Skip to content

Rujan u Njemačkoj prepun događanja: AUTO SHOW I OKTOBERFEST

Oktoberfest-2015-Munich

AUTO SHOW

International Motor Show Njemačka ili jednostavno International Motor Show, na njemačkom poznat kao Internationale Automobil-Ausstellung (IAA – Međunarodni automobilski Exhibition), je najveći svjetski Auto Show koji oduševljava sve zaljubljenike u limene ljubimce. Održava se jednom godišnje, a osobna vozila (uključujući i neke motocikle) se prikazuju u neparnim godinama u Frankfurtu na Majni, i komercijalnih vozila koji se prikazuju u parnim godinama u Hannoveru.

IAA organizira Verband der Automobilindustrie (VDA – Udruga njemačke automobilske industrije), te je na rasporedu od strane organizacije Internationale des Constructeurs d’Automobiles. Trenutno show u Frankfurtu zauzima dvanaest zgrada.

OKTOBERFEST

Oktoberfest – najveća pučka i pivska fešta na Planetu se održava na munchenskoj livadi Theresienwiese. Festival piva i domaće hrane u dva tjedna privuče oko 7 milijuna gostiju iz cijeloga svijeta.

Oktoberfest se održava u 14 velikih i 20 manjih munchenskih šatora koji imaju kapacitet otprlike 100 tisuća mjesta. Organizatori predviđaju da će se u 16 sajamskih dana popiti otprilike 6,9 milijuna litara piva, oko 95 tisuća litara vina i 300 tisuća litara crne kave za triježnjenje. Uz to će se piti i nešto više od 1,5 milijuna litara vode, limunade i drugih bezalkoholnih napitaka.

Pojest će se oko više od 140 tisuća pari svinjskih kobasica i 75 tisuća porcija svinjskih koljenica, 550 tisuća porcija piletine i oko 45 tisuća porcija ribe.

Za pripremu ove fešte potrošit će se 2,7 milijuna kilovata električne energije, što je količina koju četveročlana obitelj troši u prosjeku potroši za 50 godina, a proizvest će se oko 1000 tona smeća.

Zahvaljujući raspjevanim jodlerima u karakterističnim lederhose uniformama i ljupkim hostesama u bavarskim nošnjama, uz dobro pivo, specijalitete i glazbu – možda za trenutak i vi postanete Bavarac! PP

Optimized by Optimole