Skip to content

Knjiga Šikuti Machine – 10 lit

Tiskovna konferencija održava se 06.07.2010. godine u 11.00 sati u Galeriji Cvajner u Puli, a nazočiti će joj: Gorka Ostojić Cvajner, privremena ravnateljica MSUI/MAC, Mladen Lučić, muzejski savjetnik MSUI/MAC i kustos izložbe, te članovi grupe Šikuti Machine Elvis Lenić i Darko Pekica.
…"Umjetničko djelovanje grupe afirmira prirodan seoski život kroz demistifikaciju umjetničkih postupaka te teži promicanju ruralne kulture k umjetničkom, kulturološkom i civilizacijskom tronu. Naglasak na spontanim eksperimentima, koji proizlaze iz poimanja i interpretacije vlastite životne sredine, naznačen je i u imenu skupine – Šikuti Machine, koje simbolički upućuje na svezu seljačkog života i suvremene tehnologije.
Katalog – knjiga obuhvaća razdoblje djelovanja grupe nakon izlaska prve knjige (Šikuti Machine, Savičenta 2006.) do danas, dok izložba postavljena u pulskoj Staroj tiskari predstavlja izbor i presjek brojnih aktivnosti grupe.
Šikuti su u tih deset godina izveli devet autorskih performansa, postavili sedam svojih izložbi (pretežno ambijenti i instalacije) i snimili tri dokumentarna filma. Sa svojim programima gostovali su u raznim gradovima Istre, Hrvatske i Slovenije, samostalnu izložbu imali su u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu 2004., a performans Istarske vile otvorio je prvu međunarodnu manifestaciju Tu smo Muzeja suvremene umjetnosti Istre. Osim toga, organizirali su i stotinjak likovnih izložbi i koncerata svojih gostiju u matičnoj galeriji – štali u Šikutima i raznim savičentinskim vanjskim i unutarnjim prostorima."…
Mladen Lučić, iz knjige Šikuti Machine -10 lit

Gorka Ostojić Cvajner, privremena ravnateljica MSUI/MAC

Akademija-Art.hr
05.07.2010.