Skip to content

EK vijesti 1. lipnja 2016.

Plan ulaganja za Europu: nakon prve uspješne godine produljeno djelovanje Europskog fonda za strateška ulaganja

European Commission 1

Godinu dana nakon početka djelovanja Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), Komisija je razmotrila sve dobre strane provedbe Plana ulaganja, dijelove koje treba poboljšati i mogućnosti budućeg djelovanja. U danas oznanjenoj  Komunikaciji  iznose se konkretni prijedlozi o budućnosti EFSU-a na osnovu njegovog dosadašnjeg uspjeha. Prijedlozi obuhvaćaju nastavak djelovanja EFSU-a nakon početnog trogodišnjeg razdoblja, jačanje resursa za financiranje MSP-ova koja je jedan od najvećih uspjeha EFSU-a, snažniju lokalnu prisutnost usluga Savjetodavnog centra, i istraživanje mogućnosti korištenja ulagačkih modela zasnovanih na EFSU-u u trećim državama u razvoju. Danas se pokreće i  Europski portal projekata ulaganja, koji ulagačima donosi transparentan pregled projekata u koje mogu ulagati. Komisija je oznanila i  Komunikaciju  planiranog jedinstvenog tržišta u kojoj se opisuju mnogobrojna djelovanja koja su provedena ili će se provoditi na razini EU-a zbog stvaranja pogodnijeg okruženja za poslovanje kojim će se poticati inovacije i ulaganja u ljude. Dodatne informacije o obje komunikacije dostupne su u  priopćenju za medije i popratnom  memorandumu s najčešćim pitanjima. Informativni članci o dosadašnjim rezultatima EFSU-a i Plana ulaganja dostupni su na našem web-mjestu. Novi videozapis o projektima financiranima putem EFSU a možete pogledati ovdje.

Komisija razrađuje moderniziranje EU-ove politike normiranja

Europska komisija danas je predstavila Komunikaciju u kojoj iznosi svoju viziju o tomu kako bi se trebalo razvijati normiranje u Europi u svjetlu tehnologijskog napretka, političkih prioriteta i globalnih trendova. Ujedno su predstavljeni daljnji koraci glede zajedničke inicijative kod normiranja, kojom se želi ojačati partnerstvo između europskih institucija i normirajuće zajednice. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak s najčešćim pitanjima.

Glifosat: Komisija predlaže daljnje korake – izjava povjerenika za zdravlje i sigurnost hrane Vytenisa Andriukaitisa

Komisija je za 6. lipnja sazvala sastanak Odbora EU-a za biljke, životinje, hranu i hranu za životinje zbog rasprave o produljenju kratkoročno vrjedeće dozvole zbog glifosata, djelatne tvari koja se upotrebljava pri proizvodnji pesticida, dok Europska agencija za kemikalije ne donese znanstvenu procjenu o toj tvari. Cijela izjava i pojedinosti o prijedlogu objavljeni su na internetu.

Ugovor o ponovnom prihvatu između EU-a i Turske: na snagu stupaju odredbe o državljanima trećih država

Danas na snagu stupaju dodatne odredbe Ugovora o ponovnom prihvatu koji su 16. prosinca 2013. potpisali EU i Turska. Od danas sve države članice (izim Danske i Irske, koje su odlučile ne prihvatiti Ugovor) mogu od Turske zatražiti ponovni prihvat državljana trećih država s nezakonitim statusom koji su u EU ušli izravno iz Turske.

Ulaganje u zeleniju budućnost: u Europskom zelenom tjednu o mogućnostima financiranja prelaska na kružno, niskougljično gospodarstvo

Danas se u okviru Europskog zelenog tjedna (#EUGreenWeek) na velikoj konferenciji u Bruxellesu razgovora o politici zaštite okoliša u Europi koja se održava na visokoj razini o mobiliziranju financijskih sredstava za zelene projekte putem Europskog fonda za strateška ulaganja. Na konferenciji sudjeluju potpredsjednik Jyrki Katainen i povjerenik Vella.

Otvorene prijave za europsku nagradu za pristupačnost gradova za 2017.

Europska komisija danas je otvorila natječaj za nagradu Access City 2017., europsku nagradu za gradove koji su pristupačni osobama s invaliditetom i starijim osobama. Prijaviti se mogu gradovi iz EU-a s više od 50 000 stanovnika, koji kandidature mogu predati do 8. rujna 2016. u ponoć po bruxelleskom dobu. Ove će godine nagradu dobiti pet gradova iz EU-a, i to na svečanosti koja će se održati 29. studenog 2016. u Bruxellesu tijekom godišnje konferencije povodom Europskog dana osoba s invaliditetom. Dodatne informacije dostupne su http://ec.europa.eu/social/main.jsp?langId%3Den%26catId%3D88%26eventsId%3D1113%26furtherEvents%3Dyes&source=gmail&ust=1464924058330000&usg=AFQjCNGHJ1xM0knj8Tq2KjBEZG8ZRad3zw” style=”color:rgb(17, 85, 204)”>ovdje

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji