Skip to content

15. muzejska edukativna akcija i nagradna igra Kotač

U Muzeju suvremene umjetnosti. Saznajte sve o slavnom zagrebačkom Dvostrukom toboganu i izradite vlastiti model!
Tobogan – kotač budućnosti
Može li tobogan biti prijevozno sredstvo budućnosti? To pitanje sebi postavlja umjetnik Carsten Höller kada projektira tobogan kao umjetničko djelo, zapravo skulpturu koja nas istodobno poziva na užitak gledanja i spuštanja niz nju. U želji da iskuša mogućnosti premrežavanja megalopolisa, kao što je primjerice London, jeftinim i ekološki prihvatljivim sredstvom javnoga prijevoza, godine 2007. konstruirao je pet velikih tobogana u londonskom muzeju Tate Modern. Automobil je promijenio našu percepciju prostora i vremena u 20. stoljeću. Tobogan bi mogao promijeniti naš pojam o kretanju kroz vrijeme u 21. stoljeću, smatra taj umjetnik! 
Dvostruki tobogan napravio je 2009., golemu skulpturu s dva kraka, upravo za novu zgradu Muzeja suvremene umjetnosti. Osim što ubrzava naše putovanje s trećeg i drugog kata do prizemlja, ne zagađujući okoliš i, ne trošeći skupu energiju, Höllerov tobogan pokreće ujedno naše moždane vijuge, pa se pitamo: je li tobogan kotač budućnosti? Odgovore potražite u radionicama MSU-a, o čijem rasporedu i sadržaju saznajte više na www.msu.hr
O knjižici Kotač
Kupnjom knjižice Kotač, po cijeni od 10 kuna, djeci i mladima u razdoblju od 18.4.-18.5. 2010, osiguran je ulaz u 59 hrvatskih muzeja koji su uključeni u muzejsku edukativnu i nagradnu igru Kotač u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju Hrvatskog muzejskog društva www.hrmud.hr
Knjižica je također ulaznica za programe i radionice vezane uz muzejsku akciju MSU-a,Tobogan – kotač budućnosti.  
Nedjelja, 2.5. 2010. od 16 do 18 sati 
Mjesto: Školica u prizemlju MSU-a
RADIONICA MODELIRANJA: KRIVULJE I PUTANJE
Autorica i voditeljica radionice: Ika Peraić, akademska kiparica
Prošlog su vikenda polaznici u tehničkoj radionici upoznali mnoga fizička svojstva skulpture Carstena Höllera Dvostruki tobogan, a u kiparskim radionicama nastojat će, uz stručno vodstvo mlade kiparice Ike Peraić, izraditi modele i makete te goleme skulpture, koristeći se različitim pristupima i materijalima: od glinamola, preko limova i gume do plastičnih cijevi. Na prvoj radionici polaznici su upoznali oblike iz prirode koji imaju zakrivljenu formu i crtali putanje od kuće do škole, od kuće do muzeja… a sada će izrađivati, modelirati i slobodno interpretirati Dvostruki tobogan Carstena Höllera.
Radionica je namijenjena učenicima osnovne i srednje škole. Pozivamo mlade osobe s oštećenjem vida, slabovidne i slijepe osobe da se također uključe u radionicu. Za uključenje u rad nije neophodno prisustvovanje prethodnim radionicama.
Potrebno je najaviti sudjelovanje najkasnije do petka, 30. 4. 2010. do 17 sati na mail: eduakcija@msu.hr ili telefon: 01 60 52 718. 
Okupljanje u Školici u prizemlju zgrade u 16 sati. 
Opširnije o programima i radionicama na www.msu.hr
Info:
Pedagoški odjel MSU-a
eduakcija@msu.hr, www.msu.hr

Akademija-Art.hr