Skip to content

EK vijest 19. travnja 2016.

Komisija utvrdila put digitalizacije europske industrije

European Commission 1

U okviru provedbe strategije jedinstvenog digitalnog tržišta danas 19. travnja Komisija je predstavila planove pružanja potpore europskoj industriji, MSP-ovima, istraživačima i javnim tijelima zbog što veće iskoristivosti potencijala novih tehnologija. Komisija želi podržati i povezati nacionalne inicijative za digitalizaciju svih sektora industrije i povezanih usluga ali i potaknuti ulaganja kroz strateška partnerstava i mreže. Komisija predlaže i konkretne mjere bržeg utvrđivanja zajedničkih normi u prioritetnim područjima, kao što su komunikacijske mreže 5G i kibernetička sigurnost, uz modernizaciju javnih usluga. U okviru predstavljenih planova Komisija je danas istaknula kako namjerava uspostaviti „europski oblak“, kojemu će glavna svrha biti europskim istraživačima (kojih je 1,7 milijuna) i stručnjacima na području znanosti i tehnologije (kojih je 70 milijuna) omogućiti virtualno okruženje za pohranu, analizu i ponovnu upotrebu velikih količina znanstvno/istraživačkih podataka i upravljanje njima.Objavljeno je priopćenje za medije o opisanom paketu mjera je priopćenje za medije o inicijativi za stvaranje europskog oblaka. Dostupan je i dokument s najčešćim pitanjima.

EU osigurava 83 milijuna eura za poboljšanje životnih uvjeta izbjeglica u Grčkoj

Europska komisija danas je najavila da će osigurati 83 milijuna eura za novi instrument žurne potpore. Prijedlog za poboljšanje životnih uvjeta izbjeglica u Grčkoj iznijela je 2. ožujka. UNHCR, Međunarodna federacija Crvenog križa i šest međunarodnih nevladinih organizacija prema tom ĆE prijedlogu odmah ostvariti pristup financijskim sredstvima. Ti će partneri surađivati s grčkim nevladinim organizacijama koje imaju potrebno znanje o stanju na terenu. Objavljeni su priopćenje za medijeinformativni članak s najčešćim pitanjima i videozapis današnje konferencije za medije.

Instrument za pomoć izbjeglicama u Turskoj: Komisija osigurala još 110 milijuna eura za provedbu sporazuma između EU-a i Turske

Europska komisija ispunila je danas svoje obećanje glede ubrzanja provedbe Instrumenta za izbjeglice u Turskoj predstavljanjem novog skupa projekata u okviru tog Instrumenta. Posebnom mjerom vrjednom dodatnih 60 milijuna eura pokrit će se troškovi hrane, zdravstvene skrbi i smještaja za migrante koji su iz Grčke vraćeni u Tursku. Dodatnih 50 milijuna eura humanitarne pomoći namijenjeno je rješavanju neposrednih potreba sirijskih izbjeglica u Turskoj. Time je dosadašnja pomoć Komisije u okviru Instrumenta dosegnula vrjednost od 187 milijuna eura. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Predsjednik Juncker obratio se Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker obratio se jutros u Strasbourgu Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe. Predsjednik  je istaknuo blisku povezanost EU-a i Vijeća Europe, i pritim izjavio: „Vijeće Europe i Europska unija su partneri. Izgrađeni smo na istim temeljima i težimo istim idealima. Ne koristimo ista sredstva, ali međusobno se nadopunjujemo.“ Cjelovit govor dostupan je ovdje.

EUROSTAT: prva procjena za veljaču 2016. – suficit tekućeg računa platne bilance u području EU28 iznosi 33,4 milijarde eura, a suficit u trgovini uslugama 13,5 milijardi eura

Desezonirani tekući račun platne bilance područja EU28 u veljači 2016. zabilježio je suficit od 9,1 milijarde eura, dok je suficit u siječnju 2016. iznosio 15,5 milijardi eura, a u veljači 2015. 15,7 milijardi eura, pokazuju procjene koje je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. Cjelovito Eurostatovo priopćenje za medije  dostupno je na internetu.

EUROSTAT: veljača 2016. u odnosu na siječanj 2016. – proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju manja za 1,1 posto, a u području EU28 za 0,4 posto

U usporedbi sa siječnjem 2016. u veljači 2016. desezonirana proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju (EA19) smanjila se za 1,1 posto, a u području EU28 za 0,4 posto, pokazuju prve procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U siječnju 2016. proizvodnja u građevinskom sektoru u europodručju povećala se za 2,4 posto, a u području EU28 za 0,9 posto. Cjelovito Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.