Skip to content

EK vijesti 7. srpnja 2016.

Čelnici EU-a u Varšavi na NATO-ovu sastanku na vrhu i sastanku čelnika EU-a i SAD-a

European Commission 1

U petak, 8. srpnja i subotu, 9. srpnja predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker, visoka predstavnica/potpredsjednica FedericaMogherini i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk boravit će u Varšavi na NATO-ovu sastanka na vrhu i na sastanku čelnika EU-a i SAD-a. Sastanak je prigoda za isticanje transatlantskog jedinstva ali i razgovor o zajedničkim izazovima vezanima uz politiku, gospodarstvo i međunarodnu sigurnost. Za čelnike to je prva prilika da zajedno rasprave ishod referenduma u Ujedinjenoj Kraljevini nakon sastanka visoke predstavnice/potpredsjednice i američkog državnog tajnika Johna Kerryja krajem lipnja. Izjave koje je tom prilikom dala visoka predstavnica/potpredsjednica mogu se pročitati ovdje. Nakon sastanka čelnika uslijedit će zajedničke izjave za medije, predviđene za 10.50. Prjenos bit će uživo a izjave dostupne će bit putem servisa EbS. Uoči NATO-ova sastanka na vrhu predsjednik Juncker, predsjednik Tusk i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg potpisat će zajedničku deklaraciju EU-a i NATO-a. Riječ je o prvoj deklaraciji takve vrste koja je rezultat rasprave o suradnji EU-a i NATO-a na zadnjem zasjedanju Europskog vijeća 28. lipnja 2016. Njome će se u skladu s pozivom kojeg su uputili šefovima država i vlada EU-a istaknuti bit daljnjeg jačanja suradnje između EU-a i NATO-a u razdoblju do sad nezabilježenih sigurnosnih izazova s istoka i juga. Na marginama sastanka na vrhu predviđeno je niz dvostranih sastanaka, uključujući sastanak visoke predstavnice/potpredsjednice s delegacijom Afganistana kojeg će predvoditi predsjednik Ashraf Ghani. Sastanak bi trebao poslužiti kao platforma za daljnje pripreme za bruxellesku konferenciju o Afganistanu koja će se održati 4. i 5. listopada u Bruxellesu ali i za razgovor o dvostranim odnosima EU-a i Afganistana pa i o regijskim i međunarodnim pitanjima. 

Komisija izvijestila o provedbi zakonodavstva EU-a o borbi protiv organiziranog kriminala u državama članicama

Europska komisija danas je donijela izvješće o provedbi Okvirne odluke Vijeća iz 2008. o borbi protiv organiziranog kriminala. U izvješću se zaključuje da je Okvirna odluka kojom se omogućuje usklađivanje definicija kaznenih djela povezanih sa sudjelovanjem u zločinačkoj organizaciji, uglavnom prenesena u nacionalno zakonodavstvo.

Komisija objavila novu aplikaciju kojom se mjeri kvaliteta internetskog signala diljem EU-a

Zajednički istraživački centar (JRC) Europske komisije razvio je aplikaciju koja će građanima EU-a koji putuju Europom omogućiti pregled kvalitete Wi-Fi, 4G, 3G i GSM signala dostupnih u njihovu okruženju. Aplikacija netBravo korisnicima omogućuje praćenje različitih varijabli, uključujući jakost signala, brzinu i korištenje kanala, koje se zatim prikazuju na zemljovidu Europe u različitim bojama, ovisno o kvaliteti. Aplikacija je dostupna za sustave iOS i Android. Moguće ju je preuzeti ovdje.

Podatci o zaštiti okoliša – produktivnost resursa u EU-u 2015. veća za 35 posto u odnosu na 2000. – održavanje gospodarskog rasta uz manju potrošnju materijala

Produktivnost resursa u Europskoj uniji (EU) povećala se s 1,48 €/kg 2000. na 2,00 €/kg 2015., što je istinsko povećanje od 35,4 posto. Produktivnošću resursa mjeri se učinkovitost korištenja prirodnih resursa u gospodarstvu pritom se pokazuje je li gospodarski rast kompatibilan s učinkovitijim korištenjem prirodnih resursa iz okoliša. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji