Skip to content

EK vijesti 20. ožujka 2017.

Pripreme za sastanke ECOFIN-a i euroskupine 20. i 21. ožujka 2017. 

European CommissionPovjerenik Moscovici predstavlja Europsku komisiju na današnjem sastanku euroskupine. Na sastanku euroskupine ministri su priredili pregled tijeka drugog preispitivanja programa za potporu stabilnosti namijenjenog Grčkoj. Ministri će nastaviti raspravu o provedbi nacrta proračunskih planova i proračunskoj situaciji u europodručju kao cjelini. U okviru europskog semestra Vijeće će raspravljati o izvješćima po pojedinim zemljama koja je Komisija objavila u veljači, a očekuje se da će ministri donijeti preporuku o gospodarskim politikama europodručja za 2017. Razgovarat će se i o ishodu sastanka ministara financija i guvernera središnjih banaka skupine G20 u Baden-Badenu ovog vikenda. Potpredsjednik Katainen održat će prezentaciju o Europskom obrambenom fondu, a ministri će dobiti izvješće o stanju trenutnih zakonodavnih prijedloga u području financijskih usluga. Potpredsjednik Dombrovskisodržat će konferenciju za medije nakon sastanka.

Komisija Italiji dodijelila sredstva za hitne slučajeve u iznosu od 12,2 milijuna eura zbog lakšeg upravljanja trenutnim migracijskim pritiskom

Europska komisija dodijelila je Italiji 12,2 milijuna eura u okviru Fonda za unutarnju sigurnost (ISF). Tim će se sredstvima talijanskoj obalnoj straži olakšati jačanje nadzora nad granicama i dodatno povećanje kapaciteta za spašavanje života na moru. Time je ukupan iznos sredstava za hitne slučajeve dodijeljenih Italiji dosegnuo približno 75 milijuna eura. Osim toga, Italiji je iz nacionalnih programa za Fond za azil, migracije i integraciju (FAMI) te Fond za unutarnju sigurnost (ISF) za razdoblje od 2014. do 2020. već dodijeljeno 592,64 milijuna eura, a iz sredstava za hitne slučajeve 62,78 milijuna eura. 

Na sajmu CeBIT 2017. tri tvrtke dobit će nagradu Obzor za projektiranje skenera za hranu

Europska komisija danas će na tehnološkom sajmu CeBIT dodijeliti ukupno milijun eura trima inovativnim poduzećima koja su uspjela svladati izazov projektiranja rješenja za skeniranje hrane, ekonomičnog i neinvazivnog mobilnog rješenja koje korisnicima omogućuje mjerenje i analizu unosa hrane. S obzirom na povećanje zdravstvenih problema povezanih s hranom, npr. pretilosti, alergija i netolerancije na hranu, Komisija je pokrenula nagradu Obzor kako bi pridonijela otklanjanju ograničenja postojećih rješenja za unos hrane te omogućila pronalaženje radikalnih, revolucionarnih rješenja za skeniranje hrane po pristupačnoj cijeni. Nagrada Obzor dodjeljuje se inovatorima koji ponude revolucionarna rješenja na natječaju u okviru okvirnog programa EU za istraživanje i inovacije Obzor 2020. Na ovogodišnjem sajmu CeBIT nagrada Obzor 2020. dodjeljuje se četvrti put. Komisija na CeBIT-u, godišnjem međunarodnom sajmu digitalnog poslovanja koji se održava u Hannoveru, sudjeluje vlastitom izložbom o politikama u okviru jedinstvenog digitalnog tržišta te o vrhunskim ICT inovacijama.

EUROSTAT: četvrto tromjesečje 2016. – godišnje povećanje cijene rada u europodručju 1,6 posto, u području EU28 1,7 posto

U usporedbi s istim tromjesečjem prethodne godine u četvrtom tromjesečju 2016. cijena rada po satu povećala se za 1,6 posto u europodručju (EA19) i za 1,7 posto u području EU28. U trećem tromjesečju 2016. cijena rada povećala se za 1,4 posto odnosno 1,8 posto. Podaci su dobiveni od Eurostata, statističkog ureda Europske unije. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: četvrto tromjesečje 2016. – stopa slobodnih radnih mjesta u europodručju 1,7 posto, u području EU28 1,8 posto

U četvrtom tromjesečju 2016. stopa slobodnih radnih mjesta u europodručju (EA19) iznosila je 1,7 posto, što je povećanje u odnosu na 1,6 posto u prethodnom tromjesečju i u četvrtom tromjesečju 2015., pokazuju podaci koje je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. U četvrtom tromjesečju 2016. stopa slobodnih radnih mjesta u području EU28 iznosila je 1,8 posto, odnosno bila je stabilna u odnosu na prethodno tromjesečje, no veća u odnosu na 1,7 posto u četvrtom tromjesečju 2015. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Povjerenik Vella u posjetu Zadru

Povjerenik Vella boravi u Zadru sudjelujući na konferenciji o Komisijinu prijedlogu višegodišnjeg plana za male pelagijske vrste u Jadranskom moru, točnije za inćune i sardine. To je događanje prilika za razmjenu stajališta o prijedlogu s dionicima iz svih država članica na Jadranu i regionalnim organizacijama za ribarstvo. Plan je 6. ožujka predstavljen ministarstvima ribarstva država članica EU, a riječ je o trećem višegodišnjem planu koji je Komisija iznijela nakon reforme zajedničke ribarstvene politike te o prvom takvom planu za Sredozemlje. Kad se u potpunosti provede, stokovi će se povećati za dvadeset posto, a dobit ribara za približno deset posto. Plan predstavlja prekretnicu u pristupu Komisije upravljanju ribarstvom, a ima potencijal pokazati da je dugoročna održivost ribarstva moguća i u morskom bazenu u kojem se 93 posto ribljih stokova prekomjerno iskorištava. Povjerenik Vella sastat će se i s ministrom zaštite okoliša te će posjetiti zadarsku luku kako bi upoznao lokalne ribare. Povjerenikov govor dostupan je ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji