Skip to content

Zagreb – 33 crnogorska umjetnika


Biljana Keković (foto arhiva Galerija Pizana)

Galerija MORH-a "Zvonimir", Bauerova 33, Zagreb
33 crnogorska umjetnika
Od 02. 09. (u 19.00 sati) do 14. 09. 2010.



U galeriji MORH-a „Zvonimir“, 2. rujna 2010. godine, otvara se izložba „33 crnogorska umjetnika“. Izložba je organizirana u suradnji s Nacionalnom zajednicom Crnogoraca Hrvatske i Društvom Crnogoraca i prijatelja Crne Gore „Montenegro“ Zagreb, a u okviru Dana crnogorske kulture u Hrvatskoj.

Na izložbi se predstavljaju 33 crnogorska umjetnika, članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore: KRSTO ANDRIJAŠEVIĆ, MILIVOJE BABOVIĆ, ABAZ DIZDAREVIĆ, SVETLANA DRAGOJEVIĆ, DRAŠKO DRAGAŠ, TIJANA DUJOVIĆ LIŠČEVIĆ, VLADIMIR ĐURANOVIĆ, DARKO ĐUROVIĆ, VAHIDA HASANAGIĆ NIMANBEGU, DUŠICA IVETIĆ, FILIP JANKOVIĆ, MILOVAN KADOVIĆ, DRAGAN KARADŽIĆ, BILJANA KEKOVIĆ, LJILJANA KOLUNDŽIĆ BURIĆ, BLAŽO KOVAČEVIĆ, SABAHETA BEKA MASLIČIĆ, SUAD MASLIČIĆ, MIJO MIJUŠKOVIĆ, PREDRAG MILAČIĆ, RATKO ODALOVIĆ, TOMO PAVIĆEVIĆ, LADA PEROVIĆ, IVANKA VANA PRELEVIĆ, MARINA RADULOVIĆ, ADIN RASTODER, ŽELJKO RELJIĆ, SLOBODAN SLOVINIĆ, MILKA STANIŠIĆ ĐOROVIĆ, VOJO TATAR, RAJKO TODOROVIĆ TODOR, NAOD ZORIĆ, NIKOLINA ZUBER, što je dosad najveći broj autora iz Crne Gore na jednoj izložbi u Hrvatskoj.


Svetlana Dragojević (foto arhiva Galerija Pizana)

U predgovoru kataloga Danilo Ivezić piše kako su tradicionalni Lučindanski susreti iz tjedna prerasli u menifestaciju koja se odvija cijele godine, a realizira se kroz filmske projekcije, književna predstavljanja, umjetničke izložbe, koncerte, kazališne predstave, i sl. dok mr.sc. Igor Rakčević, predsjednik ULUCG, o izložbi piše sljedeće: „U želji da se predstavimo hrvatskoj publici na način koji svakako zavrjeđuju crnogorski likovni umjetnici, sačinili smo aktualnu selekciju radova. Riječ je o presjeku stvaralaštva članova Udruženja likovnih umjetnika Crne Gore, najstarije i najznačajnije strukovne organizacije.

Zastupljeni su renomirani autori, koji su donekle i poznati hrvatskoj publici, a i umjetnici koji svojom aktivnošću traže i nalaze mjesto na bogatoj crnogorskoj likovnoj sceni. Raznovrsne likovne poetike koje se kreću u rasponu od klasične slike do smjelog eksperimenta, čine ovu izložbu dinamičnom i suvremenom.“…

Zrinka Pillauer Marić, prof., načelnica Odjela za kulturno-društvene djelatnosti

galerija.zvonimir@morh.hr

Akademija-Art.hr
26.08.2010.