Skip to content

Vodnjan – J. Kocanović Grubić: Istraživanja

Kreativna kuća, Dolinska ulica 49, Vodnjan
Julijana Kocanović Grubić
Isatraživanja
Od 21. 08. (u 20.00 sati) do 30. 08. 2010.

Radi se o akrilima na platnu koji su većinom nastali 2010. godine. Osim njih, izloženi su i primjeri rada iz ciklusa istraživanja – izvedeni varikinom na crnim tekstilnim podlogama. Ovaj opus ispituje dinamičku energiju stvaranja, razaranja. Ritmiziranje kompozicije događa se širokim zamasima tjelesne energije, dok su kružni oblici sugestibilni te upućuju na cikličnost svijeta. Efekti dinamizma stvaraju urbane krajolike i siluete, dok se gestualnim, kaligrafskim stilom reduciraju objekti na svoju vlastitu bit.

Kod akrila na platnu, odnosi visoke napetosti proizlaze iz naglašenog kolorita, stoga radovi zrače, naglašavaju emociju koja je prisutna u samom činu stvaranja. Sočne, egzaltirane kolorističke kombinatorike – tipične su u ovoj posljednjoj stvaralačkoj fazi. Snopovi boja zapravo su jedan print biljega vremena u kojem nastaju, vrijeme brze izmjene komunikacije, turbulentna zbivanja i sve ono što daje karakter današnjici , a to je neizvjesnost onoga sutra …
 
Stoga je moja odlučnost u nastojanju da u svojem slikarstvu i akciji idem na ono što je ovog trenutka – sada i ovdje. (autorica o svojoj izložbi „Isatraživanja“)

Julijana Kocanović – Grubić je rođena 1964. godine u Mariboru. Završila je Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Studirala u Rijeci (Pedagoški fakultet –katedra za grafiku). Diplomirala 1987. i stekla zvanje profesora likovnih umjetnosti. Niz godina predavala stručne predmete u Školi primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli. Članica je HDLUI. Radi kao profesor likovnih umjetnosti u gimnaziji u Puli. Živi i stvara, također, u Puli.

Roberta Weissman Nagy
robertawng@gmail.com

Akademija-Art.hr
19.08.2010.