Skip to content

Posjet Merkel BiH ohrabrio vlasti

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić kazao je kako je posjet njemačke kancelarke Angele Merkel Sarajevu bio “najvažniji” koji se mogao dogoditi dodajući kako su vlastima BiH upućene iznimno važne i ohrabrujuće poruke

merkel

Poruke koje smo dobili su da je naša europska perspektiva potpuno izvjesna, no mi moramo uraditi svoj dio posla odnosno provoditi reforme, kazao je Zvizdić novinarima nakon susreta s Merkel koja je tijekom dana boravila u službenom posjetu BiH.

Zvizdić je ocijenio kako je to bio vrlo pozitivan i ohrabrujući posjet, a za razgovore je kazao kako su bili posvećeni europskim integracijama, ekonomskoj reformi, razvojnim projektima te vladavini prava i regionalnoj i dobrosusjedskoj suradnji.

Njemačka kancelarka rekla je kako Bosna i Hercegovina ima europsku perspektivu, no pod uvjetom da njeni političari ozbiljno shvate priliku koja je toj zemlji pružena novom inicijativom Europske unije čiji je cilj potaknuti bržu provedbu reformi i time ubrzati europski put BiH.

Europska perspektiva svih država regije leži nam na srcu no cijela regija može prosperirati samo uz razvoj BiH, kazala je Merkel novinarima u Sarajevu nakon službenih razgovora koje je vodila najprije s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem, a potom na radnom ručku s predsjedateljem i članovima Predsjedništva BiH Mladenom Ivanićem, Draganom Čovićem i Bakirom Izetbegovićem.

Komentirajući razgovore koji su pritom vođeni Merkel je istaknula kako je za Njemačku važna budućnost BiH te kako su bilateralni odnosi dvije države dobri no da ima još puno posla koji valja obaviti. Najavila je mogućnost otvaranja tržišta rada u Njemačkoj i za sve državljane BiH ovisno o iskazanim potrebama, što je ujedno način smanjenja goleme nezaposlenosti u BiH.

Predsjedatelj predsjedništva BiH Mladen Ivančić izrazio je zadovoljstvo razgovorom s njemačkom kancelarkom. Zahvalio je Njemačkoj na svemu što je u posljednjih 20 godina napravila za BiH. Razgovarajući o budućnosti, rekao je da BiH nije idealna zemlja, ali da s obzirom na poteškoće koje je imala, dobro funkcionira. Ima puno stvari koje nas dijeli, ali i puno onih koje nas spajaju, obrazovanje, radna mjesta, jasna europska perspektiva. Poručili smo njemačkoj da ostane uz nas, podrže potrebu reformi, ali i političke kompromise, što je ovog trenutka najpotrebnije. Hina

Optimized by Optimole