Skip to content

Fučkar Senka

Pogledajte galeriju radova!

Senka Fučkar je rođena u Osijeku 1982., gdje je 2000. godine završila Školu za tekstil, dizajn i primijenjene umjetnosti, a 2009. dodiplomski studij Likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci sa glavnim izbornim kolegijom Slikarstvo. Trenutno završava diplomski studij Likovne pedagogije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci sa glavnim izbornim kolegijem Kiparstvo.


Izlagala je na više skupnih i samostalnih izložbi i događanja među kojima ističe: ‘5 do 12’, Galerija VN, Zagreb, 2011., ‘Mali M(rav)’, Gradska kavana Valpovo, 2009., ‘Biti umjetnik’, suradnja na projektu umjetnice Lare Badurine, Stand Up, Rijeka 2009., ‘Op.Art-quisisana’, festival urbane kulture u Opatiji 2008. i 2007., ‘Ekološka modna revija’, Večer mode i umjetnosti, Osijek, 1998.

Ilustrirala je dječju slikovnicu ‘Bakine bajke’ (Stipetić, K., ICR, Rijeka, 2010.), asistirala je na kostimografskoj radionici Škole mira u Mrkoplju 2001. godine (humanitarni međunarodni projekt), sudjelovala je na državnom natjecanju ‘Dani odjeće’ 2000. u Zaboku i 1999. u Zagrebu. Dobitnica je državne stipendije A kategorije za osobito nadarene redovite studente sveučilišnih i stručnih studija, 2007., 2008. i 2009. te finalistica ‘Top stipendije za top studente’ 2007.

Živi i stvara u Petrijevcima (Osijek).
Kontakt:

Umjetnost koja se transformira od tradicionalnog do konceptualnog i natrag sa elementima ekologije, feminizma i socijalizma.


‘Mali M(rav)’ – Za vrijeme ‘svadbenog’ mjeseca kolovoza 2009. godine trajala je moja samostalna izložba ‘Mali M(rav)’; započela je pod mojim starim identitetom Senka Delibašić, a završila sa novim: ‘SF’ – Senka Fučkar. To je bila moja prva kriza identiteta s novim prezimenom. Odlučila sam graditi umjetničko ime pod inicijalima ‘SF’. Za sličnu stvar bori se ‘Mali M(rav)’ u surovom prirodnom okruženju gdje ga svi gaze i podcjenjuju zbog veličine ili ga i ne primijećuju. On je predstavnik našeg Planeta, a slike su prozor u svijet sa staklima od povećala. Na ovaj način pokušavam ponovno spojiti čovjeka i prirodu spajanjem organske apstrakcije, nadrealizma i ekspresionizma.

Slovo ‘M’- počinje isti slovom kao i pojam ‘Mali’; nedefinirani, beznačajni netko.

Pojam ‘rav’ – nadopunjuje slovo ‘M’; je (Heb. רב) hebrejska riječ za rabina, vjerskog učitelja ili osobnog duhovnog vodiča, propovjednika. U novije vrijeme koristi se kao znak velikog poštovanja. Sve vrste judaizma, osim Ortodoksnog judaizama (nastao u Americi u XIX st. sljedbenici se strogo pridržavaju Tore i podržavaju osnivanje države Izraela) priznale su zaređenje žene rabina. Skraćenim pojmovima i igrom riječi poput M(rav) bave se grupe Exat 51 i Nove Tendencije (T4, Din.21).

Ekspresija i životnost u‘Malom M(ravu)’ stvaraju se ispreplitanjem boja i linija. Dominira crvena boja; boja materije, zemlje, socijalizma, snage, moći, seksualnosti, ljubavi, krvotoka.

‘Eko kontejner – Opatijska dama’
je objekt nastao u suradnji sa umjetnicom Melitom Sorola-Staničić na Op.art-quisisana – festivalu urbane kulture u Opatiji 2007.

Melita mapira umjetnički događaj pomoću fotografija i bilješki razmišljanja sudionika izleta ‘Gore-dole’ pokušavajući spojiti zaboravljenu ‘šumsku’ šetnicu sa popularnom ‘morskom’ šetnicom. Ja fotografiram i prikupljam otpad bilježeći prisutnost čovjeka te njegovu kulturno-ekološku osviješćenost. Od sakupljenog materijala izrađujem objekt ‘dame’ ili ‘kontejnera’, prikladniji pojam odaberite sami.

’22.8’
– performans na Godišnjicu braka, work in progress, od eng. rad u tijeku, gdje muž Andrej i ja koristimo svadbenu kostimografiju kao simbol ekstaze i ljubavi. Zastupamo lijepu stranu braka protiveći se širenju negativnog pomoću medija unatoč brojnim rastavama braka.

Videom bilježimo prolaznost materije; klimatske promjene, svečanu odjeću koja postaje dronjak, mlado vitko tijelo koje postaje naborana debela masa, ljubavnu euforiju koja nestaje ili ostaje? Konstruktivnim pristupom pokušavam ublažiti negativni odnos prema performansu kao što je npr. rezanje zastave. Ovdje ‘SF’ postaje pojam kao ‘Christo’ – bračni par koji se potpisuje kao jedan umjetnik. Video možete pogledati na’Youtubeu’.

To je drugi projekt koji radim zajedno sa suprugom uz ilustraciju njegove knjige ‘Da se nikad ne zaboravi’ (fotografije iz projekta Heartbook). Knjigu možete pronaći na Blogu.

‘Heartbook on Facebook’ od eng. Knjiga Srca u Knjizi Lica; projekt koji je predstavljen u obliku internet-instalacije u ‘Galeriji VN’ u Zagrebu (18.1.-8.2.2011.), a živi kao ‘work in progress’. Nastao je kao diplomski rad i ilustracija za ekološku knjigu ‘Da se nikad ne zaboravi’ Andreja Fučkara, a proširio se kao humanitarni projekt na Facebooku te za izradu kalendara i razglednica.


‘Apsolventica kiparstva, Senka Fučkar predstavlja se radom Heartbook on Facebook u okviru kojeg skuplja fotografije s motivom srca. Potaknuta brojnošću i entuzijazmom prijatelja i poznanika koji su joj se pridružili dijeleći svoje intimne fotografije u koje je na bilo koji način upisano srce, autorica kreira otvoreni profil na Facebooku s kojeg poziva sve ‘posjetitelje izložbe’ da podijele ‘svoja srca’ s drugima, ostave svoje komentare i dojmove, a sve u namjeri da ovom jednostavnom, možda pomalo utopijskom i naivnom gestom potakne ljude na razmišljanje, kako sama kaže ‘da je svaki čovjek bitan, da su posebni i vrijedni i da mogu aktivno i proaktivno sudjelovati u kreiranju naše stvarnosti, dizajna i umjetnosti’’.

U ovom projektu dominantna crvena boja dobiva dublje značenje: nastaje pojam ‘SFR’ (Senka Fučkar Red, od eng. Senka Fučkar Crvena) kao pandan pojmu ‘IKB’ (International Klein Blue, od eng. Internacionalna/Yves Klein Plava). Logotip projekta sastavljen je od crvenog srca s upisanim slovom ‘S’ (Senka, Knjiga Srca, žensko) i plavog kvadrata s upisanim slovom ‘F’ (Fučkar, Facebook, muško).

Srce je reprezentativni simbol semiotičkog društva današnjice, a posebno ženske, nježnije populacije. Pronalaženjem srca svuda oko nas pomoću fotografije mobitelom ili fotoaparatom autorica pokušava pobijediti destrukciju i pokrenuti lavinu boljeg svijeta ljubavi, sreće i svjesnosti te potaknuti percepciju likovnih elemenata uključivši u sakupljanje svoje ‘facebook’ prijatelje i njihove prijatelje.

Svaka od 500-tinjak fotografija na ‘Faceboku’ ima svoju priču. Otvaranjem profila na Facebooku: ‘Posjetitelj Izložbe’, otvara vrata svog privatnog svijeta gdje dopušta svim posjetiteljima izložbe u siječnju 2011. u prostorima ‘Čitaonice i Galerije VN’ komentiranje slika i albuma njenog profila te mogućnost chata.

Tradicionalniji posjetitelji ‘Galerije VN’ mogu komentar upisati u klasičnu ‘Knjigu komentara’ koja je priložena uz ‘Knjigu srca’, skraćenu verziju projekta ‘Heartbook on Facebook’ sa dijelom teksta diplomskog rada. Ostali internet korisnici albume mogu vidjeti samo ako imaju odgovarajuću hipervezu koja će biti objavljena na blogu http://ekoko.blog.hr/.

Samo za Akademiju Art prva internetska objava linkova na ‘Heartbook’albume:

http://www.facebook.com/album.php?aid=2052595&id=1545228047&l=1b2c5cfaed


‘Bakine bajke’
je dvojezična zbirka pjesama za djecu za koju sam radila ilustracije.
(Stipetić-Paulić, Katica, Bakine bajke = Granny’s Tales, Rijeka: Izdavački centar Rijeka, 2010.)

‘(…) vrlo originalno likovno opremljeno radovima od listova i grančica, koje osvajaju svojim koloritom.’
http://www.kgz.hr/default.aspx?id=2088
http://library.foi.hr/m3/bilten.asp?B=20&rbr=53&G=&sort=&Upit=&ScrollAction=Stranica+4

Nakon korištenja sintetičke akrilne boje počinjem se preispitivati. Odlučila sam se za konceptualno ‘slikanje’ sinestezijom i lišćem. Bogati stihovi tete Katice prizivaju baš tu sinesteziju; mnoštvo mirisa, zvukova i boja, šuma i livada… Riječi nadopunjujem vizualnim; teksturom i konturom lišća, onim bogatstvom koje je primjereno djeci.  Djeca su prirodno likovno nadarena i prepoznaju te vrijednosti koje su danas narušene hladnom bezličnom kompjuterskom ilustracijom baziranom na jednoličnoj liniji siluete i ispunjenom istom takvom bojom.
‘(… ) Zbirku pjesama krase izvrsne ilustracije Senke Fučkar.’


Prilažem dvije kolaž-fotografije koje su kombinacija ‘prirodnog’ i kompjuterskog kolaža. Nisu korištene za ilustraciju ali su dobar primjer moguće primjene računala u ilustraciji.

‘Ekoko’
i ‘Srcolete’
Problem zagađenja i ne/svijesti sam obradila u ‘Idejnom rješenju Nagrade znanost’ 2010. sa kapsulama 2 srca, odnosno ‘SSS samoobnovljivim kapsulama Svjesnosti, savjesnosti i skromnosti’ koje doživotno rastu na grani ali se moraju upotrijebiti do zloglasnog 21.12.2012. (bez profita, parodija, SF, utopija). Današnji lijekovi izmišljeni su radi profita, a bolesti proizvedene u labaratoriju i farmaceutskim tvornicama. Izmišljam ime nove tvornice: ‘Ekoko’. Dok god društvo bude zavedeno estetskim (reprezentativnim), a ne korisnim u smislu višeg cilja, budućnost će mu biti kao sudbina Uskršnjih otoka. Djeca, za razliku od odraslih snažnije osjećaju povezanost u cijelom biosustavu koji je izuzetno dočaran u filmu Avatar. Naučimo ponovno živjeti u skladu sa prirodom dok posljednja njena kap ne prelije čašu. Sjetimo se djetinstva i onoga što smo vjerovali i željeli. Imati znanje obrazovanog čovjeka, a srce i snove djeteta.

Iz tog rada nastala je instalacija ljekarne i performans ‘Srcolete’ u kojem se zajedno sa kolegicom Božidarkom-Matijom Čerinom odijevam u umjetnički prljavu bijelu kutu te dijelim tablete-srca i bočice besplatno na osnovi dijagnoze ‘slušanjem’ srca u prostorima ‘Galerije O.K./K.U.N.S.’ u Rijeci 24.09.2010. Nosim ‘doktorsku’ iskaznicu sa specijalizacijom ‘slikarurgije’ i ‘kiparologije’. Oba rada sačinjena su od otpadnih materijala i odbačene ambalaže, a ‘Srcolete’ po receptu za licitare. Cilj je načiniti ekonomični ekološki umjetnički predmet/događaj koji neće zahtijevati kupljene materijale, biti dodatni trošak te napraviti dodatni otpad. Kritiziram umjetnost koja poslije svog nastupa ostavlja otpad ili nepotrebno prazni džepove poreznih obveznika. Prosvjetiteljstvo naspram egoizmu.

Akademija-Art.hr
25.01.2011.