Skip to content

Zagreb – Robert Auer: Retrospektiva

Galerija Klovićevi dvori, Jezuitski trg 4, Zagreb
Robert Auer – Slikar zagrebačke secesije
Retrospektiva
Od 21. 09. do 21. 11. 2010.

Robert Auer (Zagreb,1873. – 1952.) je umjetnik koji je u vrijeme svoga djelovanja uživao iznimnu popularnost kao portretist visokog građanskog staleža u prvoj polovici 20. st., a posebno kao majstor u prikazivanju ženskoga tijela. Njegov je stil često povezivan sa secesijskim, upravo zbog školovanja na bečkoj i münchenskoj Akademiji u vrijeme kada je val secesije zahvaćao kulturna središta Europe, te je mladi slikar vrlo rano usvojio stilske karakteristike novoga pravca. Kao profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu vodio je dekorativni odjel.

Naslikao je više od 150 portreta i jednako toliko aktova i simbolističnih alegorijskih kompozicija. Iako je njegova umjetnost nakon Drugog svjetskog rata okarakterizirana kao buržoaska, te je kao trag visoko estetizirane građanske kulture bivala gurnuta na marginu, njezinu su istinsku vrijednost prepoznavali najčešće kolekcionari, koji su rado svoje kolekcije popunjavali Auerovim aktovima kao nezaobilaznim dijelovima svake ozbiljne zbirke koja je pohranjivala djela hrvatske moderne.

Iako je stručna valorizacija, kao i izgledno svrstavanje Auerova slikarstva u europski kontekst do danas izostalo, neke su važne činjenice ipak presudile u odabiru baš ovoga autora za retrospektivno izlaganje. Prvi je i jedini hrvatski slikar koji je izlagao na izložbi münchenske Secesije 1896. godine, pripadnik je generacije umjetnika koja je akcelerirala razvoj moderne umjetnosti na početku prošloga stoljeća, u jedinstvenom povijesnom trenutku kada je hrvatska umjetnost tekla gotovo paralelno sa europskom, pri čemu svaki sudionik razdoblja nazvanog Moderna zaslužuje pojedinačnu znanstvenu obradu. Dobitnik je posebnog priznanja na predstavljanju hrvatske umjetnosti na Svjetskoj izložbi u Parizu 1900. godine.

Retrospektiva će predstaviti Auerovo djelovanje od samih početaka, školovanja u Beču, Zagrebu i Münchenu, kroz studije, skice i crteže, preko ranih radova historicističkoga stila pod utjecajem bečkog fin-de siecla, do zrelih ostvarenja velikih aktova i alegorija, kao i predmeta umjetničkog obrta, grafičkog dizajna i porculana koje je oblikovao kao profesor na akademiji. Poseban segment izložbe biti će memorijabilije iz obiteljske ostavštine, te rekonstrukcija slikarevog atelijera (navodno jednog od zanimljivijih zagrebačkih atelijera) sa autentičnim slikarskim priborom, fotografijama slikara u atelijeru, ali i modela koji su mu pozirali za akt.

Robert Auer je slikar koji se nije obazirao na trendove i časovite mode, dosljedno je razrađivao jednu slikarsku koncepciju čitav život. Bravurozna tehnika i majstorsko vladanje metijerom osigurali su mu brojne narudžbe, a iznimne slikarske kvalitete nadišle su sveopći zakon za inovacijom. Retrospektivnom izložbom u Galeriji Klovićevi dvori pokušat ćemo predstaviti punu raskoš Auerova talenta, čime ćemo, nadamo se, zadovoljiti i najzahtjevnije posjetitelje naše Galerije.

info@galerijaklovic.hr

Akademija-Art.hr
07.09.2010.