Skip to content

EK vijesti 13. travnja 2016.

Državne potpore: Određeno rokom izvješće o sektorskom istraživanju mehanizama kapaciteta električne energije sveprimjetno ukazujena nedostatke

European Commission 1

Komisijino istraživanje mehanizama kapaciteta pokazuje da se zahvaljujući njima može povećati sigurnija opskrba električnom energijom, ali i kako bi više država članica morale biti temeljitije pri ocjenjivanju potrebe za njima, pa i pri njihovu oblikovanju, sve kako bi se osigurala njihova svrhovitost i troškovna učinkovitost. Zbog nepotrebnih i loše osmišljenih mehanizama kapaciteta može doći do narušavanja tržišnog natjecanja i ometanja prjekograničnih tokova električne energije, pa i do toga da potrošači plaćaju previše električnu energiju. Komisija sad poziva države članice i dionike u elektro energetskom sektoru ali i sve ostale da podnesu primjedbe na njezine početne zaključke. Povjerenica Margrethe Vestager, zadužena za politiku tržišnog natjecanja, izjavila je: „Europski potrošači i tvrtke ne bi se trebali suočavati s nestancima struje, a pomoću mehanizama kapaciteta moguće je smanjiti taj rizik. Jednako tako, potrošači ne bi trebali plaćati previše za električnu energiju, jer se ne bi smjelo narušavati tržišno natjecanje. Izvješće koje je danas oznanjeno pokazuje da bi države članice mogle znatno poboljšati svoj način ocjenjivanja potrebe za mehanizmima kapaciteta i njihovog oblikovanja. Dobar model mehanizma kapaciteta je onaj koji je otvoren i kojim se uzima u obzir opskrba električnom energijom diljem EU-a, čime se pridonosi izgradnji energetske unije u Europi.“ Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak.

Dosad najveći udio službene razvojne pomoći EU-a u bruto nacionalnom dohotku

Iz prvih podataka vidljivo je da su izdatci EU-a za kolektivnu službenu razvojnu pomoć (koja obuhvaća institucije EU-a i države članice) 2015. porasli na 68 milijardi eura (povećanje od 15 posto u odnosu na 2014.) čime je zabilježen porast treću godinu za redom (i dosegnuta do sad najviša razina pomoći). Udio kolektivne službene razvojne pomoći u bruto nacionalnom dohotku (BND) EU-a iznosio je 2015. godine 0,47 posto, što je povećanje u odnosu na 0,43 posto 2014. To je osjetno više od prosjeka država izvan EU-a koje su članice Odbora za razvojnu pomoć, i koji iznosi 0,21 posto razvojne pomoći u bruto nacionalnom dohotku. U svojemu je komentaru prilikom oznanidbe podataka povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica izjavio: „Činjenica da je EU i dalje vodeći donator službene razvojne pomoći jasno pokazuje našu odlučnu predanost financiranju razvoja i podupiranju novih zadataka održivog razvoja. Suočeni s neviđenom migracijskom krizom 2015., EU i države članice uspjeli su povećati potporu izbjeglicama i razvojnu pomoć državama u razvoju.“ Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije i informativnom članku.

Veljača 2016. u odnosu na siječanj 2016.: industrijska proizvodnja u europodručju smanjila se za 0,8 posto, a u području EU28 za 0,7 posto

U usporedbi sa siječnjem 2016. u veljači 2016. desezonirana industrijska proizvodnja u europodručju (EA19) smanjila se za 0,8 posto, a u području EU28 za 0,7 posto, pokazuju procjene Eurostata, statističkog ureda Europske unije. U siječnju 2016. industrijska proizvodnja u europodručju povećala se za 1,9 posto, a u području EU28 za 1,5 posto. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji