Skip to content

MSU Zagreb: Program edukacije 20-25. 04. 2010.


REDOVITA BESPLATNA STRUČNA VODSTVA, svaki dan
IZLOŽBA PAR LIJEVIH CIPELA, u 12 sati i u 16 sati  
Okupljanje u predvorju Muzeja.

SRIJEDA, 21.4.2010.
U FOKUSU, u 15 sati 
Ladislav Galeta: Kotač (Scenarij 28), 1973/1974.
U redovitom 15-minutnom ciklusu U fokusu publika će imati prilike saznati pojedinosti o ciklusu crno-bijelih fotografija Kotač (Scenarij 28) hrvatskog umjetnika Ivana Ladislava Galete. Taj avangardni filmaš i vizualni umjetnik, jedan od najenigmatičnijih suvremenih hrvatskih autora, zamislio je svoj rad kao scenarij za film, ali ga je u nemogućnosti realizacije u filmskom mediju, ostvario u fotografskom. Koja sve značenja u njegovu radu ima „kotač“ saznat ćemo u razgovoru koji će s umjetnikom voditi viša kustosica Nada Beroš. 
Okupljanje u predvorju Muzeja.

ČETVRTAK, 22.4.2010.
RADOVI NA VISINI, 20 sati
Krovna terasa
Antun Božićević: Bojno polje, 2007. interaktivna audioinstalacija  
Prvi od radova koji ćemo predstaviti u novom eduakcijskom ciklusu naslovljenom Radovi na visini, a koji se odvija u večernjim satima tijekom dugog četvrtka, bit će interaktivna audioinstalacija Bojno polje, hrvatskog umjetnika mlađeg naraštaja Antuna Božićevića. Božićevićeva je instalacija i doslovno „rad na visini“, jer se nalazi na najvišoj točki našeg Muzeja – na krovnoj terasi!
Zbog čega je svoj rad nazvao Bojno polje, je li opasno kretati se po njemu te kako posjetitelji mogu utjecati na promjenu ritma i zvuka njegove instalacije, objasnit će sam umjetnik u razgovoru s Nadom Beroš, višom kustosicom.

SUBOTA, 24.4.2010.
TEMATSKA ŠETNJA: ELEMENTARNI POSTUPCI I GESTE
u 15 SATI
Vodstvo: Rada Iva Janković, kustosica
Početke konceptualne umjetnosti u Hrvatskoj obilježile su elementarne geste i postupci. Takvom je umjetničkom praksom nekolicina mladih hrvatskih umjetnika na početku umjetničke karijere nastojala potvrditi materijal što ga koristi u svome radu ili pak afirmirati vlastito prisustvo i postojanje. Neki među njima napustili su „elementarni“ pristup u sljedećim etapama svojega djelovanja (Antun Maračić, Goran Petercol, Fedor Vučemilović, Marijan Molnar…), dok su pojedini autori ostali vjerni nekima od premisa elementarnih postupaka u stvaranju slike ili objekta (primjerice Boris Demur). Što su značili ti jednostavni tragovi umjetnika i u kakvom su odnosu prema estetici modernizma prošloga stoljeća, govorit će kustosica Radmila Iva Janković.
Okupljanje u predvorju Muzeja. 

CIKLUS RADIONICA UZ MUZEJSKU EDUKATIVNU AKCIJU I NAGRADNU IGRU KOTAČ (18.4.-18.5.2010)
O knjižici Kotač
Kupnjom knjižice Kotač, po cijeni od 10 kuna, djeci i mladima u razdoblju od 18.4.-18.5. 2010, osiguran je ulaz u 59 hrvatskih muzeja koji su uključeni u muzejsku edukativnu i nagradnu igru Kotač u organizaciji Sekcije za muzejsku pedagogiju Hrvatskog muzejskog društva www.hrmud.hr
 Knjižica je također ulaznica za programe i radionice vezane uz muzejsku akciju MSU-a,Tobogan – kotač budućnosti. 

TOBOGAN – KOTAČ BUDUĆNOSTI (20.4-18.5.2010)
Opširnije o programima i radionicama na www.msu.hr

TEHNIČKA RADIONICA: KOLIKO JE TEŽAK TOBOGAN?
Vrijeme: subota, 24.4.2010. od 16 do 18 sati
Prostor: Školica i vanjski prostor (sjeverno krilo) 
Voditelj: mr.sci. Hrvoje Balaško
Kako je nastao Dvostruki tobogan? Kako je postavljen u MSU-u? Koliko je težak? Koliko je visok, kolikog su promjera cijevi od inoksa i polikarbonata, a kojom se brzinom spuštamo niz njega? O svemu tome, uz tehničke nacrte, fotografije i video o procesu gradnje, saznat ćemo na radionici koju će voditi Hrvoje Balaško, direktor tvrtke AVC koja je postavila Dvostruki tobogan u MSU-u.   
Radionica je namijenjena učenicima osnovne i srednje škole.  
Potrebno je najaviti sudjelovanje u radionici najkasnije do petka, 23. 4.2010. do 17 sati na mail: eduakcija@msu.hr ili telefon: 01 60 52 718

NEDJELJA, 25. 4. 2010.
CIKLUS RADIONICA: TOBOGAN – KOTAČ BUDUĆNOSTI (20.4-18.5.2010)
od 16 do 18 sati
RADIONICA MODELIRANJA: KRIVULJE I PUTANJE
Autorica i voditeljica radionice: Ika Peraić, akademska kiparica
Nakon što su mladi polaznici u tehničkoj radionici upoznali mnoga fizička svojstva skulpture Carstena Höllera Dvostruki tobogan, u kiparskim radionicama nastojat će, uz stručno vodstvo mlade kiparice Ike Peraić, izraditi modele i makete te goleme skulpture koristeći se različitim pristupima i materijalima: od glinamola, preko limova i gume do plastičnih cijevi. Prva radionica iz tog ciklusa započet će razgovorom, predstavljanjem pojedinih oblika iz prirode i crtanjem putanje od kuće do škole, od kuće do muzeja… a nastavit će se modeliranjem i oblikovanjem, u nedjelju 2.5.2010. Pojedini primjeri koji će nastati tijekom radionica – od vjernih maketa do slobodno interpretiranih Tobogana Carstena Höllera – poslužit će kao didaktički materijal za vodstvo slijepih i slabovidnih osoba, koje su također uključene u rad radionica. 
Radionica je namijenjena učenicima osnovne i srednje škole.  
Potrebno je najaviti sudjelovanje u radionici najkasnije do petka, 23.4.2010. do 17 sati na mail: eduakcija@msu.hr ili telefon: 01 60 52 718 
Okupljanje u Školici u prizemlju zgrade u 16 sati.

DODATNE INFORMACIJE
Pedagoški odjel MSU-a, Avenija Dubrovnik 17, Zagreb
eduakcija@msu.hr
www.msu.hr

Akademija-Art.hr

21.o4.2010.