Skip to content

Zagreb – M. Novoselić u Galeriji Matice

Galerija Matice hrvatske, Zagreb
Marko Novoselić
Umjetnički dizajnirani namještaj
Od 03. 09. (u 20.00 sati) do 12. 09. 2010.

Pogledajte galeriju radova!

Koristeći elemente starih drvenih bačava, te komade bakrenih cijevi i lima, Marko Novoselić, stvara uporabne predmete, namještaj i slike dajući im novi život i novu funkciju. Predmeti stvoreni iz ovih materijala neobično su zanimljivi i odišu nekim starim vremenima.

Marko Novoselić rođen je 1977. godine na Ugljanu gdje i danas živi, a za svoju umjetnost kaže kako mu je hobi novijeg datuma. Do sad je izlagao u galeriji "Dom na žalu" u Preku na otoku Ugljanu, u crkvi Sv. Kuzme i Damjana u Zadru i u galeriji Arsenal u Zadru.

Iz tiska:

Kako drvetu udahnuti novi život, dati mu novu uporabnu vrijednost i otrgnuti ga zaboravu pred naletom novih, sintetičkih materijala koji sve više ulaze u naše domove? Odgovore na ta pitanja ponudio je Marko Novoselić, koji od 40-ak godina starih, isluženih hrastovih i bukovih bačava za vino kreira i stvara kućni namještaj.

– Sve je počelo 2002. godine, kada sam od otpadaka borove kore, kože, lanena platna i bakrene žice prijateljima za vjenčani dar napravio kuharicu s našim starim bodulskim receptima. To je izazvalo opće oduševljenje i potaknulo me da se posvetim novom hobiju. Na pamet su mi dolazile nove ideje, a kako je bilo sve više odbačenih drvenih bačvi za vino, koje su iz konoba naših didova izbacile ove nove, prokromne, pomislio sam da bih ih mogao preoblikovati u funkcionalan namještaj – priča samouki dizajner iz mjesta Ugljana na istoimenom otoku.

Obilazio je susjede, tražio stare bačve po cijelom otoku, vadio ih iz mora… Danas svi na Ugljanu znaju za Marka i ljudi mu sami dovoze islužene bačve.

– Osim masivnih stolaca, zapravo naslonjača, počeo sam raditi stoliće s policama, samostojeće svjetiljke i okvire za slike. Nastojim iskoristiti svaki dio bačve, čak i čepove, koje koristim za ukrase – objašnjava Novoselić tehniku. (…) (Večernji.hr)

O izložbi:

Ulaskom na izložbu Marka Novoselića zateći ćemo se usred mnoštva različitih predmeta upotrebne namjene. Tu su barske stolice i stolovi, fotelje, rasvjetna tijela, pa čak i jedna knjiga na stalku. Svi ti predmeti, iako je riječ o komadima pokućstva, izrazito su raznoliki. Svaki od njih posjeduje naglašeno individualni stvaralački pečat. Osim njih, na galerijskim zidovima zamijetit ćemo i nekoliko nekonvencionalno izrađenih slika. Jedna od njih prikazuje lik Pabla Picassa. A taj je veliki španjolski umjetnik svojedobno, u jeku Drugoga svjetskoga rata, izradio svoju poznatu skulpturu Glava bika. Realizirao ju je genijalno jednostavnim postupkom. Spojio je, naime, upravljač i sjedalo bicikla, potom ih odlio u bronci te na taj način postigao gotovo posve realističan prikaz bikovske lubanje kod koje sjedalo predstavlja lice a upravljač rogove. Picasso je u biciklu "osjetio" postojanje oblika pogodnih za oblikovanje bikovske lubanje.
Pogledamo li malo pažljivije Markovo pokućstvo, vidjet ćemo da je ono gotovo u cijelosti izrađeno od dijelova starih bačvi. Ostale segmente, za koje bačve ipak nisu bile pogodne, činit će žice, pokoja greda i konopci odnosno užad. I Marko, dakle, u jednom predmetu (bačvi) vidi mogućnost njegove transformacije u nešto posve različito. Ipak, za razliku od Picassove genijalnosti što se manifestirala kroz jedan čisto umjetnički koncept, Marko – u skladu s izvornom idejom – razmišlja ponajprije dizajnerski, a to znači primijenjeno. Svaki njegov predmet u potpunosti odgovara funkciji za koju je namijenjen: barske stolice i stolove nije nam teško zamisliti u nekoj konobi, sjedeći u fotelji osjećamo se izuzetno ugodno dok osluškujemo zavodljivu škripu staroga drva, a svjetiljke sa svojim "skulptorskim" karakteristikama zasigurno su u stanju proizvesti nadasve dojmljiv i atraktivan ugođaj.
Također, Markove svjetiljke nerijetko nam pričaju i određenu priču, uvijek vezanu uz podneblje unutar kojega su nastale. Zakrivljenost dasaka od kojih su bačve izrađene Marko u pravilu izrazito vješto – katkada i anatomski – koristi, dok mu žica kod rasvjetnih tijela služi za ukrasne detalje, ali i za potenciranje efekata što ih izaziva igra svjetlosti i sjene. Ekološke aspekte Markovog shvaćanja proizvodnje namještaja gotovo da i ne treba posebno isticati; drvo kao jedan od najdragocjenijih i zasigurno najhumanijih materijala nipošto ne propada već, naprotiv, počinje živjeti jednim posve novim i dugovječnim životom.
Pri izradi svojih slika Marko se koristi isključivo žicama i bakrenim limom kao podlogom. Različitim postupcima poput lemljenja odnosno zagrijavanja on oblikuje blago reljefne likovne strukture, istodobno utječući i na njihov kolorit. Na taj način ostvaruje figurativne i jasno prepoznatljive prizore poput portreta ili krajolika. Te prizore gotovo u pravilu će karakterizirati odvažan spoj svojevrsne sirovosti i zavodljivosti. Okviri tih slika – posve u skladu s Markovim promišljanjem – izrađeni su od dasaka sa starih bačvi.
Nećemo nipošto pretjerati završimo li konstatacijom kako cjelokupno stvaralaštvo Marka Novoselića predstavlja svojevrsnu posvetu mediteranskoj kulturi življenja u kojoj drvo, vino, masline i more uvijek zauzimaju središnje mjesto.
Vanja Babić

O autoru:

Marko Novoselić rodio se 1977. godine u Zadru, odrastao na otoku Ugljanu gdje i danas živi. Profesionalno se baveći električnim instalacijama i klimatizacijom dugi se niz godina susretao s bakrenim cijevima i žicama od kojih je spontano počeo izrađivati skulpture i druge predmete za svakodnevnu upotrebu. 
Na ideju da izrađuje predmete od drvenih bačava zasigurno je utjecalo otočko okruženje i konobe pune starih, odbačenih drvenih bačava. Naime, moderna vremena i nove tehnologije istisnule su iz upotrebe bačve koje su se koristile generacijama. Tako je jednog dana jedna stara didova bačva preslagivanjem svojih dijelova zadobila formu udobne fotelje.
Posljednjih dvije godine ideja se razvila u izradu cijelog niza primjenjenih, upotrebnih predmeta. Lampe, fotelje, stolice i stolovi, slike, barske stolice i stolovi, izrađeni od dijelova bačava, mesinga i bakra donose priču nekih starih vremena savršeno se uklapajući u današnje moderne interijere.
Prva izložba Marka Novoselića održana je u Galeriji Dom na žalu u Preku na otoku Ugljanu, 2008. godine. Slijede izložbe u Ugljanu (2009.), u crkvi Sv. Dominika (2009.) i galeriji Arsenal u Zadru (2010.), kao i izložba u galeriji Matice Hrvatske u Zagrebu, koja će se održati 3. rujna 2010. godine.

Više iz tiska:

Večernji.hr: Od starih, odbačenih bačava u par dana napravim naslonjač
Zadarski list: Pijani čepovi plešu na lampi
(http://www.zadarskilist.hr/clanci/16102009/pijani-cepovi-plesu-na-lampi)

info@mvinfo.hr

Akademija-Art.hr
01.09.2010.