Skip to content

EK vijesti 15. ožujka 2016.

Povjerenik Avramopoulos u posjetu Idomeniju

European Commission 1

Dimitris Avramopoulos, europski povjerenik za migracije, unutarnje poslove i građanstvo, danas boravi u posjetu Idomeniju u pratnji stručnjaka iz Europske komisije koji pružaju podršku grčkim djelatnicima na terenu. Povjerenik Avramopoulos obilazi kamp kako bi iz prve ruke stekao uvid u situaciju, ujedno će se sastat i s migrantima koji ondje borave kao i predstavnicima UNHCR-a, Međunarodne organizacije za migracije, Liječnika bez granica, Europskog potpornog ureda za azil i Frontexa. Procjenjuje se kako u Grčkoj trenutno boravi oko 45 000 migranata, od čega je 12 000 u Idomeniju. (Idomenij nalazi se u Grčkoj uz granicu s Makedonijom).

Europska komisija aktivirala izvanredne mjere zbog dodatne podrške europskim poljoprivrednicima u krizi

Europska komisija 14. ožujka na sastanku Vijeća ministara poljoprivrede oznanila je uvođenje dodatnog paketa izvanrednih mjera kako bi iskoristila sva sredstava koja nudi zajednička poljoprivredna politika (ZPP) kojom bi se pomoglo poljoprivrednicima u EU, a istodobno zaštitilo unutarnje tržište EU-a. Nizom mjera koje je povjerenik Hogan iznio ministrima poljoprivrede Europske unije dopunjen je paket podrške od prošlog rujna vrjedan 500 milijuna eura čime se iskazuje odlučnost Komisije kako bi u potpunosti ispunila svoju ulogu pružanja pomoći europskim poljoprivrednicima. Cjelovito  priopćenje za medije s popisom mjera dostupno je na internetu.

Kriza u Siriji: Europska komisija najavila 445 milijuna eura humanitarne pomoći

Europska komisija 15. ožujka je najavila 445 milijuna eura humanitarne pomoći za krizu u Siriji tijekom 2016. godine. Taj je iznos dio paketa pomoći koji je Komisija obećala na konferenciji o potpori Siriji i regiji, održanoj početkom godine u Londonu, na kojoj su EU i države članice obećale više od tri milijarde eura pomoći sirijskom narodu tijekom ove godine. Sredstva će se preusmjeriti putem Ujedinjenih naroda, međunarodnih udruga i međunarodnih nevladinih partnera, a iskoristit će se za ispunjavanje životnih potreba u području prehrane, zaštite zdravlja, vode, sanitarnih usluga, higijene i izobrazbe. Danas najavljeni iznos raspodijelit će se po državama kako slijedi: Sirija – 140 milijuna eura, Libanon – 87 milijuna eura, Jordan – 53 milijuna eura i Turska – 165 milijuna eura. Objavljeno je i  priopćenje za medije.

Europska komisija najavila 38 milijuna eura za nove razvojne programe u Šri Lanki

Europska komisija danas 15. ožujka supotpisati će dva nova programa podrške vrjedna ukupno 38 milijuna eura u području ruralnog razvoja i trgovine sa Šri Lankom. Čime će započeti trodnevni boravak povjerenika EU-a za međunarodnu suradnju i razvoj Nevena Mimice u toj državi..

EU ulaže 10 milijuna eura u istraživanje virusa zike

Europska komisija danas će usmjeriti 10 milijuna eura u istraživanje virusa zike, kojim su trenutno pogođena velika područja u Latinskoj Americi. Sredstva iz programa  Obzor 2020. usmjerit će se u projekte kojima se razvijaju dijagnostički alati ali i ispituju mogući lijekovi i cjepiva. Priopćenje za medije dostupno je ovdje.

Tržišno natjecanje: povjerenica Vestager s Japanom dogovorila ažuriranje Sporazuma o suradnji između EU-a i Japana

Europska povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager i predsjednik japanskog odbora za pravednu trgovinu Kazujuki Sugimoto dogovorili su pripremu ažuriranja postojećeg Sporazuma o suradnji na suzbijanju protutržišnih aktivnosti između EU-a i Japana kako bi se omogućila razmjena dokaznog materijala tijekom istraga. Dogovor je postignut u okviru aktualnog posjeta povjerenice Vestager Japanu zbog sastanaka s predsjednikom japanskog odbora za pravednu trgovinu Sugimotom i drugim političarima, s kojima razgovara o ulozi politike zaštite tržišnog natjecanja u poboljšanju konkurentnosti.

Europska komisija donijela odluku o jednakovrijednosti središnjih drugih ugovornih strana u SAD-u

Europska komisija danas 15. ožujka odlučila je da su zahtjevi američke Komisije za trgovanje robnim ročnicama (CFTC) glede reguliranja središnjih drugih ugovornih strana jednakovrjedni onima u EU-u.Dodatne informacije dostupne su u priopćenju za medije.

Iznesite svoje mišljenje o naknadama za interkonekciju, bitnoj stavci na telefonskim računima

Komisija je danas pokrenula javno savjetovanje o naknadama za interkonekciju u fiksnoj i mobilnoj telefoniji. Riječ je o naknadama koje telekomunikacijski operateri naplaćuju jedni drugima za uspostavu poziva među različitim mrežama. Dodatne informacije dostupne su  ovdje.

EUROSTAT: usporedba četvrtog i trećeg tromjesečja 2015. – stopa zaposlenosti u europodručju veća za 0,3 posto, a u području EU28 za 0,1 posto

U usporedbi s prethodnim tromjesečjem u četvrtom tromjesečju 2015. godine broj zaposlenih osoba povećao se za 0,3 posto u europodručju (EA19) i za 0,1 posto u području EU28, pokazuju procjene nacionalnih računa koje je objavio Eurostat, statistički ured Europske unije. Cjelovito Eurostatovo priopćenje za medije dostupno je na internetu.

EUROSTAT: broj rođenih i stopa plodnosti u EU-u – 2014. rođeno više od 5,1 milijun djece

Godine 2014. u Europskoj uniji rođeno je 5,132 milijuna djece, u usporedbi s 5,063 milijuna 2001. Među državama članicama najveći broj rođenih i dalje bilježi se u Francuskoj (2014.: 819 300), za kojom slijede Ujedinjena Kraljevina (775 900), Njemačka (714 900), Italija (502 600), Španjolska (426 100) i Poljska (375 200). Na razini EU-a žene koje su prvi put rodile 2014. imale su u prosjeku 29 godina (28,8 godina). Cjelovito Eurostatovo  priopćenje za medije dostupno je na internetu.