Skip to content

EK vijesti 14. prosinca 2016.

European Commission 1

Galileo započinje s djelovanjem!

Od 15. prosinca 2016. javnim tijelima, tvrtkama i građanima počet će biti dostupne usluge europskog satelitskog navigacijskog sustava Galileo.

Maroš Šefčovič, potpredsjednik Komisije zadužen za energetsku uniju, izjavio je:Geolociranje je okosnica današnje digitalne revolucije koja nam donosi nove usluge, a s njima i promjene u naš svakodnevni život. Preciznost pri određivanju zemljopisne lokacije s Galileom povećat će se deset puta, što će utrti put sljedećoj generaciji tehnologija temeljenih na lokaciji: autonomnim automobilima, povezanim uređajima i pametnim gradskim uslugama. Europskim poduzetnicima danas ću poručiti sljedeće: zamislite što sve možete učiniti s Galileom – ne čekajte, inovirajte!Povjerenica Elżbieta Bieńkowska, zadužena za unutarnje tržište, industriju, poduzetništvo,  male i srednje poduzetnike, dodala je: Pružanje početnih usluga sustava Galileo veliko je postignuće Europe ali i prvoostvareni zadatak u okviru naše nedavno donesene svemirske strategije. To je rezultat zajedničkih napora uloženih u osmišljanje i izgradnju najpreciznijeg satelitskog navigacijskog sustava na svijetu. Jednako tako, to je dokaz tehnologijske izvrsnosti Europe, njezina znanja i predanosti pružanju usluga i aplikacija zasnovanih na svemirskoj tehnologiji. Ni jedna europska država to ne bi mogla postići sama.

Izjavom o početnim uslugama koju će Europska komisija službeno predstaviti u Bruxellesu u četvrtak, 15. prosinca, sustav Galileo počinje, u suradnji sa sustavom GPS, pružati sljedeće besplatne usluge:

·Podrška u žurnim situacijama. Otkrivanje izgubljenih osoba na moru ili u planinama danas može trajati satima. Uslugom traganja i spašavanja (SAR) omogućit će se brže pronalaženje i spašavanje osoba koje upute poziv za pomoć s radiofarova s podrškom za Galileo jer će se doba otkrivanja skratiti na samo 10 minuta. Naknadno poboljšanje te usluge trebalo bi uključivati slanje obavijesti pošiljatelju hitnog poziva da je lociran ali i da pomoć stiže.

·Precizna navigacija za građane. Otvorena usluga sustava Galileo besplatna je tržišna usluga za određivanje položaja i doba u trenutku navigacije, koju mogu upotrebljavati ugrađeni čipovi s podrškom za Galileo u pametnim telefonima ili sustavima za navigaciju u automobilima. Na tržištu dostupan je od jeseni 2016. niz takvih pametnih telefona koji se sad mogu koristiti signalima za točnije određivanje položaja. Do 2018. Galileo će biti dostupan i u svakom novom modelu vozila na europskom tržištu, pritom će pružati poboljšane navigacijske usluge nizu uređaja i omogućiti uporabu sustava eCall za žurne intervencije. Poboljšana točnost pri određivanju položaja bit će naročito korisna osobama koje upotrebljavaju navigacijske uređaje u gradovima, u kojima visoke zgrade učestalo mogu blokirati satelitske signale.

·Bolja dobna sinkronizacija za kritične infrastrukture. Satovima najviše preciznosti sustav Galileo omogućit će stabilnu dobnu sinkronizaciju bankovnih i financijskih transakcija, telekomunikacijskih mreža i mreža za distribuciju energije kao što su pametne mreže, što će pridonijeti njihovu učinkovitijem djelovanju.

·Pouzdane usluge javnim tijelima. Galileo će uz pouzdane podatkovne usluge isto tako pružati podršku i javnim tijelima kao što su službe za zaštitu građana, službe humanitarne pomoći, carina i policija. Korisnicima će u državnim tijelima u izvanrednim i kriznim situacijama na nacionalnoj razini (npr. u slučaju terorističkih napada) pružati posebno stabilne i u potpunosti šifrirane usluge kako bi se osigurao njihov kontinuitet.

Dodatne informacije: Početne usluge sustava Galileo – najčešća pitanja(MEMO/16/4382)Očekivani učinak, točnost i dostupnost početnih usluga sustava GalileoGalileo za građane

EU odobrio nova pravila koja će državama članicama omogućit smanjenje zagađenosti zraka

Europski parlament i Vijeće danas su donijeli novu Direktivu o nacionalnim gornjim granicama, na osnovu Komisijinog prijedloga kojom se propisuju stroža ograničenja za pet glavnih onečišćujućih tvari (sitne čestice, sumpor dioksid, dušikovi oksidi, nemetanski hlapljivi organski spojevi i amonijak). Direktiva će stupiti na snagu 31. prosinca 2016. Nakon što se u potpunosti provede, Direktivom bi se do 2030. trebali upola smanjiti negativni učinci zagađenja zraka koji utječu na zdravlje, naročito na bolesti dišnog sustava ali i broj preuranjenih smrti.  Priopćenje za medije imemorandum  dostupni su na internetu. 

Ministri država članica EU postigli dogovor o ograničenju izlova riba za 2017.: Ribari će od više zdravijih ribljih stokova  imati veću korist

Suglasan dogovor ministara država članica EU sinoć je postignut o ribolovnim mogućnostima na Atlantiku, Sjevernom i Crnom moru za 2017. godinu, nakon pregovora u Vijeću za poljoprivredu i ribarstvo koji su održani 12. i 13. prosinca.Izjava  povjerenika Velle na konferenciji za novinare uz  pojedinosti sporazuma dostupne su na internetu