Skip to content

EK vijesti 5. srpnja 2016.

Europska komisija predložila potpisivanje i zaključivanje trgovinskog sporazuma između EU-a i Kanade

European Commission 1

Europska komisija danas je Vijeću Europske unije službeno predložila potpisivanje i zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini između EU-a i Kanade, tzv. sveobuhvatnog gospodarskog i trgovinskog sporazuma (CETA). Sporazum od prvog dana provedbe trebao bi donijeti pogodnosti građanima i tvrtkama velikim i malim diljem Europe. Kako bi se omogućilo žurno potpisivanje i provizorna primjena pa bi se očekivane pogodnosti mogle početi koristiti bez nepotrebnog odgađanja, Komisija je odlučila predložiti da CETA bude tzv. „mješoviti“ sporazum. Time je Komisija pridonijela sporazumu koji bi se trebao potpisati na sljedećem sastanku na vrhu između EU-a i Kanade u listopadu. Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije  i  memorandumu. Konferencija za medije s povjerenicom Malmström može se pogledati na servisu EbS.

Komisija postrožila pravila o transparentnosti zbog suzbijanja financiranja terorizma, izbjegavanja plaćanja poreza i pranja novca

Junckerova Komisija danas poduzima nove iskorake boreći se protiv izbjegavanja plaćanja poreza, pranja novca i financiranja terorizma. Komisija je danas donijela prijedlog o daljnjem jačanju pravila EU-a u borbi protiv pranja novca zbog suzbijanja financiranja terorizma ali i povećanja transparentnosti o pravim vlasnicima tvrtki i trustova. Predloženim izmjenama obuhvatit će se novi oblici financiranja terorizma, npr. prepaid kartice i virtualne valute, ali i poboljšati suradnja među financijsko-obavještajnim jedinicama. Objavljeni će biti priopćenje za medije i najčešća pitanja o izmjenama vezanima uz borbu protiv pranja novca uz priopćenje za medije i najčešća pitanja o Komunikaciji.

Na sastanku na vrhu država zapadnog Balkana u Parizu potvrđena europska perspektiva regije

Na jučerašnjem sastanku na vrhu država zapadnog Balkana u Parizu potvrđena je europska perspektiva regije. Visoka predstavnica/potpredsjednica Federica Mogherini i povjerenik Johannes Hahn naglasili su pritom spremnost Europske unije da nastavi s europskom integracijom država zapadnog Balkana i istaknuli bit integracije za mir i stabilnost, ne samo za regiju, već i za sigurnost europskih građana. Pročitajte ili pogledajte  obraćanje medijima visoke predstavnice/potpredsjednice. Svi materijali dostupni su na servisu EbS.

Komisija potpisala sporazum s industrijom o kibernetičkoj sigurnosti i pojačala napore u borbi protiv kibernetičkih prijetnji

Komisija je danas pokrenula novo javno-privatno partnerstvo za koje se očekuje da će do 2020. potaknuti 1,8 milijardi eura ulaganja. Dio je to niza novih inicijativa za snažniju borbu protiv kibernetičkih napada u Europi i jačanje konkurentnosti u sektoru kibernetičke sigurnosti. Objavljeni su priopćenje za medije i dokument s najčešćim pitanjima.

Svibanj 2016. u odnosu na travanj 2016. – maloprodajna trgovina veća za 0,4 posto i u europodručju i u području EU28

U usporedbi s travnjem 2016. u svibnju 2016. desezonirana maloprodajna trgovina u europodručju (EA19) i u području EU28 povećala se za 0,4 posto, pokazuju procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U travnju se maloprodajna trgovina povećala za 0,2 posto u europodručju te za 0,6 posto u području EU28. Cijelo Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji