Skip to content

Vijesti Europske komisije, 5. siječnja 2018.

EUROSTAT: studeni 2017. u odnosu na listopad 2017. – industrijske proizvođačke cijene veće za 0,6 posto i u europodručju i u području EU28


U usporedbi s listopadom 2017. u studenom 2017. industrijske proizvođačke cijene povećale su se za 0,6 posto i u europodručju (EA19) i u području EU28, pokazuju procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U listopadu 2017. cijene su se povećale za 0,4 posto u oba područja. U usporedbi sa studenim 2016. u studenom 2017. industrijske proizvođačke cijene povećale su se za 2,8 posto u europodručju te za 3,1 posto u području EU28. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: brza procjena – prosinac 2017. – godišnja stopa inflacije u europodručju smanjila se na 1,4 posto

Očekuje se da će godišnja stopa inflacije u europodručju u prosincu 2017. iznositi 1,4 posto, što je smanjenje u odnosu na 1,5 posto u studenom 2017., navodi se u brzoj procjeni Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Iz analize glavnih sastavnica inflacije u europodručju vidljivo je da će najveću godišnju stopu inflacije u prosincu zabilježiti energija (3,0 posto; u studenom 4,7 posto), zatim hrana, alkohol i duhan (2,1 posto; u studenom 2,2 posto), usluge (1,2 posto; bez promjene u odnosu na studeni) te neenergetska industrijska roba (0,5 posto; u studenom 0,4 posto). Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Povjerenik Oettinger najavio konferenciju na visokoj razini o novom višegodišnjem financijskom okviru

Uoči rasprave Kolegija povjerenika o dugoročnom proračunu Europske unije povjerenik za proračun i ljudske resurse Günther H. Oettinger najavio je konferenciju na visokoj razini pod nazivom „Oblikujmo svoju budućnost – osmišljavanje novog višegodišnjeg financijskog okvira“. Konferencija se održava 8. i 9. siječnja, a domaćin joj je Europski centar za političke strategije (EPSC), interna skupina Europske komisije za strateško promišljanje. Konferencijom se otvara završna etapa priprema za sljedeći višegodišnji financijski okvir, a održava se uoči neslužbenog sastanka čelnika u veljači i prijedloga Komisije koji će biti predstavljen u svibnju 2018. Cijeli program i popis istaknutih izlagača (iz Komisije sudjeluju predsjednik Jean-Claude Juncker, potpredsjednik za zapošljavanje, rast, ulaganja i tržišno natjecanje Jyrki Katainen te povjerenica za regijsku politiku Corina Crețu) dostupan je ovdje. Konferencija će se održati u zgradi Europske komisije Charlemagne. Prijave se više ne primaju, pri čemu se akreditirani novinari mogu prijaviti na dan konferencije, a događanje će se moći pratiti i putem interneta na servisu EbS. Tijekom konferencije svoja stajališta možete dijeliti na Twitteru pod oznakom #EUBudget.

Ivan Raos / Akademija-Art