Skip to content

Sample Image

Pogledajte galeriju!

Sestre Andrea i Diana Balaško djeluju zajedno  pod umjetničkim imenom „ANDIA" (skraćeno od imena Andrea I Diana) još od 2000.godine.

Andrea Balaško rođena je 20. 08. 1970. u Varaždinu gdje je i završila srednju školu kulturno- umjetničkog usmjerenja na 1. varaždinskoj gimnaziji.

Od najranijeg djetinjstva kreativno je stvarala i izmišljala razna poboljšanja u već postojećim likovnim izričajima. Nakon srednje škole počela se baviti dizajnom odjeće i u tom usmjerenju radila je desetak godina , te je tu također inovirala neka  poboljšanja vezana uz unikatno osmišljene odjevne predmete koje j izrađivala za postojeće tržište. Nakon duljeg promišljanja  testiranja i kombiniranja raznih tehnika 2000. godine kod autorice se javlja potreba za novim načinom izražavanja.
Tako se rađa ideja jedne nove likovne tehnike (mogli bismo je svrstati u primijenjenu   umjetnost , ali i u  likovno-terapeutsku  tehniku) . Nova tehnika nazvana -mirisne slike kombinacija je već postojećih tehnika (tempere, akrila, suhih pastela i grafike) ukomponirane sa mirisnim granulatima te eko materijalima iz prirode ( kamenčići, kore, suhe biljke , kristali , dijamanti).
 
Tu novu tehniku mogli bismo nazvati i 4D slike jer uz sve tri dimenzije koju prikazuju imaju i četvrtu , a to je miris na slici.

Diana Balaško rođena je 15. 12. 1965. godine u Zagrebu. U Varaždinu je završila srednju školu kulturno-umjetničkog usmjerenja, nakon čega je krenula na studij hrvatskog jezika.

Kreativan način razmišljanja i izražavanja oduvijek je koristila u pisanju i slici, te  jedno dulje vrijeme radeći kao novinar u „Večernjem listu", ali i dugim listovima. No tek 2000. godine otkriva svoj dotada nedovoljno istraženi potencijal za izražavanje novim likovnim tehnikama, zajedno sa sestrom Andreom počinje s radom, istraživanjem na stvaranju nove likovne tehnike nazvane mirisne slike.
Autorice su za tu tehniku nagrađene sa 5 međunarodnih medalja na međunarodnim svjetski priznatim salonima inovacija.
Na 33. međunarodnom salonu inovacija u Genevi tako su osvojile srebro u kategoriji opremanja interijera. 2005.godine.Također su osvojili broncu na međunarodnom salonu Eureka u Bruxellesu 2005. godine, te broncu na ARCA salonu u Zagrebu 2005. godine, te također broncu na „The British innovation & technology show" u Londonu 2006. godine ( nakon čega smo i dobili posebnu zahvalu Britanske kraljice, može se vidjeti na web adresi), te na kraju i zlatnu medalju na međunarodnom salonu Inova u Rijeci 2006.godine.
 

Sample Image

Do sada je iza njih 2  samostalne,  te 8  skupnih te 3 izložbe radova polaznika tečajeva izrade mirisnih slika.

 
Iza njih je i nagrada Ministarstva gospodarstva rada i poduzetništva za visoko estetski, inovativni i funkcionalan proizvod za 2003. i 2004. godinu .
S obzirom na vrijednost ove inovativne tehnike i kao likovno-terapeutske krenule su 2005. godine projekt u školama pod nazivom „Više impresije manje agresije" koji je uspješno proveden u više hrvatskih županija, a cilj mu je da se što veći broj djece nauče kreativno izražavati uz pomoć te tehnike.
 
Motivi njihovih slika uglavnom  su mrtva priroda, prizori iz prirode oko sebe, zagorski bregi, košare s voćem, svemir, podmorje, ribe i razni drugi omiljeni im morski motivi.
 
Sve ostale informacije i reference o njima mogu se vidjeti na web adresi; http://www.icu-vz.com/ pod linkom razvoj ljudskih resursa.

Sample Image
Sestre Andrea i Diana Balaško

Akademija-Art.hr