Gabout Višnja Slavica

Višnja Slavica Gabout – povjesničarka umjetnosti, likovna kritičarka i novinarka

Višnja Slavica Gabout je rođena 1954. godine u Sisku. Školovala se u Zagrebu (gimnazija društveno-jezičnog smjera). Diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1977. godine povijest umjetnosti i engleski jezik, a 1982. upisala poslijediplomski studij. Govori engleski i francuski jezik.


Bavi se izložbeno-galerijskom djelatnošću, likovnom kritikom i novinarstvom. Stručne tekstove počela pisati još za vrijeme studija, a profesionalne recenzije i osvrte s područja likovnih umjetnosti objavljuje kontinuirano u dnevnim, tjednim i periodičnim novinama i časopisima, prvo u “Večernjem listu“, „15 dana“ i „Oku“ (gdje je bila višegodišnji redovni suradnik-likovni kritičar), a zatim u „Vjesniku“, „Novom list“ (gdje je bila višegodišnji redovni suradnik-novinar), „Konturi“, „Hrvatskom slovu“, „Grafici“ i „Epohi“. Do danas je ostala stalni suradnik art-magazina „Kontura“, gdje se redovno javlja osvrtima, esejima, kritikama i intervjuima.  

Autorica je i selektorica brojnih samostalnih i skupnih izložaba, koje kao likovna kritičarka i povjesničarka umjetnosti prezentira publici kroz dugogodišnju suradnju s mnogobrojnim galerijama: u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, u Rijeci, na Krku, u Kastvu, u Novom Vinodolskom, u Grožnjanu, Rovinju, Labinu i drugdje.   

U nekoliko mandata bila je predsjednica Umjetničkog savjeta ULUPUH-a. Članica je Umjetničkog savjeta Studijske sekcije ULUPUH-a (Sekcija likovnih kritičara), te mnogobrojnih umjetničkih savjeta galerija u Zagrebu i u Primorju. Voditeljica je Galerije sv. Trojice u Kastvu, te selektorica programa i kustosica Galerije Decumanus u Krku i Galerije Lapidarij u Omišlju.

Za cijelo vrijeme svoga javnog umjetničkog djelovanja, a posebno u posljednje vrijeme, profilirala se kao likovna kritičarka za vizualne umjetnosti suvremenog izričaja. Pritom ponajprije za suvremenu primijenjenu umjetnost, s posebnim naglaskom na suvremenoj keramici, koju promatra u svjetlu i u duhu novih medija i nove umjetničke prakse, gdje se pretapaju discipline i gdje strogih granica više nema, a utilitarnost iščezava. Isto tako, specijalizirala se i za art-fotografiju, koju promatra u kontekstu samostalne likovne discipline, tražeći pritom visoke likovno-estetske kriterije. Uz sve to, kontinuirano prati i proučava grafiku, osobito njezina suvremena kretanja (prostorne grafike, grafički objekti i art-knjige), a u posljednje vrijeme zanimaju je novi mediji, osobito oni uz koje se veže svjetlosna umjetnost (izvela nekoliko projekata iz toga područja, te bila u studijskome posjetu Međunarodnom centru svjetlosne umjetnosti u Unni, Njemačka). Realizirala je niz zapaženih tematskih autorskih projekata – skupnih žiriranih izložbi, izvedenih u suradnji s likovnim udruženjima (ULUPUH i HDLU), a podržanih od strane Ministarstva kulture RH i relevantnih institucija. Projekti su dobili značajne nagrade, gostovali u nekoliko hrvatskih gradova, te ušli i u međunarodne razmjene.  

Godišnje prosječno osmisli i realizira između 30 do 40 likovnih programa i projekata, u službenim prostorima s kojima surađuje, a svi ti programi, prepoznati kao visokovrijedni, redovno su poduprti dotacijama službenih institucija na nivou gradova i županija, te Ministarstva kulture RH. Osim u Zagrebu, gdje živi i radi i gdje je, između ostaloga, deset godina ( 1993- 2003.) bila i profesionalna voditeljica dviju ULUPUH-ovih galerija – Galerije «Permanenta» i Galerije ULUPUH, surađuje i na projektima izvan Zagreba. Sve te prostore i projekte – uglavnom na otoku Krku i u Primorju, profilirala je kao kulturno značajne, davši im važnost ne samo u regiji, nego i šire. To se prvenstveno odnosi na multimedijski, interdisciplinarni projekt „Vrbničke grafičke akademije“, koji se 10 godina izvodio u Vrbniku kao pilot-projekt Grafičkog odjela zagrebačke Akademije likovnih umjetnosti, grada Vrbnika, zagrebačkih profesora i studenata grafike i primijenjene grafike, grafičkih umjetnika, te povjesničara umjetnosti. To se isto tako odnosi i na projekt Galerije sv. Nikole u Malinskoj, gdje je lokalnu „turističku suvenir-galeriju“ 2000. godine profilirala u visokopozicioniranu službenu galeriju suvremene umjetnosti, dotiranu na svim službenim nivoima, s autorima suvremenoga izričaja i širokog značaja. Galeriju je vodila od 2000 – 2007. godine. Najposlije, tu je i program Galerije crkvice sv. Trojice u Kastvu, koji se realizira u zaštićenom spomeniku kulture iz 15.st., čime se ovaj izlagački prostor zanimljivim izložbama profilirao kao visokovrijedno izlagačko mjesto suvremene umjetnosti, što nije ostalo nezapaženo, pa je galerija valorizirana od strane HDLU Zagreb kao službeni prostor RH. Uz to, stalni je suradnik i HDLU Rijeke, gdje kao kustos i selektor svake godine izvodi nekoliko programa u službenim riječkim prostorima. .

Od međunarodnih projekata, surađivala je s Cultural City Network iz Graza (Austrija) na razmjeni izložbi, kao i s Akademijom UNA iz Trsta i austrijskom likovnom Grupom SAFIR na projektu „Art in Transit“ (Venecija-Trst-Salzburg). Također je u Novoj Gorici (Slovenija), sudjelovala u međunarodnom projektu „Slovenija otvorena za umjetnost“, kao izbornik za hrvatske autore. Svake godine je i ko-izbornik i stručni voditelj međunarodnog slikarskog simpozija u Medulinu, te na Krku u Omišlju voditeljica međunarodne slikarske kolonije „Fulfinum“. Godine 2010. prezentirala je, u suradnji s „Bund Gelsenkirchener Künstler“ 30 hrvatskih autora riječkoga područja u Gelsenkirchenu (Njemačka), a iste godine u Zollvereinu u Essenu (prijestonici europske kulture 2010.) prezentirala izložbu hrvarske grafičarke Maje S.Franković.

Surađivala je 10 godina i na Hrvatskoj televiziji  – nekoliko godina kontinuirano u redakciji Dokumentarnoga programa, radeći s Mariom Salettom kao istraživač-novinar na putopisnim serijama «Jedrima oko svijeta» (42 polusatne epizode), «Beskrajem svijeta» i «5000 km kroz Meksiko» Surađivala je i u redakcijama «Kulture» i «Prezentacije programa» s urednicom «TV-izložbi» Vesnom Ćuro-Tomić, napisavši tekstove za TV-izložbe Emila Benčića, Jure Labaša, Ratka Petrića, Dražena Trogrlića, Vjere Lalin, Željka Hegedušića, Ivana Obsiegera, Ive Kaline i Voje Radoičića. Uz to, s urednicom Vesnom Klarić iz redakcije „Kulture“ realizirala je i emisiju „Mačke“ o kiparici Ireni Podvorac, iz serije „Portreti umjetnika“, koja se kontinuirano već nekoliko godina prikazuje na televiziji.

Studijska putovanja: Italija (gošća Akademije Una), Španjolska, Portugal, Austrija (Graz – gošća Cultural City Network; Salzburg – gošća likovnog udruženje/Grupe „Safir“), Mađarska, Švicarska, Francuska (Pariz – u dva navrata rezidencijalni boravak, kao gost, u hrv. atelijeru Cité International des Arts), Bugarska (Sofija – gošća Udruženja likovnih umjetnika Bugarske i otvorenje skupne izložbe hrvatskih i bugarskih umjetnika pod pokroviteljstvom bugarskog Ministarstva kulture), Slovenija, Njemačka (Ruhrska oblast: Essen, Gelsenkirchen, Düseldorf, Dortmund, Bochum, na poziv udruženja likovnih umjetnika Gelsenkirchena i Essena; Unna – Međunarodni centar svjetlosne umjetnosti)… i drugdje.

Zahvalnice, pohvale, nagrade i kandidature:
– 2002. Zahvalnica Kerameikona, uz Međunarodni festival postmoderne keramike
– 2003. Pohvala za suradnju uz 20. godišnjicu Galerije Toš u Puntu
– 2007. Pohvala za 20. godišnju suradnju uz 30. godišnjicu Galerije Bužančić (Galerije Spektar)
– 2007. Godišnja nagrada ULUPUH-a, pod pokroviteljstvom Skupštine Grada Zagreba, za najbolju izložbu u 2007.
– 2008.  kandidatura od strane ULUPUH-a za Nagradu grada Zagreba

Članstvo u profesionalnim udrugama:
        ULUPUH, Studijska sekcija likovnih kritičara
        Hrvatsko novinarsko društvo
        Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
        Hrvatsko društvo znanstvenih i tehničkih prevoditelja
        Kerameikon, Varaždin

Prilog: izložbe, recenzije, knjige, monografije 2000.- 2010.

I/IZLOŽBENI PROJEKTI


1.) autorski projekti /samostalne izložbe (autorska koncepcija, selekcija radova, kuratorska i likovno-kritičarska obrada) – uži izbor

2000. Ivan Obsieger, Galerija sv. Nikole, Malinska
2000. Josip Diminić, Galerija sv. Nikole, Malinska
2002. Vesna Sokolić, Galerija sv. Nikole, Malinska/Galerija Bužančić, Zagreb
2002. Quintino Bassani, Galerija sv. Nikole, Malinska
2003. Nevenka Arbanas, Galerija sv. Nikole, Malinska
2003. Vesna Šantak, Galerija sv. Nikole, Malinska
2004. Tadeusz Lapinski (USA), Galerija Lapidarij, Omišalj/Galerija sv. Trojice,
            Kastav
2004. Vojo Radoičić, Galerija Lapidarij, Omišalj
2004. Raffaella Busdom (Italija), Galerija sv. Nikole, Malinska
2004. Qing Yue (Kina), Galerija sv. Nikole, Malinska
2004. Marcela Munger, Galerija sv. Nikole, Malinska
2004. Branko Lenić, Galerija sv. Nikole, Malinska
2004. Maja S.Franković, Galerija sv. Nikole, Malinska
2004. Erika Šmider, Galerija Bužančić, Zagreb/Galerija Batana, Rovinj, Galerija
            Njivice, Njivice
2005. Zdravko Milić, Galerija sv. Nikole, Malinska
2005. Robert Pauletta, Galerija sv. Trojice, Kastav/Galerija sv. Nikole, Malinska
2005. Etko Tutta (Slovenija), Galerija sv. Nikole, Malinska
2005. Irena Podvorac – „Mačkoglumište“, Galerija Bužančić, Zagreb/Galerija
Vincent, Kastav
2005. Robert Baća, Galerija Ulrich
2005. Hubert Casellas Pérez (Cuba)- fotografije, Galerija Badrov, Zagreb
2006.- 2008. Igor Pauška, Galerija Bužančić, Zagreb/Loža, Kastav/Galerija
Turnac, Novi Vinodolski
2006. Velimir Rački, Galerija sv. Nikole, Malinska
2006. Dražen Trogrlić, Galerija Bužančić, Zagreb/Galerija sv. Nikole, Malinska
2006. Vesna Pavlaković, Galerija sv. Nikole, Malinska/Galerija Turnac, Novi
Vinodolski
2006. Klas Grdić, Galerija sv. Nikole, Malinska
2006. Mate Solis, Galerija Lapidarij, Omišalj
2006. Renzo Saviolo (Italija) – fotografije, Izložbeni salon Izidor Kršnjavi
ŠPUD, Zagreb
2006. Peruško Bogdanić, Galerija Bužančić, Zagreb
2006. Zdenka Pozaić, Galerija Bužančić, Zagreb
2007. Vinka Mortigjija Anušić, Galerija sv.Nikole Malinska/Gradska galerija
Krapina/Galerija Bužančić, Zagreb
2007. Dalibor Laginja, Galerija sv. Trojice, Kastav
2007. Bogomil Karlavaris, Galerija sv. Trojice, Kastav
2007. Zvjezdana Jembrih, Galerija sv. Trojice, Kastav/Galerija sv. Nikole, Malinska
2007. Danijel Žabčić, Galerija Ulrich, Zagreb
2007. Ivan Fanuko, Galerija Ulrich, Zagreb
2007/2008. Siniša Reberski, Galerija Zvonimir, Zagreb/Galerija ULUPUH,
Zagreb
2008. Igor Gustini, Galerija Bužančić, Zagreb/Galerija sv.Trojice, Kastav
2008. Ivan Branko Imrović, Galerija Razvid, Zaprešić/Galerija Filakovac, Zagreb
2008. Davorin Radić, Galerija Ulrich, Zagreb
2008. Nenad Vorih, Galerija sv. Trojice, Kastav
2008. Miljenka Šepić, Galerija sv. Trojice, Kastav
2008. Ladislav Šošterić, Galerija sv. Trojice, Kastav
2008. Marijan Richter, Galerija Turnac, Novi Vinodolski
2009. Sanja Ipšić Randić, Galerija Decumanus, Krk/Galerija Lapidarij,
            Omišalj/Europski dom, Zagreb
2009./2010.Yasna Skorup Krneta, Galerija Decumanus, Krk/Galerija sv.
Trojice, Kastav
2009. Maja Cipek, Galerija Razvid, Zaprešić
2009. Irena Podvorac, Galerija Turnac, Novi Vinodolski/Galerija Bužančić, Zagreb
2009. Duje Jurić, Galerija sv. Trojice Kastav
2009. Ratko Janjić Jobo, Galerija sv. Trojice, Kastav
2009. Đanino Božić, Galerija sv. Trojice, Kastav
2009. Nada Falout, Galerija Ulrich, Zagreb/Galerija Bužančić, Zagreb
2009. Ivan Obsieger, mala retrospektiva, Galerija Ulrich/Galerija Bužančić (Zagreb)
2010. Karolina Pernar, Galerija Decumanus, Krk
2010. Robert Zdarilek, Galerija Decumanus, Krk/Galerija Filakovac, Zagreb
2010. Koraljka Kovač, Galerija Turnac, Novi Vinodolski /Galerija sv.
            Nikole,Malinska/Galerija Bužančić, Zagreb
2010. Emil Bobanović Čolić, Galerija sv. Trojice, Kastav
2010. Siniša Majkus, Galerija sv. Trojice, Kastav
2010. Branka Uzur, Galerija Lapidarij, Omišalj
2010. Mark Pio Maximillian Salvelli, Galerija Porezne uprave, Zagreb
2010. Virgilio Giuricin – fotografije, Galerija Batana, Rovinj
2010. Đurđica Horvat, Galerija Zvonimir, Zagreb/Galerija ULUPUH, Zagreb

2.) autorski projekti /skupne problemske izložbe (autorska koncepcija, selekcija autora i radova, kuratorska i likovno-kritičarska obrada) – izbor


1999./2000. Galerija ULUPUH, Zagreb/Galerija Juraj Klović, Rijeka: „Konac
            tisućljeća“ (ko-autorstvo Fedor Kritovac / Višnja Slavica Gabout)
2001.Grožnjan, Galerija Fonticus/Muzej Umag/ Muzej Kopar: „Oblik i ritam“
            (Grožnjanski likovni krug HDLU Istre)
2005. Zagreb, Galerija ULUPUH/Zadar, Kapetanova kula: „Erotika ili utopija“
            (suvremena keramika)
2005. Grožnjan, Galerija Fonticus: „Ja i moj identitet“ (Grožnjanski likovni krug
HDLU Istre)
2006.- 2010. Kazalište Gavella/Muzej Mimara/Galerija Filakovac/Galerija
Zvonimir – Zagreb: interdisciplinarni projekt „Modeliranje prirode“/ performans; tema suodnosa pokreta, crteža, zvuka, riječi, svjetla, skulpture (dijelovi: „Četiri godišnja doba“, „Majka i dijete“, „Estera“, Jasminka“, „Plesačica“), realizirano s „Plesnim solistima“- grupom za suvremeni ples, koreografkinjom Jasminkom Neufeld Imrović, slikarom i kiparom Ivanom Brankom Imrovićem, te raznim drugim autorima – pjesnicima, recitatorima, slikarima i umjetnicima svjetla
2006/2007. Zagreb, Galerija ULUPUH, Zagreb/Galerija Juraj Klović, Rijeka:
„Keramička ploča: polje asocijacije, naracije i akcije“ (suvremena keramika)
2007. Rijeka, Galerija Kortil: „60+1, slikarstvo“ – izbornik i autor godišnje
izložbe riječkog HDLU-a u sekciji slikarstvo
2007/2008. Zagreb, Galerija ULUPUH: „Oblik, zvuk, svjetlo, pokret i keramika
kao koncept“ (suvremena keramika)
2008. Galerija Zvonimir, Zagreb: „Dodirni me!“ (suvremena keramika)
2008. Muzej Mimara, Zagreb/Galerija Batana, Rovinj: „Aktualno“ (suvremena
hrvatska fotografija – Sekcija za fotografiju ULUPUH-a)
2009. Galerija ULUPUH: „Povijest glasanja i glasovanja“ (skupna izložba
hrvatskih karikaturista)
2009. Galerija Filakovac: „Kiparsko u keramici“ (skupna, pozivna, problemska
izložba suvremene keramike)
2009. Galerija Zvonimir: TOP 100 (vrhunska djela suvremene keramike –
Sekcija za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a
2009. Samobor, Samoborski muzej – Otvorena galerija: „Big Brother Reality“
(žirirana tematska problemska izložba članova Udruženja likovnih umjetnika Samobora)
2009/2010 Rijeka, Galerija Juraj Klović/Grižane/Gelsenkirchen, Njemačka:
            „Klovićevim tragom – suvremena minijatura i slikarstvo malog formata“
2010. Muzej Mimara, Zagreb/Galerija Batana, Rovinj/Narodni muzej, Labin:
„Aktualno 2+60““ – suvremena hrv. fotografija (Sekcija za fotografiju ULUPUH-a, uz 60-godišnjicu udruge)

II/PUBLICIRANI RADOVI:


1.) Knjige i monografije:

2003. „Sliki“, pjesničko – grafička mapa
            (Marina Valković:pjesme
            Nevenka Arbanas:grafike
            Višnja Slavica Gabout:tekst)
2004. Vladimir Vučinović, „Djeve zagrebačkih pročelja“, fotografije 
            (tekstovi Lelja Dobronić i Višnja Slavica Gabout)
2006. „Vrbnik – citatna odmjeravanja“ (pilot-izdanje)
            (Ana Hruškar Nendl: grafički dizajn
            Višnja Slavica Gabout: tekst)
2007. „30“ – Centar za kulturu Novi Zagreb 1977.-2007. (monografija
Centra za kulturu Novi Zagreb – grupa autora; tekst o Galeriji Spektar/Galeriji Bužančić: Višnja Slavica Gabout)
2010. Maja S.Franković „Pariški ciklus – papirnica“ (monografija – novi
            radovi) – tekst: Višnja Slavica Gabout
2010. Damir Šimić, „Zaboravljena ljepota“ (monografija o ciklusu
            crteža – grupa autora: Michael John Angel, Tonko Maroević,
Margarita Sveštarov Šimat, Nikola Albaneže, Višnja Slavica Gabout, Stanko Špoljarić, Maris Liška, Iskra Baćani); izdavač: Grad Sisak
2011. Dušanka Janković Jablanović (monografija, slikarstvo), izdavač: Art studio Azinović
 

2) Članci, recenzije osvrti i kritike u novinama i specijaliziranim
magazinima (uži izbor)

– ART MAGAZIN KONTURA /uži izbor

2000. ( „Sve Klimtove žene“; „Vladimir Filakovac : Slikar kontinuiteta i tradicije“;

            „Franjo Likar – „Taj divni čar erotike“)
2001. („Ljubo Babić – U krilu dizajna i primijenjene umjetnosti“; Monografija
„Dimitrije“; „Nada Falout – Skica za portret jednog svestranog
umjetnika“; „Zdenka Pexidr Srića: Slikarica malih tema“; „Emanuel Vidović: Intimistički pjesnik kista hrvatske moderne“; „Ljerka Njerš – Slikarstvo i keramika: cjelina jedinstvenog autorskog izričaja”)
2002. („Boris Bućan: Portreti književnika“; „Poznati i nepoznati Maxo Vanka“;
„Fotografije sretnog trenutka Marije Braut“; „15. međunarodna izložba crteža u Rijeci“; „Emil Nolde u Beču“; „Blago trogirskih riznica“; „Branko Šenoa: Slikar ne samo starog Zagreba“; „Tomislav Buntak: Prelamanja prostora ili vizualni labirinti“; „Jagor Bučan: Geometrija i enformel“)
2003. („Sanja Rešček: Slikarstvo, ilustracija i dizajn u maštovitom
            mladenačkom zagrljaju“)
2005. („Enigme suvremene umjetnosti“; „Fotografije Ivana Kožarića: Obična
            svakodnevica kao upečatljiva vizualna senzacija“)
2006. („Edenski vrtovi Mirjane Petrin“; „Sanja Sašo i Zvonko Novosel: I bi
svjetlo“; „Spomenik Ivana Branka imrovića u Kutini: Sjecište pogleda u oku Vile Kutinske“)
2007. („Gašpar Bolković Pika: Ekspresija do usijanja“; „Tizian iz hrvatske
baštine“; „Münster 07- Skulptura/projekt : Suvremena skulptura i urbani prostori“; „Karolina Pernar: Moji linijski krugovi“; „Tko se upisao na zagrebačku Likovnu akademiju 1907.godine ?“)
2008. („Prostorni slikocrteži Daniela Butale“; „Meštrovićev mauzolej obitelji
Račić: Arhitektura građena skulpturom“; „Petar Ujević: Od priče do znaka“; Božena Štih – Balen: Više od 50 godina bavljenja keramikom“, „Dubravko Budić: Slikarstvo na rubu likovnoga polja (monografija)“;
2009. („Yasna Skorup Krneta“ Individualnost izričaja i kozmopolitsko
            opredjeljenje“;  „Rembrandt iz drukčijeg kuta“)
2010.(Mimmo Paladino: Svijet enigme i eksperimenta“; „Maja S.Franković –
            Umjetnost je moja stvarnost“ (intervju)

HRVATSKO SLOVO /uži izbor

2004. („Horst Janssen – grafički virtuoz“; „Ivan Lovrenčić: Crta kao početak i

kraj svega“; Josip Restek: Profinjeni senzibilitet grafičara i sugestivni koloristički ekspresivitet slikara“; „Marino Tartaglia: Ono drugo u motivu“; „Tankoćutni crtopis Nade Falout“; „Ime galerije u čast Vladimira Filakovca“; „Remek-djela perzijske umjetnosti/7000 godina perzijske umjetnosti“)
2005. („Prekrivene oči Miroslava Šuteja- dosjetka ili metafora?“ ; „Paolo
            Veneziano i njegov krug na Jadranu“)
2007. („Trogrlićeva Unutarnja prostorna kretanja“)
2007. („Vanja Radauš: Razapet između paklenoga i božanskoga“; Tomislav
            Ostoja: Slomljeno srce za patnju, bol, dramu – i otpor“)

GRAFIKA/izbor

2004. („10 godina Vrbničke grafičke akademije“)

Akademija-Art.hr
13.01.2011.