Skip to content

Tarambuj – dokumentarni film Eugena Varzića

Dva puta Varzić se predstavio na Bshorts film festivalu u Slavonskom Brodu ( filmovi “COFFE” i “SREBRNA” ), te na 14.danima Hrvatskog filma , 2005. godine sa uratkom pod nazivom “Pozdrav iz Poreča”, potresnoj kratkoj priči o porečkim narkomanima.
I ovaj put tema njegovog rada je Poreč, ona njegova svjetlija i veselija strana.

TARAMBUJ je naziv dokumentarnog filma koji govori o manifestaciji Street art, koja se već desetak godina odvija na porečkim starogradskim ulicama i trgovima. Varzićev film se fokusirao na 2002 godinu, kada je u Street artu sudjelovalo više stotina sudionika, veliki broj njih bili su porečki kulturnjaci, profesionalci i amateri. Filmom je zabilježeno gotovo sve  što se odigralo tijekom cijeloga kolovoza 2002. godine. Izvorni materijal traje više od deset sati, dok je u filmu zastupljeno točno 31 minuta.
Potaknut odavanjem počasti pokojnom profesoru Mrkušiću, koji je za života bio osoba koja je na svojstven način skrbila o recentnim kulturnim zbivanjima u Poreču ( a i šire ) te je okupljao oko sebe umjetnike različitih izričaja potičući njihovo stvaranje čestim kritičkim osvrtima u dnevnom listu Glasu Istre, Varzić njemu posvećuje film, te ujedno skromno obilježava desetu godišnjicu održavanja Street art festivala u Poreču.
Film je za sada moguće pogledati na web stranici www.eugenvarzic.com, te eventualno kasnije tijekom kolovoza kada se planira projekcija u Poreču te sudjelovanja na raznim filmskim festivalima.

Akademija-Art.hr

26.05.2010.