Skip to content

EK vijesti 7. listopada 2016.

European Commission 1

Komisija pozdravlja povijesni dogovor o ograničavanja emisija globalnog zrakoplovnog prometa

Europska komisija pozdravlja povijesni dogovor kojeg je jučer postigla Međunarodna organizacija civilnog zrakoplovstva donošenjem jedinstvene propisujuće mjere na globalnom tržištu smanjenja emisija u međunarodnom zrakoplovnom prometu. Europska unija i njezine države članice odigrale su ključnu ulogu u postizanju dogovora, koji zapravo predstavlja prvi sporazum u povijesti o smanjenju emisija CO2 u jednom globalnom sektoru. Samo nekoliko dana nakon što je EU ratificirao Pariški sporazum ovim novim dogovorom vidi se koliko je EU odlučna zadržati razinu globalnog zagrijavanja ispod dogovorenih 2 °C. Pri tom je riječ o vrjednom rezultatu u okviru Europske strategije za mobilnost s niskim razinama emisija koju je nedavno propisala Komisija. Dodatne informacije dostupne su u izjavi povjerenice za promet Violete Bulc te u priopćenju za medije i memorandumu

Europska komisija uvela antidampinške pristojbe na kineske proizvode od čelika 

Komisija je danas odlučila nametnuti kratkoročne antidampinške pristojbe na uvoz toplovaljanog plosnatog čelika i teških čeličnih ploča iz Kine. Mjere su zapravo brza reakcija na nepoštenu konkurenciju koja se uvedi skoro pet tjedana prije predviđenog roka, dok u slučaju toplovaljanog čelika uvođenje pristojbi rezultat je istrage započete čak i prije nastanka štete prouzročene dampingom. Ipak kad je riječ o teškim pločama, one se od kolovoza pri uvozu moraju registrirati pa se pristojbe mogu nametnuti retroaktivno u konačnoj fazi postupka. Komisija je istragama ustvrdila da su se kineski proizvodi u Europi prodavali po izrazito dampinškim cijenama. Trenutno u EU na snazi su mnoge mjere trgovinske zaštite usmjerene na nepošten uvoz proizvoda od čelika: ukupno 37 antidampinških i antisubvencijskih mjera, od kojih se njih 15 odnosi na proizvode podrijetlom iz Kine. Komisija maksimalno koristi propisujuće instrumente za trgovinsku zaštitu, ali je potrebno ojačati te mehanizme zbog njihove usklađenosti sa zbiljom aktualnog stupnja globalizacije. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Kultura: dodijeljeno 2,4 milijuna eura potpore kulturskim projektima usmjerenima integraciji izbjeglica

Kao odgovor na izbjegličku situaciju u Europi a u skladu s Akcijskim planom Komisije o integraciji državljana trećih držva u okviru Europskog migracijskog programa Europska unija dodijelila je iz svog programa Kreativna Europa više od dva milijuna eura za financiranje kulturnih projekata kojim će se izbjeglicama olakšati integracija u europska društva. U transnacionalnim projektima sudjelovat će 62 udruge iz dvadeset država. Uključene su udruge iz niza sektora, što uključuje kreativno pisanje, nakladništvo, knjižnice i muzeje, ples, glazbu, kazalište, digitalnu umjetnost, film, videostvaralaštvo, grafički dizajn, slikanje, crtanje i fotografiju. Projekti će biti usmjereni na promicanje međusobnog kulturskog razumijevanja, međukulturski i međureligijski dijalog, toleranciju i poštovanje. Uglavnom nastojat će se ispričati priče o izbjeglicama, a mnoge će biti usmjerene na suradnju izbjeglica i zajednica domaćina zbog promicanja razmjene iskustava. Projekte će predvodit udruge iz Hrvatske, Danske, Francuske, Italije, Poljske, Španjolske, Švedske i Ujedinjene Kraljevine. 

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji

Kalendar
Tjedne aktivnosti povjerenika