Skip to content

EK vijesti 21. travnja 2016.

Europska komisija ulaže 8,7 milijuna EUR u 189 inovativnih tvrtki

European Commission 1

Europska komisija 21. travnja odabrala je 189 malih i srednjih tvrtki (MSP-ovi) iz 26 država u koje će u okviru Instrumenta za male i srednje tvrtke iz programa Obzor 2020. uložiti 8,7 milijuna EUR. S predviđenih 50 000 EUR po odabranoj tvrtci omogućit će financiranje studija izvedivosti za nove proizvode. MSP-ovi mogu zatražiti i besplatno poslovno savjetovanje koji trajau do tri dana. Jedini od izabranih projekata donose razvojnu tehnologiju koja pretvara otpad koji je nastao u procesu mljevenja pšenice u biorazgradivu ambalažu, robotski sustav kontrole i čišćenja solarnih panela, niskoenergetsku tehnologiju koja se skuplja iz CO2 plinova kao i ekonomičan sustav održavanja vlakova koji otkriva vrlo rano oštećenja kotača. Otkako je pokrenut 1. siječnja 2014. u okviru Instrumenta za male i srednje tvrtke iz programa Obzor 2020. za koji je nadležan povjerenik Carlos Moedas ukupno su 1 473 MSP-a primila sredstva za financiranje studija izvedivosti. Dodatne informacije dostupne su ovdje.  

EU poziva na žurnu ratifikaciju Pariškog sporazuma

Europska unija u petak će u New Yorku potpisati Pariški sporazum o klimatskim promjenama. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon organizirao je svečanost potpisivanja prvog univerzalnog globalnog sporazuma o klimatskim promjenama kojeg je 195 država postiglo u Parizu 12. prosinca 2015. Europska unija bila je prva svjetska ekonomska sila koja je izrazila spremnost preuzimanja obveza uoči održavanja Konferencije o klimatskim promjenama u Parizu (COP21)  pa danas zadovoljna iščekuje ratifikaciju Sporazuma i njegovo žurno stupanje na snagu. Potpredsjednik Šefčovič izjavio je: Naš potpis prije svega potvrđuje spremnost poštovanja obveza koje smo preuzeli u Parizu. Ujedno njime šaljemo jasnu poruku zasnovanu na prihvaćenom prelasku na obvezujuća niskougljična gospodarstva u društvima.Povjerenik Arias Cañete izjavio je: Postigli smo dogovor. Nakon što ga potpišemo, prijeći ćemo na djela. Europska komisija Vijeću će prije ljeta dostaviti prijedlog za ratifikaciju Pariškog sporazuma u ime Europske unije.

Povjerenica Bulc na regijskoj konferenciji o Planu ulaganja

Povjerenica EU-a za promet Violeta Bulc danas će u Ljubljani na regijskoj konferenciji o Planu ulaganja govoriti o svojoj viziji povećanja ulaganja u sektoru prometa. Sudionici konferencije raspravljat će o tomu kako na najbolji način iskoristiti prilike koje se pružaju u okviru Komisijina  Plana ulaganja za Europu  kao i o pristupu Europskom fondu za strateška ulaganja (EFSU) i Europskom savjetodavnom centru za ulaganja (ESCU). Razgovarat će se i o mogućnosti kombiniranja potpore iz EFSU-a s financiranjem iz drugih programa EU-a, kao što su Instrument za povezivanje Europe i europski strukturski i investicijski fondovi.

EUROSTAT: Deficit i dug opće države za 2015. –  prva obavijest

Državni deficit i dug u europodručju (EA19) i području EU28 smanjio se 2015. u relativnim iznosima u odnosu na 2014. U europodručju omjer državnog deficita i BDP-a smanjio se s 2,6 % 2014. na 2,1 % 2015., a u području EU28 s 3,0 % na 2,4 %. U europodručju omjer se državnog duga i BDP-a smanjio s 92,0 % na kraju 2014. na 90,7 % na kraju 2015., a u području EU28 s 86,8 % na 85,2 %. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.