Cindrić Alojzije

Sample Image

Pogledajte galeriju radova!

Alojzije Cindrić, rođen je 1962. godine u Rešetarima. Srednju grafičku školu završio je u Osijeku. Nakon godina eksperimentiranja sa raznim slikarskim i grafičkim tehnikama, tijekom Domovinskog rata od svih dotadašnjih traženja i pronalazi glinu kao sredstvo izrazavanja. Do sada je izlagao na više skupnih zložbi, te na samostalnim izlozbama u Varaždinu (Galerija foruma mladih), Daruvaru (Galerija D&M), Kutini (Arcus club pučkog otvorenog učilišta), Sisku Narodna knjižnica i čitaonica). Sudionik je u nizu projekata u okviru KLD-a "Rešetari". Član je Književo-likovnog društva "Rešetari" – Likovne grupe< "Petrović" iz Rešetara i Grupe ’69 iz Zagreba.

 

Sample Image
Na panju

Raznolike, raznoobrazne, čudesne i čudotvorne, ponekad i vragolaste ili bolne, pučki jednostavne, bude senzaciju života uz zvuke tambure u nama, uz miris kruha, i opijaju kao duboki rez pluga, kao miris rakije i ravnice, kao miris rodne grude, kao duboki dah panonske ravnice, kao šum valova i mora u nama, kao zvon duboke čežnje i potisnute boli . . . kao kliktaj, jecaj i hodočašće lavirintima geneze.
Smjelo, a nepretenciozno, spontano i ujedno znalački, autor  vješto  tka osobnu legendu stazama života, doživljenog i duboko udahnutog u sebe, u pore i bilo, u srce čovjeka i stvaraoca.

I dok sjećanja naviru u jednom dahu, uz širinu slavonskog duha, uz toplinu jednostavnosti, uz naglašenu ekspresiju, naizgled jednostavne impresije, kao upravo udahnuti život . . . izobličene, grubo deformirane upućuju na Istinitost života, doživljenog, udahnutog na deziluzioniziranu stvarnost, naizgled na spontanu ali sasvim duboku, narativnu, misaonu i suptilnu opservaciju. Uz iznenađujuće nadahnuće za transpoziciju duboke ekspresije upućuju na snove,  na kult jednostavne topline, na zov praiskonskog, na pripadnost Duha, na očaravajuću toplinu ognjišta, na vapaj za životom.
Uz puno magijskog nadahnuća i surovog, ne samo realizma i ekspresionizma, uz visoko artikulirani senzibilitet za ekspresiju, za izražajnost, a ponegdje i uz stilizaciju gdje forma postaje  kompaktna, puna kompresivne i kompulzivne energije, i uz ponegdje totemsku izražajnost  autor  slijedi znamenje svoje rodne grude, lijepe naše, slijedi svoje znamenje i upućuje  na zavjete pradjedova, na očuvanje praognjišta, pobuđujući  zvon  i zov  iskonskog  u  svima  nama.

Sample Image

Uz obilje poetičnosti i poetičnog, autor toplinom zemlje i vatre, uz virtuoznu jednostavnost svojim skulpturama udiše ne samo život, nego i duboku misaonost i ujedno upućuje na suptilnu opservaciju, na spontanu i neusiljenu izražajnost, uz iznenađujuće nadahnuće za transpoziciju, za  modulaciju i moduliranje neukrotive ekspresije. Upućuje na znalački i visoko artikuliranu formu, punu slojevite misaonosti  i autentične izražajnosti, gdje vapaj i krik  ogoljene materije iz najdubljih slojeva bića dosežu do puti, do suštine praiskonskog, upućujući na visoko rafinirani senzibilitet za ekspresiju i općenito za izražajnost. Smiono i smjelo ogoljena materija ostavlja ne samo dubok dojam autentičnosti nego i pečat iskonskog i izvanvremenskog. Toplinom ruku i širinom srca autor uobličava glinu, grudu slavonske zemlje, svog i našeg bića, duboko nadirući u srž, suštinu,  i  genezu bića. Uobličava je u jednom dahu kao da uobličava i priopćava život  suočavajući nas s njime smjelo i neposredno uz obilje prepoznatiljive autentične, virtuozne jednostavnosti, markantne i njemu svojstvene. (Violeta Elizabeta Krstić, dipl. povjesničar umjetnosti, urednik programa Doma kulture "Kočo Racin", Skopje)

Kontakt:

Alojzije Cindrić

kralja Tomislava 26, 35403 Rešetari
telefon: 035 367 357
mobitel: 098 922 4344
e-mail: byloyzo@net.hr

Sample Image
Alojzije Cindrić