Skip to content

Plan ulaganja za Europu: dvije milijarde eura novih zajmova za 20.000 španjolskih poduzeća

EC full

Europski investicijski fond (EIF) i Compañía Española de Reafianzamiento (CERSA) kao dio španjolskog Ministarstva industrije potpisali su prve sporazume o protujamstvu u okviru programa InnovFin i COSME u Španjolskoj

Transakcije imaju potporu Europskog fonda za strateška ulaganja (EFSU), središnjeg elementa Plana ulaganja za Europu, a očekuje se da će potaknuti nove zajmove u iznosu od gotovo dvije milijarde eura. Potpredsjednik Europske komisije Jyrki Katainen, zadužen za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost, izjavio je: „Oba EFSU-ova sporazuma potpisana u Madridu zaista su pozitivna za mala, inovativna poduzeća i za španjolsko gospodarstvo. Plan ulaganja već daje rezultate u Španjolskoj, a tijekom sljedećih mjeseci očekujem još mnogo više ulagačkih projekata i sporazuma o financiranju MSP-ova u Španjolskoj.“ Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Europbarametar: Uloga eura u međunarodnoj trgovini 

Europska komisija jučer je objavila Flash Eurobarometer o mogućim preprekama upotrebe eura u međunarodnoj trgovini kako ih vide poduzeća u Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Ujedinjenoj Kraljevini u sektorima zrakoplovstva i brodogradnje, energetike, financijskih usluga ali i elektrotehnike i strojarstva. Potvrđeno je spitivanjem da europske tvrtke uvelike upotrebljavaju euro pri fakturiranju – jer gotovo osam od deset tvrtki koje više od 75 posto svog izvoza fakturiraju u eurima. Tijekom ispitivanja ni u kojem gospodarskom sektoru nisu pronađeni nikakvi očiti dokazi raširene zabrinutosti glede prepreka na mikrorazini koje bi mogle ograničiti upotrebu eura za fakturiranje u trgovini. 

EU i Brazil surađuju na 5G mobilnoj tehnologiji

Povjerenik Oettinger, zadužen za digitalizrano gospodarstvo i društvo, i brazilski ministar komunikacija André Figueiredo potpisali su jučer poslijepodne sporazum o suradnji na razvoju 5G mobilne tehnologije. Jer će u budućosti upotreba će 5G mobilne tehnologije biti sveprisutna zastupljena. Do 2020. postojat će 26 milijardi povezanih uređaja, a 70 posto ljudi imat će pametni telefon. Zato će 5G biti kamen temeljac EU-ova jedinstvenog digitaliziranog tržišta, industrija budućnosti, modernih javnih usluga pa i inovativnih aplikacija kao što su povezani automobili, pametne kuće i mobilne zdravstvene usluge. Svečanost potpisivanja održana je u 13 sati na sajmu Mobile World Congress u Barceloni. Objavljeno je i priopćenje za medije. Povjerenikovi govori i blog dostupni su ovdje.

Povjerenici Navracsics i Thyssen raspravljaju o predviđenom programu vještina s ministrima izobrazbe

Ministri izobrazbe danas raspravljaju o predviđenom programu vještina kojeg će Komisija predstaviti tijekom ove godine kako bi potaknula razvoj vještina potrebnih kako na današnjem tržištu rada tako i dugoročno. Komisiju će u raspravi zastupati povjerenik Tibor Navracsics, zadužen za izobrazbu, kulturu, mlade i šport, i povjerenica Marianne Thyssen, zadužena za zapošljavanje, socijalna pitanja, vještine i mobilnost radne snage. Nakon zasjedanja Vijeća održat će se konferencija za medije koja će se moći pratiti ovdje.

Europska komisija pozdravila stupanje na snagu novih pravila o osiguranju

Europska komisija pozdravila je današnje stupanje na snagu Direktive o raspodjeli osiguranja (IDD), kojom se žele stvoriti ravnopravni uvjeti za sve distributere osiguranja u Europskoj uniji (IP/15/5293). Dodatne informacije dostupne su ovdje.

Rezultati javnog savjetovanja pokazali su kakve bi trebale biti digitalizirane javne usluge u EU-u : Jednostavne, transparentne, sigurne

Komisija je objavila prve rezultate svog javnog savjetovanja o jačanju digitalnih javnih usluga u EU-u. Anketa je bila usredotočena na EU-ov sljedeći Akcijski plan za e-upravu za razdoblje od 2016. do 2020. godine, inicijativu usmjerenu na dovršetak uspostave jedinstvenog digitalnog tržišta. Dodatne informacije dostupne su ovdje.