Skip to content

EK vijesti 5. travnja 2016.

Europa kao ulagačka destinacija: konferencija na visokoj razini 6. travnja

European Commission 1

Europski centar za političke strategije (EPSC) u srijedu, 6. travnja 2016. održava konferenciju na visokoj razini o Europi kao ulagačkoj destinaciji. Na tom će se zbivanju usmjerenom na ključni prioritet Junckerove Komisije, analizirati doprinos  Plana ulaganja za Europu i Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU) gospodarskom oporavku Europe kao i poticanju inovacija, tehnologije i vještina. EFSU je do sad mobilizirao 76,1 milijardu eura dodatnih ulaganja u Europu, i to u 22 države članice, pri čemu se svakog mjeseca odobravaju novi projekti i dogovori o financiranju MSP-ova. Cjelovit program dostupan je ovdje.  Konferenciju možete pratiti na društvenim medijima putem oznaka #investEU i @ECThinkTank.

EU će podržati izobrazbu u kriznim situacijama za više od 2,3 milijuna djece u 42 države

Europska komisija danas 5. travnja najavila je paket humanitarne pomoći za 2016. vrijedan 52 milijuna eura i posebno namijenjen projektima za izobrazbu djece u kriznim situacijama. To odražava prethodnu obvezu Komisije da četiri posto proračuna za humanitarnu pomoć izdvoji za izobrazbu. Tim će se sredstvima osigurati potpora za više od 2,3 milijuna djece u 42 države diljem svijeta, a usmjerit će se u regije u kojima postoji veći rizik da djeca ne će pohađati školu ili će im se školovanje prekinuti, kao što su Bliski istok  (posebno Sirija i Irak), istočna, središnja i zapadna Afrika, Azija, Ukrajina, Srednja Amerika i Kolumbija. Objavljeni su priopćenje za medije i informativni članak s najčešćim pitanjima.

EU predstavlja razvojni paket za Sudan vrjedan 100 milijuna eura usmjeren na rješavanje temeljnih uzroka nezakonitih migracijskih tokova i prisilnog raseljavanja

Tijekom svog današnjeg posjeta Sudanu povjerenik EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Neven Mimica razgovarao je o pojačanoj suradnji EU-a sa Sudanom na pitanjima od zajedničkog interesa. Predstavio je i posebnu mjeru za tu državu vrjednu 100 milijuna eura koja će se provesti u okviru Kriznog uzajamnog fonda EU-a za Afriku. Fond je osnovan prošle godine sa svrhom rješavanja nestabilnosti i temeljnih uzročnika nezakonite migracije i prisilnog raseljavanja. Nova će financijska sredstva biti usmjerena na smanjenje siromaštva, promicanje mira i dobrog upravljanja, podršku otvaranju radnih mjesta i poboljšanje isporuke osnovnih usluga (npr. izobrazbe i zdravstvene zaštite) u područjima u kojima vlada nesigurnost ili su zahvaćena velikim migracijskim tokovima. U središtu pozornosti bit će periferna i ratna područja kao što su Darfur, istočni Sudan, prijelazna područja južnog Kordofana i Plavi Nil. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Komisija ulaže više od 7,5 milijuna eura u održivi razvoj i otvaranje radnih mjesta u sektorima mora i pomorstva

Komisija ulaže više od 7,5 milijuna eura u poticanje inovacije i otvaranje radnih mjesta u sektorima mora i pomorstva. Inovacija u sektorima kao što su akvakultura, biotehnologija i energija oceana od ključnog su značaja za uspješnost plavog gospodarstva, što je i prepoznato u Komunikaciji Komisije o  inovacijama u plavom gospodarstvu, ali postoje uska grla, npr. nedostatak visokokvalificiranih stručnjaka i nedovoljno ulaganje u znanje i tehnologiju koju je potrebno riješiti. Danas najavljena sredstva dostupna su u okviru Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo, a podijeljena su u pozive na podnošenje prijedloga usmjerene na četiri područja u kojima Europska unija može postići najveći učinak: vještine, kreativnost i tehnologiju. Objavljeno je i priopćenje za medije.

Predstojeća događanja u Europskoj komisiji