čvrsto i samostalno egzistiraju, linija nigdje ne puca, uvjetovana ponekim diskretnim pigmentom kao nekim signalom na semaforu.

Njegovi perorezi su perfekcionistički. Njegovi portreti (ulja) odišu kinetičko metafizičkim gestama. Bravurozni crtač koji se ne boji otpora bilo koje plohe. On je „likovni kirurg“ koji umjesto skalpela drži perorez i usjeca karton kao tkivo. Svojom samostalnom izložbom slika i crteža u zagrebačkoj galeriji „Modulor" prikazao je neke nove pomake i nove artističke likovne spoznaje.


Iz njegovih grafizama izbija čudesna glazba. Njegove dosadašnje samostalne izložbe su i čujne, a ne samo vidljive. To je svojevrstan fenomen kojeg se može otkriti kod umjetnika Petra Brajkovića. Elementi post-kubizma i post-popartizma prepoznatljivi su u njegovim umjetničkim kreacijama. On zna biti poetičan i fantamazgoričan.
Brajković je u svojem atelieru vječiti tragač i istraživač. Njegove grafičke kristalne rešetke podsječaju na mineraloške strukture. Iz svih slikarskih epoha 20. stoljeća izvukao je slikarsku sintezu, što ga čini prokušanim umjetnikom.
Njegovi rasteri su bajkoviti. Brajkoviti! Gledanje njegovih umjetničkih tvorevina uistinu nikada ne dosadi. Ovaj slikar sa samoniklom likovnom kulturom zahtijeva likovno educiranu publiku! Brajković je plodonosan slikar i zaista svojevrstan slikarski umjetnik!
Svojim vrlo raznolikim i osmišljenim opusom on u kontinuumu obogaćuje hrvatsku likovnu baštinu.
Josip Ćosić, likovni kritičar, u Zagrebu, 2008.


Adresa:
Petar Brajković, Cmrok 16, 10362 Kašina
e-mail:
brajko.art@gmail.com

Akademija-Art.hr
12.03.2011.