Slavko Blažeković – Kilaća

Pogledajte galeriju radova!

Rođen sam 1950. godine u malom posavskom selu Lonja (općina Sisak, PP Lonjsko polje). Osnovnu školu sam polazio u Lipovljanima a srednju u Kutini, koju iz obiteljskih razloga nisam završio. Sklonost prema likovnom izražavanju nosim od djetinjstva, „vukući“ peticu i posebne pohvale iz likovnog odgoja i u srednjoškolskim danima.

Iako je životna svakodnevica nametala druge obveze, uvijek je bilo vremena za crtež olovkom, koja je do 2007. godine bila moja ‘omiljena’ tehnika. Tada, na nagovor poznatoga letovanićkog slikara i etno zaljubljenika Božidara Škofača, prof., počinjem slikati u tehnici ulja na platnu koristeći špahtlu kao osobni izbor.

Živeći kroz djetinjstvo i ranu mladost dio posavske seoske tradicije, njeni elementi postaju nepresušno vrelo inspiracija za moje slike. Dakle, život na selu, tradicijski običaji, vjerski elementi, graditeljska i etno baština te rijeka Sava, moji su najčešći motivi.

U budućnosti, serijom slika, želim posebno obraditi temu: „žena u tradicijskom životu Posavine“.
Član sam udruga likovnih umjetnika SULIKUM u Sisku, PETRIART u Petrinji te MOSLAVAČKI KRUG u Popovači.
Dosad sam imao dvije samostalne izložbe, a redovito sudjelujem na svim skupnim izložbama koje organiziraju udruge čiji sam član.
Godišnje nazočim na 20 – tak likovnih kolonija diljem Hrvatske.

Po umirovljenju iz postrojbi HV uz častan otpust, živim i radim (slikam) na obiteljskom imanju u rodnom selu Lonja.

Adresa:
Slavko Blažeković – Kilaća
Lonja, Lonja 164

44203 Gušće
e-mail: yenki9@hi.t-com.hr

Akademija-Art.hr
06.09.2010.