Urban Gabor

Pogledajte galeriju radova!

Gabor Urban je rođen 1946. godine u Subotici. Od najranije mladosti se posvjećuje slikarstvu. Bio je učenik Arpad G. Balaža. Smisao života nalazi u neprekidnom radu i stvaralaštvu. Sebe smatra sinom nepregledne ravnice i morske pučine. U svom slikarskom stvaralaštvu često poseže za uspomenama iz djetinjstva. Početkom osamdesetih godina je ilustrirao ciklus pjesama mađarskih pjesnika Kosztolányi Dezső-a i Nagy László-a. Slikao je zidne slike, freske u crkvama u Subotici i okolini. Više od četiri desetljeća aktivno sudjeluje u likovnom životu. Značajnije samostalne i zajedničke izložbe je imao u Subotici, Senti, Horgošu, Kanjiži, Novom Sadu, Osijeku, Segedinu, Gödöllő-u, Győr-u, Budimpešti, Beču, New Yorku, Wallingfordu, Moskvi i u Starom Gradu na otoku Hvaru. Od početka ’90-ih godina živi naizmjenice u Budimpesti,na Hvaru i u Vojvodini.

„Gabriel Urban svoje teme crpi iz prirode, iz svog okolišaa ne tako rijetko iz svoje mašte. Čovjek, sa svojom stalnom borbom za prevazilaženje životnih nedaća je neizostavno prisutan kao neiscrpan slikarski motiv.

Slika sa dubokim saživljavanjem i to kasnije nastoji predočiti posmatraču slike. U slikarstvu centralno mjesto daje čovečijem licu kao najizražajnijem dijelu čitavog univerzuma.
 
U portretu nastoji uvijek istaći skrivena zračenja unutarnjeg bića modela.
Kompoziciji daje veliku pozornost – važan je raspored figura koje pridonose ukupnom ritmu slike.
Urban je talenat koji priča preko svojih slika.
Pažljivo i temeljno savlađuje gradivo škole koju je on sam odabrao. Želimo mu istrajnost na ovom putu, i nadamo se bez pomoći da ostvari svoju neovisnu osobenost u umjetnosti kao i u sopstvenom životu.”
József Ács, Mađarska riječ (1980.)

„Figuralno slikarstvo, razigrani svijet boja napajaju stvaralaštvo u kojem se Urban bori protiv metafizičke osamljenosti čovjeka. Uspomenama i maštama, sjedinjavanjem motiva slika svoje slike na kojima uvijek dominira ljudska figura tražeći humane vrijednosti.”

dr. Mária Angyal, povjesnićar slikarstva (1997.)

Akademija-Art.