Skip to content

Zagreb – Zlata Bilić-Dvoržak: Povšine

Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/I, Zagreb

Prva samostalna izložba
Zlata Bilić – Dvoržak
Povšine
Od 07. 09. (u 19.00 sati) do 28. 09. 2010.

Pogledajte galeriju radova!

Otvorenje prve samostalne izložbe Zlate Bilić – Dvoržak pod nazivom „Površine" je 07. rujna 2010. godine, u Europskom domu u Zagrebu.
Izložbu otvara Koraljka Kovač, akademska slikarica. Uz otvorenje izložbe nastupa Danijel Maoduš, gitara.


Prva samostalna izložba autorice Zlate Bilić-Dvoržak, za koju je odabir i postav napravila Koraljka Kovač akademska slikarica, a o Zlatinim slikama je u recenziji između ostalog napisala:

…Na prvo gledanje apstraktno slikarstvo unutar kojeg glavnu priču vodi intezitet i glasnoća boje. Na drugo gledanje prikriveni motiv je sekundaran u odnosu na boju koja je primarna. Boja je jako glasna, a motiv je skroz tih. Slike jakih kolorističnih odnosa, stišanih inteziteta, zagušene lazurama tamnih ali intezivnih boja. Jake boje ostaju u onim slojevima ispod. Kod završenih slika one proviruju, tek se naziru, skrivene su…

…Nastali su tako ciklusi "Na površini", "Ispod površine", "Slutnje u triptihu", "Ispod povećala"… Slike koje gledate nastale su u zadnje tri godine, uz puno istraživanja, eksperimentiranja, promišljanja, puštanja da se slike izrade, nastanu, izrastu. Kolaži koji ove godine nastaju izdvojila bih kao slike bez sadržaja i kao jako skladne kompozicije…

…Radi se o osebujnoj paleti i dobro povezanim ciklusima. Pogledajte, zastanite, dozvolite sebi doživljaj, sve te slike i boje pričaju jednu slikarsku priču, pa pustimo priču da se ispriča!

U svom osvrtu na slike i slikarstvo autorice u povodu izložbe svoje dojmove zapisao je i naš poznati slikar i književnik Davor Vuković kojega je – iako poznaje autoricu dugi niz godina – kako sam kaže:


… pogodila tiha snaga istinitosti činjenice da se dogodilo nešto svečano, divlje i pitomo u isto vrijeme, bolno i razuzdano, uzvišeno i plemenito i sjetno, promišljeno i balansirano i lišeno svake pretenzije. Slobodno i razigrano, a opet izuzetno disciplinirano slikarstvo. Dogodila se tišina, namirenje viđenim, zahvalnost, poštovanje i radost da je nemoguće, i kod ove likovne pojave, ipak moguće.

…Zahvaljujući vlastitom izuzetnom i posve nepredvidljivom talentu, kao i sinergijskom učinku sjajne mentorice Koraljke Kovač, Zlata Bilić Dvoržak preskočila je takozvane. dječje bolesti amaterizma, i prije nego što je bilo tko išta saznao o njenoj čaroliji s bojama, zablistala je svojim iskrenim i čudesnim slikarstvom u ponekom rijetkom, iskrenom i izbirljivom oku, poput zvijezde koja oduvijek blista, ali je nitko do sada nije imao priliku zapaziti. Očito ni Zlata sama…



Akademija-Art.hr
06.09.2010.