Skip to content

EK vijesti 20. travnja 20017.

Ministri pomorstva EU potpisuju deklaraciju o poticanju održivog plavog gospodarstva

European CommissionMinistri pomorstva EU danas će potpisati Deklaraciju o plavom rastu u kojoj će potvrditi političku odlučnost glede daljnjeg razvoja održivog plavog gospodarstva u EU. Deklaracija će se donijeti na  neformalnoj ministarskoj konferenciji o plavom rastu, upravljanju oceanima u EU-u te Sredozemlju, inovacijama i nautičkom turizmu, kojom će danas na Malti predsjedavati povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella. Time će se dodatno potaknuti održivi razvoj ključnih sektora, uključujući turizam, akvakulturu, energiju oceana i biotehnologiju. Plavi rast mogao bi postati prava europska priča o uspjehu te gospodarstvu EU pridonijeti s 500 milijardi eura godišnje i 5,4 milijuna radnih mjesta. Na neformalnoj ministarskoj konferenciji raspravljat će se i o Komisijinoj nedavno pokrenutoj  inicijativi za plavi rast na zapadnom Sredozemlju. Konferencija se održava mjesec dana nakon uspješne  deklaracije MEDFISH4EVER. Održivi razvoj plavog gospodarstva bit će i glavna tema konferencije Naš ocean koja će se održati 5. i 6. listopada 2017. te kojom će supredsjedavati visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini i povjerenik Vella. Povjerenikov uvodni govor na neformalnoj ministarskoj konferenciji o plavom rastu dostupan je  ovdje.

EUROSTAT: veljača 2017. u odnosu na siječanj 2017. – proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju veća za 6,9 posto, u području EU28 za 4,4 posto

U usporedbi sa siječnjem 2017. u veljači 2017. desezonirana proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju (EA19) povećala se za 6,9 posto, a u području EU28 za 4,4 posto, pokazuju prve procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U siječnju 2017. proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju smanjila se za 2,4 posto, a u području EU28 za 1,5 posto. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji