Skip to content

EK vijesti 12. travnja 2016.

Tromjesečni pregled stanja u području zaposlenosti: broj zaposlenih u Europi veći nego ikad

European Commission 1

U danas 12. travnja oznanjenom proljetnom tromjesečnom pregledu stanja u području zaposlenosti i socijalnih prilika u EU-u potvrđuje se kontinuirani porast aktivnosti, tj. udjela radno sposobnih osoba (15 – 64 godine) koje rade ili aktivno traže posao. Stopa zaposlenosti na razini EU-a netom se vratila na razinu na kojoj je bila prije krize, ali su pritom uočljive mnogo veće razlike među državama: od 55 posto u Grčkoj do 80 posto u Estoniji, Njemačkoj i Švedskoj. Iz tromjesečnog pregleda vidljivo je kako se udio poslova na neodređeno doba i u punom radnom danu nastavlja povećavati, iako sporije nego 2014. godine. Dodatne informacije dostupne su na internetu.

Kolegij povjerenika donosi procjenu akcijskog plana o upravljanju grčkim granicama uz drugo izvješće o premještanju i preseljenju

Na poslijepodnevnom sastanku u Strasbourgu Kolegij povjerenika donijet će komunikaciju u kojoj će iznijeti svoju procjenu akcijskog plana koji su donijele grčke vlasti i u kojem se iznosi kako Grčka namjerava provesti preporuke Vijeća za otklanjanje nedostataka u upravljanju vanjskom schengenskom granicom. Kolegij će danas donijeti i svoje drugo izvješće o premještanju i preseljenju. Objavljeni su priopćenje za medije uz ažurirani informativni članak o premještanju i preseljenju.

Komisija iznosi prijedloge uvodeći obvezu javnih izvješća najvećim tvrtkama u EU-u

Komisija danas će iznijeti prijedlog koji predstavlja bitan iskorak u smjeru transparentnosti oporezivanja dobiti tvrtkama, pritom uvodi obveze javnih izvješćanajvećim tvrtkama koja djeluju u EU-u. Riječ je o jednostavnom, razmjernom načinu povećanja odgovornosti velikih multinacionalnih tvrtki u poreznim pitanjima bez smanjenja njihove konkurentnosti. Obveza će se odnositi na tisuće velikih tvrtki koje posluju u EU, a ne će utjecati na mala i srednje velike tvrtke. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Komisija analizira situaciju i sljedeće korake u pogledu viznog reciprociteta sa SAD-om, Kanadom i Brunejem

Europska komisija danas će raspravljati o trenutačnom stanju i daljnjim koracima u pogledu izostanka reciprociteta s određenim trećim državama u području vizne politike. SAD, Kanada i Brunej nadalje primjenjuju vizni režim za državljane pojedinih država članica EU-a, iako su njihovi građani izuzeti od zahtjeva za vizu na čitavom području EU-a. Objavljeni su priopćenje za medije i memorandum.

Europska komisija odobrila regulaciju dobrovoljnih proizvodnji u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda

Na određeni rok ograničena su odobrenja kojima se reguliraju dobrovoljneproizvodnje u sektoru mlijeka i mliječnih proizvoda objavljeno je danas u Službenom listu Europske unije, a na snagu stupa već sutra, 13. travnja 2016.

 

Eurostat: usporedba četvrtog tromjesečja 2015. i četvrtog tromjesečja 2014., cijene nekretnina u europodručju veće za 2,9 posto, a u području EU28 za 3,8 posto

 

Prema indeksu o cijenama nekretnina, u odnosu na isto tromjesečje 2014. godine u, četvrtom su tromjesečju 2015. cijene nekretninanarasle za 2,9 posto u europodručju a, 3,8 posto u EU-u. Cijene nekretnina u Hrvatskoj u istom razdoblju pale su za 2,1 posto. Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je ovdje.

 

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji