Skip to content

Dadović Đurđica

Sample Image 

Đurđica Dadović je rođena 1957. godine u Luki Lijevoj. Završila je gimnaziju u Sisku. Bila učenica poznatog sisačkog slikara Slave Striegla po kome je prozvana sisačka galerija. Služi se raznim likovnim tehnikama: ugljen, olovka, akvarel, tempera, akril, a najviše koristi ulje i suhi pastel. Najvažnije likovno ostvarenje je slika "Betlehem" (160×730 cm) u crkvi Sv. Kvirina u Sisku. Izlagala je na sedam samostalnih i više od 30 skupnih izložaba.  Sudjelovala na više likovnih kolonija kao i na dobrotvornim donacijama i aukcijama slika te primila brojne zahvalnice i priznanja.  Slike i crteži Đurđice Dadović nalaze se diljem Hrvatske te u nekim europskim zemljama: Švedska, Nizozemska, Njemačka, Mađarska. Danas živi u Sisku i priprema nove samostalne izložbe.

Sample Image

Adresa
:
Đurđica Dadović

Lonjska ulica 6, Sisak

Sample Image

… Tematika njezinih radova je većinom rustikalnog karaktera  a poseže i za motivima primorskog, urbanog i sakralnog karaktera. Svojim se djelima često vraća djetinstvu kao nepresušnom izvoru motiva svojih slika i crteža. Prizivajući ljepše prizore života kazuje ljepotu prirode, idiličnost seoskih dvorišta i krajolika, ali i prema ljepotama drugih krajeva ne ostaje ravnodušna. Posebno je oduševljena domaćim životinjama, a svaka ima svoju osobnost, svoj karakter. U njezinim se likovnim radovima osjeća ponos ljudi, životinja i kraja, pogotovo konja i snaša. 

Sample Image

Subjektivna crta Đurđice Dadović je likovna poetika-nježnost, blagost, iskrenost pretakanja zapaženih slika u poeziju narativnog kolora. To su čudesne pustolovine srca i osjećaja. Moramo se umjetnici približiti kako bismo osjetili te otkucaje i vizije. Umjetnica nam otvara oči, pobuđuje čuđenje i zanos.

Katarina Ferenčak, likovna pedagoginja, 2007.

Sample Image

Akademija-Art.hr