Skip to content

Zagreb – Tina Erjavec: Visible_invisible

Medijateka, Francuski institut, Preradovićeva 5, Zagreb
Tina Erjavec
Visible_invisible
Od 10. 08. do 01. 09. 2010
.

…“Od prvih ciklusa pa sve do recentnih, Tina razrađuje poetiku apstraktnog ekspresionizma i tzv. slikarstva obojenog polja, dakako, u osobnom kodu. Dok su joj ranije slike nastale na tragu čistog apstraktnog ekspresionizma, naglašene ekspresije boje i gestualnosti, sada postupno smiruje svoj rukopis, prikriva gestu i utišava boju.

Rezultat tog procesa, pa na koncu i njezinog sazrijevanja može se vidjeti u novom ciklusu slika. Poigravanje oblicima naglašenih kolorističkih vrijednosti koje smješta na gotovo neutralnim, akromatskim pozadinama prošaranim efektnim grafizmima glavna su odlika tih slika. Tinu ne zanima priča, naracija, a deskriptivna komponenta svedena je na opisivanje čisto formalnih sadržaja – oblika i njihovih odnosa. Nekad dominantna boja sada je samo jedno od sredstava izraza. Bilo kakve reference na predmetni svijet samo su paravan za istraživanje odnosa formi i boja te kompozicije u cjelosti. Njezine su se nekad kolorističke kompozicije nedefiniranih rubova definitivno u ovom ciklusu sasvim smirile, a ekspresija je ograničena unutar jasno definiranih obojenih formi. Svojevrsna mreža tamnih poteza nastala specifičnim nanošenjem boje prekriva čitavu površinu slika, a šarene prizme te druga tijela i oblici stvaraju posebne akcente na platnima te se doimaju poput kakvih prozora u druge prostore, izvan same slike.“
Romina Peritz

Tina Erjavec je rođena 1981. godine u Banjaluci (BiH). Osnovnu i srednju školu završava u Daruvaru, a potom odlazi u Zagreb, gdje upisuje Učiteljsku akademiju, smjer likovne kulture, na kojoj diplomira 2005. godine kod slikara i prof. D. Žabčića na temu: Metode meditativnog koncepta slikarske forme. Radila kao nastavnik likovne kulture, voditelj likovne radionice i trenutno kao grafički dizajner.Izlagala skupno i samostalno. Članica HDLU-a. Živi i radi u Zagrebu.

Samostalne izložbe

2006. Galerija UF, Zagreb
2010. Galerija Razvid, Zaprešić
2010. Galerija Buljat, Zagreb
2010. Medijateka, Francuski Institut, Zagreb

 


Skupne izložbe

2006. Galerija Likum, Zagreb
2008. International Image Festival, Festimage, Portugal
2009. I.festival umjetničkih zastava, Zagreb
2009. Galerija Ulika, 45."Castrum Vallis", Bale Valle

kultura.svima@gmail.com

Akademija-Art.hr
11.08.2010.