Skip to content

Izložba Mirsada Mehulića

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice

Izložba slika
Mirsad Mehulić
Od 05. 06. do 22. 06. 2010.

"Voda je izvor života, a modro smiraj uznemirenom duhu…".
Prečesto ponavljanje je navedene misli spustilo do razine trivijalnosti i otuđilo im snagu istinoljubivosti. Ipak, što je životu esencijalno? Upravo voda, zrak, i ne još mnogo toga. Ponavljajući opetovano kako nije ništa drugo do realist, Mirsad Mehulić promatraču poručuje da se u životu želi baviti samo onim zaista važnim, temeljnim. Zaista, njegove su kompozicije pročišćene od svega suvišnog, svedene najčešće tek na ljeskavu vodu, asketski kamen i plavičasti zrak. Odsustvo ljudskog lika zajedničko je svim slikama. A opet je svaka obilježena njegovim tragom. Čamac, u plićaku, uz molić, na pućini i uz skute šutljivoga kamenoga grada, prestaje biti tek predmetom. Umjetnik ga uzdiže do metafizičkog simbola.

Taj tihi protagonist slike čovjeku, koji ga je napustio, bio je poveznicom s dalekim, uznemirujućim vodenim prostranstvima, posrednikom uzbuđujućeg nezamjenjivog iskustva. Stoga nije čudno da promatračevo oko teško napušta Mehulićevu sliku. Ona mu isprva nudi spokoj, a zatim i upitanost. Što je za tvoj život uistinu bitno? Neopterećen taštinom i imperativom grozničavog penjanja prema Olimpu likovne scene, Mehulić se oblikovao u posve relaksiranog umjetnika. O tom svjedoči i sam odabir omiljene mu tehnike akvarela, tehnički iznimno zahtijevnog, a ipak marginaliziranog izričaja. Konačno, promatrajući i opredmećujući "nebitno", Mehulić je ne samo svoje slikarstvo, već i život sam uspio učiniti bitnim.

Mirsad Mehulić je rođen 1950. godine u Zagrebu. Kao mladi student ekonomije, Mehulić je snažno privučen umjetnošću. Likovno izražavanje nadarenog autodidakta u početku nije više no svojevrsni egzibicionizam, zaigranost i pokušaj izmicanja jednoličnosti svakodnevice. Oduševljenje okoline, trgovaca umjetninama i priznatih starijih kolega, pridonijeti će čvršćem definiranju Mehulićeve slikarske uloge. Diplomirani ekonomist će se uskoro naći na egzistencijalnom raskršću, koje prolazi uspjevši pomiriti nepomirljivo. Uspješnu karijeru grafičkog dizajnera i rukovodioca prati plodonosna slikarska djelatnost. U ovom, nekad više, nekad manje javnom paralelnom životu, Mehulić je opčinjen osobnom vizijom prirode, koju opredmećuje u tehnici ulja na platnu i nekonvencionalnijim uljem na staklu. Oko 1990. umjetnik "otkriva" tehniku akvarela, čije će finese minuciozno razvijati u slijedećih petnaestak godina. Ranija zaokupljenost kontinentalnim pejzažem ustupa mjesto očaranosti vodama, vodama riječnim, vodama jezerskim, a posebno vodama morskim, koje opisuje izrazito realistički.

Mirsad Mehulić izlagao je u Zagrebu (1974. i 1989. god.), Beču (1986. god.), New Yorku (1986. god.), Grazu (1990. god.). Njegove se slike nalaze u nekoliko newyorkških galerija i brojnim privatnim kolekcijama diljem svijeta.
Mirsad Mehulić živi i radi u Zagrebu.

Josip Rubes
josip.rubes@kr.t-com.hr

Akademija-Art.hr
08.06.2010.