Skip to content

Andrea Pavetić: Jadranka Bačić – Portretiranje

Galerija ULUPUH, Tkalčićeva 14, Zagreb

Andrea Pavetić
Jadranka Bačić – Portretiranje
Od 22. 07. (u 19.00 sati) do 29. 07. 2010.

Andrea Pavetić: Jadranka Bačić – Portretiranje

Dvije umjetnice, različiti karakteri, različiti duhovni profili, različiti umjetnički rukopisi, a evo ih u simbiotskom djelu – autoportretu zajedničkog likovnog senzibiliteta. Akademska slikarica Jadranka Bačić i kiparica koja se bavi ambijentima Andrea Pavetić susreću se na ovoj izložbi u rekonstrukciji identiteta „pisanog“ prikupljenim, osobnim predmetima jedne – Jadranke Bačić, koje druga – Andrea Pavetić, poosobljuje kao svoju (ne samo) likovnu građu! Profesorica kreiranja tekstila na studiju dizajna tekstila i odjeće zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta Jadranka Bačić najvrsnija je „tekstilašica“ u nas. Njezina kolegica Andrea Pavetić, pak, usporedno sa svojom, još mladom pedagoškom praksom, razvija bogatu i snažno profiliranu autorsku likovnost. Trenutak u kojem osobnost Jadranke Bačić postaje njezinim glavnim umjetničkim i pedagoškim iskazom, otvara (samo)identifikacijski proces i u Andreje Pavetić. Zato ovdje nije riječ samo o dobro poznatoj formuli „život kao umjetnost“ koja bi u galeriju preselila samo način na koji se odijeva prof. Bačić, kako prikuplja odjeću, modne dodatke i ukrase, svakojake predmete i tekstilne uzorke koje u studentskim rukama postaju predlošci tekstilnog dizajna.
Konce u rukama ove (auto)biografske izložbe drži racionalniji dio autorskog para – Andrea Pavetić. Ona prepoznaje na koji način „klošarsko prikupljanje“ predmeta za osobnu i pedagošku uporabu Jadranke Bačić postaje čistom umjetničkom praksom u njezinu stanu, na radnom mjestu, u njezinoj okolici, na njoj samoj. Samo neiskusnom oku pretrpan će životni prostor Jadranke Bačić izgledati kao predmetima nasumično natrpana „pećina“. Likovni red koji postoji u svemu tome, Andrea Pavetić prvo prepoznaje, izvlači ga iz privatnog prostora i potom transponira u vlastiti izlagački sadržaj, kao dio svoga umjetničkog i zatajenog ili zatomljenog osobnog identiteta.
Suočeni smo zapravo s autobiografskom građom „raznojajčanih“ blizanki. Zbog toga izrazita dokumentarnost izloženog, iako napadna, ovdje ipak nema glavnu riječ! Urbani autobiografski postmodernizam mogao bi biti naslov svemu. Nehijerarhijsko komponiranje predmeta jednakovrijednim čini skupe i jeftine stvari. Likovni je princip jedino što disciplinira tu emotivno obojenu gomilu stvari. Legendarna je Jadrankina stolica na kojoj su se taložile samo plave stvari – plava odjeća, nakit, slike plavih tonova, komadić plave plastične vrećice… Dirljivo, ali likovno i pedagoški važno. Zato kronološku nit u toj (auto)biografiji nadjačava asocijativni (auto)biografizam. Likovno je doista snažan, ali ga Andrejina likovna prerada pametno oslobađa mogućeg viška romantike, ukoliko još vrijedi da su autobiografija i romantika dvije strane istog novčića.
U tom složenom likovnom (auto)portretiranju Jadranka Bačić je stvarna osobnost. Andrea Pavetić je fikcionalizira. Ali i posvaja dio osobnosti koju pretvara u likovnu priču. Tako imamo dvojno autorstvo, dvojni identitet koji ostavlja trag: mogućnost da se nastavi život na svim svojim razinama.
Ana Lendvaj

Biografija autorice/kustosice izložbe

Andrea Pavetić rođena je u Zagrebu 1966. godine. 1992. godine diplomirala je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu. 1997. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, nastavnički odjel, u klasi profesora Mire Vuce. Do danas je održala 10 samostalnih izložbi (Kula Lotršćak, galerije: VN, CEKAO, SC, PM, Nova, Karas…) i sudjelovala na više od 60 skupnih izložbi (saloni mladih, trijenala kiparstva, trijenala crteža, trijenala akvarela, bijenala malog formata, zagrebački saloni…). Dobitnica je triju nagrada: nagrade za vrtno-parkovnu skulpturu, Rektorove nagrade i nagrade Akademije likovnih umjetnosti. Članica je HDLU-a. Zaposlena je kao docentica na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na kolegiju Kreiranje tekstila.
Biografija koautorice izložbe
Jadranka Bačić rođena je u Vrgorcu 1942. godine. Maturirala je na Školi za primijenjenu umjetnost u Zagrebu. Diplomirala je na Pedagoškoj akademiji u Zagrebu, likovni odgoj. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Izlagala je na više samostalnih i skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Nagrađena je na međunarodnoj izložbi umjetnosti tekstilom u Budimpešti. Zaposlena je kao redovni profesor u trajnom zvanju na Zavodu za dizajn tekstila i odjeće na Tekstilno-tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Zaslužna je za utemeljenje Zavoda za dizajn tekstila i odjeće, njegov rast i razvoj. U tom procesu aktivno i nezamjenjivo sudjeluje i danas. Više od četiri desetljeća sudjeluje u procesu edukacije tisuća studenata dizajna prenoseći im svoje bogato znanje i osobnost kroz kolegij Kreiranje tekstila. Mentor je diplomskih i završnih radova stotinama studenata.

Maša Štrbac, voditeljica Galerije ULUPUH

galerija-ulupuh@zg.t-com.hr

Akademija-Art.hr
17.07.2010.

Optimized by Optimole