Skip to content

Dodijeljene Vjesnikove nagrade za umjetnost u 2009.

Vjesnikove nagrade za postignuća na području umjetnosti u 2009. godini svečano su jučer dodijeljene za književnost, likovnu umjetnost, skladbu i režiju.

Vjesnikove nagrade za postignuća na području umjetnosti u 2009. godini svečano su jučer dodijeljene teoretičaru književnosti Zoranu Kravaru, likovnoj umjetnici Ivani Franke, skladatelju Mladenu Tarbuku, redatelju Borutu Šeparoviću te veteranu hrvatske kinematografije, redatelju Ivanu Šimi Šimatoviću.

Književnu nagradu "Ivan Goran Kovačić" ove je godine dobio teoretičar književnosti i komparatist Zoran Kravar za knjigu "Uljanice i duhovi", u kojoj "impresivno prepleće elemente kulturnopovijesne esejistike i osobni diskurs memoarske proze". "Knjiga oduševljava zanimljivošću i stilističkim majstorstvom, te dubinom spoznajnih uvida", rekao je u ime ocjenjivačkog žirija Velimir Visković.

Likovnu nagradu "Josip Račić" ocjenjivački je žiri jednoglasno dodijelio likovnoj umjetnici Ivani Franke za izložbu svjetlosnih instalacija "Lability", priređenu u rujnu prošle godine u zagrebačkom Umjetničkom paviljonu. U obrazloženju nagrade istaknut je jedinstven umjetnički doživljaj spomenute izložbe "koja mijenja percepciju promatrača, otvarajući brojne upite".

Glazbena nagrada "Josip Štolcer Slavenski" uručena je skladatelju i dirigentu Mladenu Tarbuku za klavirsku skladbu "Katarinin cjelov" (Kate’s Kiss), koju, po ocjeni žirija, "resi kompaktnost glazbenog izričaja, cjelovitost ideje i realizacije, a napose fantastična razina autorske introspekcije".

Svestrani kazališni umjetnik, redatelj i performer Borut Šeparović dobio je nagradu za kazališnu umjetnost "Dubravko Dujšin". Od brojnih Šeparovićevih djela, žiri je posebno izdvojio predstavu "Generacija 91.-95. (ili sat hrvatske povijesti)", kao djelo koje "nosi humanu poruku jer pokazuje militarizam i svaki rat u svjetlu propitivanja njegove svrhe".

Veteranu hrvatske kinematografije, redatelju Ivanu Šimi Šimatoviću dodijeljena je nagrada "Krešo Golik" za životni doprinos filmskoj umjetnosti. Devedesetjednogodišnji Šimatović režirao je tri igrana i dvadesetak dokumentarnih filmova, ali je tijekom svog dugog radnog i životnog vijeka i organizacijski značajno pridonio razvoju hrvatskog filma, istaknuo je žiri.

Tradicionalne 45. Vjesnikove nagrade uručene su laureatima u Muzeju za umjetnost i obrt na prigodnoj svečanosti kojom je obilježena i 70. godišnjica izlaženja tog dnevnog lista.

Na kraju svečanosti na pozornicu je izašlo stotinjak zaposlenika Vjesnika s apelom "Dajte Vjesniku da piše". Nazočnima se obratila Marijana Matković, predsjednica Radničkog vijeća, istaknuvši želju zaposlenika da se Vjesnik u idućem razdoblju profilira u javno glasilo s uravnoteženom uređivačkom politikom otvorenom za različite političke opcije i mišljenja. (Hina)

Akademija-Art.hr
30.06.2010.