Skip to content

EK vijesti 9. kolovoza 2016.

Pakt o stabilnosti i rastu: Vijeće prihvatilo naputke za Španjolsku i Portugal

European Commission 1

Europska komisija cjelovito je prihvatila današnje odluke Vijeća o Španjolskoj i Portugalu u kontekstu Pakta o stabilnosti i rastu. Stoga, jer odluke su potpuno u skladu s naputcima Komisije od 27. srpnja. Nakon što je 12. srpnja zaključilo da Španjolska i Portugal nisu poduzeli učinkovite mjere kako bi smanjili prekomjerne deficite, Vijeće je sad u skladu s naputkom Komisije ukinulo sankcije za obje države i propisalo nove fiskalne programe za svaku od njih. Pierre Moscovici, povjerenik za gospodarske i financijske poslove, oporezivanje i carinu, izjavio je: Današnje odluke inteligentna su primjena Pakta o stabilnosti i rastu. Daju Španjolskoj i Portugalu duže razdoblje da ispod 3 % snize proračunske deficite. Pritom je Vijeće otvorilo nove pespektivne mogućnosti u fiskalnoj politici koje će pridonositi jačanju njihovih gospodarstava i europodručja. Za postizanje stabilnosti i rasta potrebna je veća odlučnost u dovođenju javnih financija u red. Nadam se da će Španjolska i Portugal odgovorno na zadovoljavajući način odgovoriti na zajedničke odluke Komisije i Vijeća. Komisija će procijeniti mjere koje će Španjolska i Portugal poduzimati narednih mjeseci u kontekstu postupka u slučaju prjekomjernog deficita i analize nacrta proračunskih planova za 2017. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je na internetu. 

Aktiviran mehanizam EU-a za zaštitu građana nakon smrtonosnih poplava u bivšoj jugoslavenskoj republici Makedoniji

Bivša jugoslavenska republika Makedonija jučer je aktivirala mehanizam EU-a za zaštitu građana nakon nedavnih bujičnih poplava i odrona zemlje koji su odnijeli mnogo ljudskih života u rubnim područjima Skopja. Stručnjak Europske komisije za humanitarna pitanja jučer je posjetio pogođeno područje. Danas i sutra na terenu će se rasporediti skupina tehničkih stručnjaka koji će procijeniti štetu i dati preporuke nacionalnim i lokalnim tijelima za zaštitu građana. Država članica ili treća država može aktivirati mehanizam EU-a za zaštitu građana ako razmjeri krize nadilaze njezine kapacitete. Europska komisija zatim koordinira dobrovoljne ponude država koje sudjeluju u mehanizmu, a može i sufinancirati prijevoz pomoći i stručnjaka do države primateljice. Prikupljanje pomoći koordinira Komisijin Centar za odgovor na krizne situacije i koordinaciju (ERCC), koji pozorno prati razvoj situacije. Cjelovito priopćenje za medije dostupno je ovdje.  

Komisija vrsne znanstvenike imenovala u upravljački sastav Europskog istraživačkog vijeća

Komisija je danas imenovala dva ugledna znanstvenika iz Njemačke i Grčke u Znanstveno vijeće, upravljačko tijelo Europskog istraživačkog vijeća (ERC), na mandat od četiri godine. Novi članovi su Kurt Mehlhorn, direktor Instituta za informatiku Max Planck i profesor informatike na Sveučilištu Saarland i Nektarios Tavernarkis, profesor molekulskih sustava u biologiji na Medicinskom fakultetu Sveučilišta na Kreti i direktor Instituta za molekulsku biologiju i biotehnologiju Zaklade za istraživanje i tehnologiju u Heraklionu u Grčkoj. Znanstveno vijeće ERC-a neovisno je tijelo koje odlučuje o strategiji i raspodjeli sredstava ERC-a. Njegove članove odabire neovisni Identifikacijski odbor. Na internetu je dostupno ERC-ovo priopćenje za medije.